Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF arată că vaccinarea împotriva rujeolei nu a cunoscut o redresare comparabilă cu cea înregistrată în cazul altor vaccinuri.
OMS arată că, la nivel mondial, 35,2 milioane de copii sunt expuși riscului de infectare cu rujeolă. Acoperirea cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a crescut până la 83% în 2022, de la 81% în 2021, dar rămâne în continuare sub procentul de 86% atins în 2019.
Prin urmare, anul trecut, 21,9 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinurile de rutină împotriva rujeolei în primul an de viață - cu 2,7 milioane mai mult decât în 2019 - în timp ce alte 13,3 milioane nu au primit a doua doză. Copiii din comunitățile cu o acoperire vaccinală slabă au fost astfel expuși riscului apariției epidemiilor.
Datele OMS arată că țările care au avut o acoperire vaccinală constantă și susținută în anii de dinaintea pandemiei au avut mai mult succes în restabilirea serviciilor de vaccinare.
De exemplu, Asia de Sud, care a raportat o creștere graduală și continuă a acoperirii vaccinale în deceniul de dinaintea pandemiei, a înregistrat o redresare mai rapidă și mai robustă decât regiunile care s-au confruntat cu o scădere pe termen lung, cum ar fi America Latină și Caraibe.
Regiunea africană, care a rămas în urmă în ceea ce privește redresarea, se confruntă cu o altă provocare. Având o populație de copii în creștere, statele trebuie să își extindă în fiecare an serviciile care administrează vaccinarea de rutină pentru a menține acoperirea vaccinală.
În regiunea Europa și Asia Centrală, ratele estimate de imunizare au început, de asemenea, să își revină după perioada pandemică, dar nu au atins încă pe deplin procentele înregistrate în 2019.
Cum stă România
Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP) este folosit la nivel global ca un indicator al acoperirii vaccinale.
Pentru România, estimările pentru doza DTP 1 sunt de 89% acoperire în 2022 (21.000 de copii neimunizați), în scădere de la 97% în 2021 și 96% în 2019.
Tot în România, administrarea dozei RCV1, împotriva rubeolei, a înregistrat, de asemenea, o acoperire în scădere, de 83% în 2022, față de 90% în 2019, ceea ce înseamnă că au fost 32.000 de copii nevaccinați în 2022.
Vaccinarea împotriva hepatitei B - doza administrată în termen de 24 de ore de la naștere - se estimează că a scăzut de la 99% în 2019 la 97% anul trecut.
Administrarea vaccinului BCG a înregistrat o creștere de doar 1% față de 2019 în 2022, ajungând la 97%.
Vaccinurile din schema recomandată de Ministerul Sănătății din România
- primele 24 de ore, 2-7 zile - Vaccin hepatitic B (Hep B)2), Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - în maternitate;
- 2 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B). Vaccin pneumococic conjugat -medicul de familie;
- 4 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B). Vaccin pneumococic conjugat -medicul de familie;
- 11 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B). Vaccin pneumococic conjugat -medicul de familie;
- 12 luni -Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) - medicul de familie;
- 5 ani - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) -medicul de familie;
- 5-6 ani - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) -medicul de familie;
- 14 ani -Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa) = medicul de familie.