Procurorii de la DIICOT anunță că șase angajați ai Universității Spiru Haret, instituție privată de învățământ superior, vor fi duși în instanță cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
UPDATE: Prorectorul Universităţii Spiru Haret, Eduard Ionescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată joi seara de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Alte două persoane au fost arestate la domiciliu, patru vor fi cercetate sub control judiciar.
Reținerea prorectorului și a celorlalte cinci persoane a încheiat seria unor percheziții de amploare, desfășurarte miercuri de procurori în mai multe orașe din țară. Au fost 76 de percheziţii în Bucureşti şi în alte 13 judeţe, cum ar fi Braşov, Ilfov, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş, sub suspiciunea comiterii mai multor infracțiuni legate de organizarea și desfășurarea unor examene de licență și masterat de către un grup infracţional organizat.
"Prin această activitate infracţională vastă, membrii grupării infracţionale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă şi master, organizate pe parcursul anului universitar 2018 - 2019", precizează un comunicat de presă al DIICOT.
Infracțiunile identificate de DIICOT
- săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă,
- luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită,
- divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice,
- instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie,
- abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu, f
- als intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual,
- instigare la abuz în serviciu,
- cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.
Potrivit DIICOT, prorectorul Universității coordona în mod direct activitățile infracționale. „Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante/credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite etc”.
Grilele cu întrebări și răspunsuri, precum şi lucrările de licență sau master ajungeau în posesia prorectorului, care le-ar fi furnizat studenților pentru a trece examenele.
DIICOT precizează că, pe parcursul anchetei, au apărut date de natură să ateste faptul că astfel de activităţi infracţionale erau derulate în cadrul universităţii de foarte mulţi ani, cel puţin din 2012. Ar fi fost fraudate și examene obișnuite, nu doar cele de licență sau master, „existând situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor”.
Fondatorul Universității Spiru Haret, medalii de la Ceaușescu, decorat de Ion Iliescu
Aurelian Bondrea a fondat Universitatea privată în 1991 și, de-a lungul anilor, Spiru Haret a fost considerată o „fabrică de diplome”.
Aurelian Bondrea şi-a făcut studiile la şcolile de partid din anii ’50, o anchetă a ziarului Adevărul din 2009 subliniind că acestea erau înfiinţate „pentru a-i travesti în intelectuali pe propagandiştii selectaţi să înlocuiască elitele româneşti aruncate în puşcării”.
Absolvent al Școlii politice „Ștefan Gheorghiu“, la fără frecvență, membru al Secției de propagandă a Comitetului Central al Partidului Comunist, Bondrea urmează câteva cursuri de scurtă durată organizate de şcoala de partid și un curs de şase luni pentru lectori, organizat de Şcoala de ştiinţe sociale „A. A. Jdanov“.
În 2004, fostul președinte Ion Iliescu, l-a decorat pe Aurelian Bondrea cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ“ în grad de Mare Ofițer.
În iulie 2009, ministrul de atunci al Educației, Ecaterina Andronescu, afirma că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi de alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule. În 2009, Spiru Haret avea inmatriculați 350.000 de studenți, în afara oricăror norme legale de funcționare.
Tot Andronescu a oferit și soluția, o ordonanță care permitea transferul studenții neautorizați/neacreditați la programele autorizate/acreditate.
Universitatea Spiru Haret, printre primele care voiau studenți fără bacalaureat
După ce examenul de bacalaureat a fost înăsprit și au fost instalate camere de supraveghere, în mandatul ministrului Daniel Funeriu, tot mai mulți absolvenți de liceu nu reușeau să obțină diploma. Guvernul Ponta a modificat, în iulie 2014, legea educației, permițând universităților să înscrie la cursuri absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat.
Universitatea Spiru Haret a anunțat atunci că a înființat 23 de colegii pentru absolvenții fără bacalaureat și studiile vor putea fi recunoscute la facultate și echivalate dacă absolvenții iau Bacalaureatul între timp.
Facebook Forum