De partea cealaltă, cu toate că pandemia nu este, de regulă, acoperită de asigurători, coronavirusul a schimbat și aici regulile.
Românii nu se înghesuie, de regulă, să își facă asigurări, „fie din neglijență, fie din necunoaștere”, a explicat pentru Europa Liberă, Bogdan Andriescu, membru în consiliul director al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR). Nici asigurările medicale de călătorie, care, pentru Europa, au prețuri sub 100 de lei, nu fac excepție, însă coronavirusul ar putea să le schimbe comportamentul.
Unii asigurători, prezenți în România, au anticipat această nevoie și au început să cuprindă și Covid-19 în polițele pe care le oferă viitorilor călători, cu toate că, în mod obișnuit, pandemiile nu sunt acoperite prin asigurare.
De pildă, reprezentanții Groupama Asigurări au declarat, pentru Europa Liberă, că, în cazul lor, „această decizie de acoperire a riscurilor generate de COVID-19 în cazul polițelor de Asigurare medicală integrală, Asigurare de viață și Asigurare de călătorie în străinătate a intrat în vigoare începând cu data de 11 martie 2020 și va rămâne în vigoare până în momentul în care vor fi anunțate noi modificări, ca urmare a unor reevaluări interne”.
Practic, explică reprezentanții companiei, asigurarea de călătorie în străinătate este în vigoare în momentul părăsirii teritoriului României și este valabilă peste tot în lume, în funcție de opțiunea aleasă la emiterea poliței. Totuși, pentru călători, există în continuare riscuri: „Serviciile aferente poliței de asigurare au fost și sunt acoperite, în limita sumei asigurate, în cazul țărilor fără alertă de călătorie sau incluse în zonele de risc galbene. În cazul țărilor incluse în zonele de risc roșii, conform listei publicate de Institutul Național de Sănătate Publică România, www.cnscbt.ro, acestea sunt despăgubite în limita a 500 euro”, au mai spus reprezentanții Groupama Asigurări.
Nu este singura companie de asigurări care a inclus pandemia printre riscurile acoperite. Și Uniqua a decis să acopere riscurile asociate pandemiei, iar surse din piață ne-au spus că și alte companii de profil se pregătesc să includă pandemia în categoria riscurilor mari.
Totuși, pentru că nu toate companiile au inclus pandemia în polițele de călătorie, românii ar trebui să se informeze bine înainte de momentul achiziției unui astfel de produs. „Ideea este că atunci când îți cumperi o poliță privată să întrebi dacă este cuprinsă sau nu pandemia/Covid-19 pentru că vom mai trăi cu el”, mai argumentează Bogdan Andriescu.
O astfel de protecție este cu atât mai necesară cu cât deja românii au apelat la despăgubiri în baza poliței de călătorie. „În ceea ce privește Asigurarea de călătorie în străinătate, am avut un număr mai mare de polițe în baza cărora s-au alocat despăgubiri. Cele mai multe au vizat zboruri anulate de la destinație înspre România din cauza pandemiei, dar am avut și cazuri de decontare a unei noi perioade de cazare în cazul polițelor care au avut activă clauza suplimentară de întrerupere sau extindere a călătoriei”, au mai explicat reprezentanții Groupama Asigurări.
În ceea ce privește prețul, Bogdan Andriescu subliniază că polițele de călătorie care includ și riscul de Covid-19 nu ar trebui să aibă o creștere de preț semnificativă, „maxim 5%-10%”. Acest procent se aplică însă la sume sub 100 de lei, „deci nu este o creștere atât de relevantă”, astfel încât să devină o povară financiară suplimentară pentru cei care pleacă în vacanță în străinătate.
Așa cum amintește și Autoritatea de Supraveghere Financiară, în Ghidul asigurărilor de călătorie, „alegerea unei asigurări de călătorie este o decizie ce necesită o analiză atentă a propriilor nevoi, mai mult decât doar o analiză a bugetului disponibil” pentru că „în momentul organizării unei călătorii, nimeni nu își dorește ca ceva să meargă rău, dar există evenimente pe care nu le putem programa sau prevedea”.
Totuși, este greu de anticipat dacă se va înregistra o creștere semnificativă a numărului de români care își fac polițe de călătorie, pe de-o parte din cauza restricțiilor de călătorie la nivel mondial și pe de altă parte pentru că industria se așteaptă ca bugetul alocat pentru asigurări să fie mai mic decât de obicei, din cauza efectelor economice pe care le are pandemia de coronavirus. „Este o fază incipientă în călătorii, dar cu siguranță că, cei care până acum nu își făceau, o să își facă”, mai spune Bogdan Andriescu.
În afara polițelor private, românii asigurați prin Casa Națională de Sănătate mai au o alternativă. Ei pot beneficia de cardul european de sănătate, care poate fi obținut gratuit, dar care, în schimb, nu este o alternativă la asigurarea de călătorie pentru că nu acoperă costul serviciilor medicale private sau alte costuri, cum ar fi prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate.
„Ce recomand eu, deși lucrez în domeniul asigurărilor, este ca fiecare să aibă la el cardul european de sănătate și, suplimentar, asigurarea de sănătate. Asigurarea privată acoperă riscuri pe care nu le acoperă cardul - cum ar fi transport medical de urgență în țară – o mulțime de riscuri care nu sunt cuprinse în serviciul medical efectiv pe care îl poate deconta casa de sănătate”, a mai punctat Bogdan Andriescu.
Facebook Forum