Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă reia în campanie tema suspendării președintelui Klaus Iohannis


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, la o ședință de guvern din decembrie 2018
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, la o ședință de guvern din decembrie 2018

Tema suspendării președintelui țării a făcut parte din discursul PSD încă de la preluarea guvernării, în 2017, iar în acest moment, în care guvernul este demis, PSD și-a pierdut majoritatea în cele două camere ale Parlamentului.

„Dorința noastră e să intrăm în opoziție”, a spus premierul demis, la Antena 3. Pe de altă parte, ea a sugerat că PSD ar putea încerca să-și refacă majoritatea sau în orice caz, ar putea să nu asigure cvorumul la votarea guvernului PNL. „Nu este cvorum înseamnă că nu au cum să treacă acest guvern. Nu cred că se pune ca și cum ar fi picat”, a comentat Dăncilă.

PSD are numărul de parlamentari cerut de Constituție (o treime) pentru demararea demersului, însă nu deține și jumătate din numărul acestora, cât este necesar pentru suspendarea acestuia. În plus, premierul nu a precizat dacă demersul ar fi gândit pentru actualul mandat, aflat la final, sau cel următor, în condițiile în care Klaus Iohannis este cotat în sondaje ca potențial câștigător al alegerilor. „Dacă venim cu suspendarea, îmi e teamă că vom arunca țara în haos”, a completat Viorica Dăncilă.

„Nu contează în ce școala de gândire suntem, contează Constituția”, a mai spus liderul PSD. „Să zicem că PSD adună o nouă majoritate și propune un alt premier, ce siguranță avem că președintele va nominaliza acest premier?”, se întreabă Viorica Dăncilă.

După adoptarea moțiunii de cenzură, președintele Iohannis nu a numit un premier interimar, așa cum prevede Constituția, din rândul miniștrilor care fac parte din guvernul demis de Parlament. Iohannis a mizat pe formarea rapidă a unui guvern în jurul PNL, proces care se prelungește din cauza negocierilor care nu au întrunit până în acest moment o majoritate parlamentară, de care este nevoie pentru învestire.

De asemenea, după decizia CCR, care i-a cerut șefului statului să numească în 15 zile miniștrii interimari demiși de Dăncilă - pe cel al Justiției și pe cel al Educației - Iohannis a ignorat termenul indicat de judecătorii constituționali, unde majoritari sunt cei numiți de PSD și UDMR.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG