Vicepreședintele american Mike Pence a postat pe contul său de twitter o fotografie în care dă mâna cu premierul Viorica Dăncilă, însoțită de câteva cuvinte
„Minunat să mă întâlnesc cu un prieten și aliat NATO, premierul român Viorica Dăncilă în cursul acestei săptămâni. Am avut ocazia de a-i mulțumi pentru parteneriatul strategic puternic cu Statele Unite și pentru decizia sa de a muta ambasada României la Ierusalim”, scrie în postarea de pe rețeaua socială.
Viorica Dăncilă a spus, după această întâlnire, că vicepreședintele american ar urma să vină în vizită în România. În postarea menționată, oficialul american nu a făcut o precizare în acest sens.
Menționarea mutării ambasadei României la Ierusalim, salutată de Mike Pence, se înscrie în decizia Statelor Unite de a construi ambasada americană în orașul revendicat și de Israel, și de Autoritatea Palestiniană.
Declarația premierului Dăncilă la Washington, potrivit căreia România își va muta ambasada din Israel la Ierusalim, a avut efecte diplomatice imediate. Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România. În timp ce Israel a salutat anunțul, Autoritatea Palestiniană a acuzat încălcarea rezoluțiilor ONU.
A urmat apoi și contramandarea vizitei președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în Maroc, la cererea autorităților de la Rabat.
În țară, Viorica Dăncilă a fost criticată de președintele Iohannis, pentru că a făcut anunțuri legate de politica externă a țării, în condițiile în care șeful statului este cel care are atributul deciziei mutării ambasadei.
Premierul Viorica Dăncilă a dat înapoi cu privire la anunțul făcut la Washington, duminică, la reuniunea AIPAC, cea mai mare organizație de lobby în favoarea Israelului, prin care dădea ca un lucru stabilit de „toți actorii constituționali” din România mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. După criticile lui Iohannis, Dăncilă a precizat că a vorbit în nume personal la Washington, pentru ca, în preziua întoarcerii în țară, să afirme că își menține poziția - ambasada română trebuie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Eu am avut o abordare corectă şi am luat în calcul faptul că Constituţia trebuie respectată. Că opinia mea este că trebuie să facem acest pas, asta este altceva, dar este o opinie personală, important este să respectăm Constituţia”, a declarat premierul, la Antena 3, încercând să prezinte declarația fermă făcută în fața Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) ca pe o opinie personală.
Declarațiile opozite ale oficialilor români au fost comentate pe larg în presa internațională, arătând, printre altele, că Dăncilă a făcut anunțul referitor la mutarea ambasadei la Ierusalim și ca președinte, pentru șase luni, al Consiliului Uniunii Europene.