În judeţul Sibiu există 27 de focare de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, majoritatea în centre rezidenţiale, care totalizează peste 1.300 de bolnavi de COVID-19, a anunţat miercuri Prefectura, citată de Agerpres.
Numărul bolnavilor din focare, în prezent, ajunge la aproape 10% din totalul cazurilor depistate în județul Sibiu, de la debutul epidemiei, în luna martie.
Prefectura detaliază că, în patru focare, există peste o sută de bolnavi de COVID-19:
- Centrul pentru recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Râu Vadului-185 de persoane infectate (125 de beneficiari şi 61 de angajaţi),
- Centrul de recuperare şi reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu- 180 de persoane infectate (125 de beneficiari şi 54 de angajaţi),
- Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Sălişte- 101 persoane infectate (58 beneficiari şi 43 angajaţi)
- producător auto din municipiul Sibiu- 173 de angajaţi infectaţi
- 243 de contacţi în carantină la domiciliu şi
22 in cele 27 de focare din județul Sibiu sunt în centre rezidențiale atât pentru vârstnici, cât și pentru copii. Iar din cele patru fabrici cu focare de COVID-19, trei se află în municipiul Sibiu.
Pe 14 octombrie, fără o explicație sau fundamentare științifică a deciziei, Guvernul Orban decidea prin Hotărârea de Guvern 49 că „la stabilirea incidenței la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și din spitale”.
Aceste centre rezidențiale nu sunt carantinate. Personalul poate veni și pleca de acolo, existând riscul de transmitere comunitară.
Raed Arafat, șeful Departamentului pe Situații de Urgență, afirma, la acel moment, că „programul nu mai este de 14 zile şi oamenii pleacă, vin înapoi, fac ture şi atunci este normal ca testarea să fie frecventă, pentru protecţia persoanelor care se află în aceste centre”.
„În Uniunea Europeană eu nu am auzit să fie scoase din calcul incidenței cumulate aceste focare. La noi se face asta din același motiv pentru care s-a schimbat ieri baza de calcul a incidenței cumulate, mă refer la populație. Ca să scadă cifra. Dar cazurile acestea din centre intră în raportarea zilnică a GCS, deci e o măsură fără niciun rost”, spunea Alexandru Rafila, la acea vreme încă neînscris în PSD.
Facebook Forum