Linkuri accesibilitate

USR insistă că bugetul trebuie dezbătut în Parlament, o angajare a răspunderii ar deschide un “precedent foarte periculos”


Prim-ministrul Ludovic Orban și președintele USR, Dan Barna
Prim-ministrul Ludovic Orban și președintele USR, Dan Barna

Liderul USR Dan Barna a avut, joi, o întâlnire cu prim-ministrul Ludovic Orban, căruia i-a transmis că USR "ține foarte mult" ca principiul dezbaterii bugetului de stat pe anul 2012 în comisii și în plenul Parlamentului să fie respectat.

Am spus foarte clar premierului Orban că poziţia USR este aceea că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ideea aceasta de eventuală angajare a răspunderii este una care ar deschide un precedent foarte periculos, nu neapărat referitor la prezentul Guvern, dar orice Guvern viitor va putea să evite dezbaterea în Parlament a celei mai importante legi. Pentru că, dacă vorbim de dezvoltarea României și de cum funcţionează această ţară, bugetul este de departe cea mai importantă lege”, a afirmat Barna.

Liderul USR nu a spus însă dacă va sancționa Guvernul prin inițierea unei moțiuni de cenzură dacă va alege să evite dezbaterile parlamentare pe proiectul de buget.

"Rămâne de văzut dacă premierul îşi va angaja răspunderea pe cea mai importantă lege a statului", a spus Barna, precizând că USR va decide care sunt "pașii de urmat" la momentul respectiv. "Pentru USR, miza dezbaterii bugetului în Parlament este una clară, explicită, i-am spus-o făcut niciun fel de echivoc premierului'", a mai spus liderul USR.

Este posibil ca proiectul bugetului de stat pe anul 2020 să fie discutat, în primă lectură, vineri, într-o ședință specială de Guvern.

Discuțiile despre promovarea bugetului prin angajarea răspunderii au apărut în spațiul public odată cu declarația premierului că dorește ca bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale să fie adoptate până la sfârșitul anului.

După o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare, pe care a avut-o miercuri, Ludovic Orban a recunoscut că are în vedere inclusiv angajarea răspunderii dacă va constata că "există un risc major" ca bugetul să nu fie adoptat la timp.

"Când vom lua o decizie, o vom anunţa. Recunosc că evaluăm şi posibilitatea asta, în cazul în care timing-ul şi modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie. Dacă vom lua o decizie, o vom face publică", a spus Orban

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat, la rândul său, pe această temă, după o întâlnire cu premierul, din 5 decembrie, fiind de părere că Guvernul își poate angaja răspunderea pe orice tip de lege, inclusiv pe legea bugetului. .

"În condițiile unui Guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcționeze pentru orice tip de lege, Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege, care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern, orice lege poate să fie prezentată cu o asumare a răspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului și dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la Guvern și nu de la mine (...). Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor și evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit, de 3% din PIB", a spus Klaus Iohannis.

UDMR a anunțat că nu este de acord cu asumarea răspunderii pe legea bugetului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG