Valentin Bosioc este instructor fitness și nutriționist, campion internațional Musclemania Paris și campion național la culturism clasic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 60% dintre români sunt supraponderali și circa 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani au probleme cu greutatea. De ce nu facem mișcare?
„Avem nevoie să recunoaștem că suntem un popor de leneși”, spune Valentin Bosioc:
„Hai să fim serioși, la orele de educație fizică și sport am luat toți motivare sau 90% dintre noi am umblat cu motivări, doar ca să nu facem sport.”
O mare problemă, crede el, e că stăm prea mult cu ochii în ecrane, iar rețelele sociale ne închid în casă sau ne fac să rămânem în același loc, să nu ne mai mișcăm.
„Evoluția tehnologiei a dus la involuția noastră ca specie. Am dat două clickuri și a venit hrana la ușă. Nu mai facem niciun efort în direcția asta. Și nu doar despre hrană e vorba, ci despre absolut tot.”
Nu lăsa să treacă mai mult de trei zile fără un antrenament și, mai mult decât atât, nu sări peste o zi de luni niciodată, spune antrenorul:
„Nu trebuie să-ți faci abonament la sală lunea asta, poate îți faci lunea viitoare, dar mergi lunea asta și dă o tură de bloc, pentru că, în felul acesta, începi bine săptămâna.”
Hai să comparăm corpul uman cu o mașină, cu mașina personală, spune antrenorul: „În mașina respectivă pui, în teorie, cel mai ok carburant și ai grijă de ea, corect? Cam așa ar trebui să faci și cu corpul tău, nu crezi?”.
Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.
Dacă faci performanță, cam dormi în sală, dar, dacă vrei să ai o stare bună, să te simți bine, să te miști bine, să fii funcțional, nu ai nevoie de ore întregi petrecute făcând exerciții fizice, explică Valentin Bosioc:
„Aș spune că avem nevoie de trei antrenamente pe săptămână, undeva la 45 de minute fiecare, cel mult, dar cel mult o oră.”
Inginer de profesie, Valentin Bosioc a trecut acum câțiva ani de la ingineria mecanică la ingineria corpurilor, pentru că i-a plăcut sportul dintotdeauna:
„De la 13 am practicat judo, aikido, rugby, box. Mi-au plăcut provocările și am simțit că pot să fac și pentru alții ceea ce am făcut pentru mine. Nu zice nimeni să pierzi ore întregi în sală. Nu zice nimeni să mănânci doar frunze de salată, dar hai să rămânem funcționali.”
Cum îți setezi startul, așa îți va merge
Oamenii care vin înspre el reclamă fie probleme cu greutatea, fie diverse dureri:
„Eu le numesc durerile biroului, dureri de spate, dureri de încheieturi, dureri de genunchi. Programele mele online sunt despre longevitate. Hai să fim la 90 de ani pe plajă, cu un pahar bun de vin în mână. Kilogramele vin, pleacă. Nu despre asta e vorba.”
Nu există să n-ai timp pentru sport, crede Valentin Bosioc:
„Dacă nu-ți faci timp acum pentru tine și propria sănătate, vei fi obligat la un moment dat, peste câțiva ani, să-ți faci timp pentru medici. Timpul e unica resursă care nu se mai întoarce. Să o folosim bine.”
El vorbește și despre greșelile pe care le facem atunci când ne apucăm de sport:
„Greșim atunci când începem în forță. Trebuie să începi treptat, mai ales dacă ai fost sedentar. Dă-i voie corpului să se adapteze. Alege un sport care îți place. Nu trebuie să rupi fiarele din prima zi. Setează-ți obiective clare și realiste. Dacă o iei tare, se termină carburantul foarte repede.”
Nutriționistul nu militează pentru diete stricte, ci pentru mâncare sănătoasă și mișcare făcută cu cap: „Sportul înseamnă viață. Începând cu 35 de ani, mergem în jos inevitabil, femei, bărbați, dar putem întârzia procesul de îmbătrânire foarte mult prin mișcare.”
Femeile sunt mai deschise, bărbații nu ascultă
Ca femeie, de ce ai alege un antrenor bărbat, care să te complexeze de la bun început, iar ca bărbat, de ce ai alege un antrenor personal femeie, tu considerându-te mult mai puternic sau mult mai informat?
„Eu am adaptat antrenamentele în funcție de fazele ciclului menstrual, dacă ești la menopauză sau nu – poate de-aia au și venit 90% femei. Asta nu înseamnă că nu pot lucra și cu bărbați. Și invers, o femeie antrenoare, care e foarte bună în ceea ce face, poate să lucreze și cu bărbați și cu femei.”
Pe bărbați îi încurcă foarte mult orgoliul masculin, crede Valentin Bosioc:
„Ei spun: de ce să apelez, eu n-am nevoie de ajutor, mă descurc eu singur, sunt eu puternic, ceea ce e eronat. Femeile sunt mai deschise, sunt ușor mai maleabile, acceptă mai ușor ajutorul. Bărbații îl cer, dar îl cer forțat și oricum nu ascultă. E mult mai greu să lucrezi cu bărbați”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.