Viorica Dăncilă sune că, dacă nu va fi învestit un nou guvern, va discuta cu Comisia Europeană pe tema numirii unui nou comisar european din partea României, ea apreciind că între un premier interimar şi un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparţine premierului interimar, transmite Agerpres. Declarația premierului demis este o replică la solicitarea președintelui Iohannis, care a spus că Viorica Dăncilă nu se află în postura de a desemna comisarul european.
Dăncilă nu a folosit în raționamentul pe care l-a folosit vocabula „demis”, cuvenită posturii în care se află de joia trecută, după ce a fost adoptată moțiunea de cenzură care are ca efect căderea Guvernului. Procedural, președintele ar fi trebuit să emită un decret de numire a premierului interimar, care putea proveni, potrivit Constituției, din rândul oricăruia dintre membrii cabinetului demis. Klaus Iohannis nu a semnat un astfel de decret și a anunțat că speră ca un nou guvern să intre în funcțiune cât mai grabnic.
Ludovic Orban este în cea de-a treia zi, din cele zece, pe care le are la dispoziție pentru formarea guvernului și prezentarea acestuia în Parlament. În acest moment, din declarațiile publice ale liderilor de opoziție, nu reiese că Orban ar fi obținut majoritatea necesară - 233 - pentru aprobarea în Parlament a noului executiv.
Viorica Dăncilă a mai spus, în cadrul unei vizite electorale la Brașov, că România trebuie tratată la fel cu celelalte state membre în privinţa numirii unui comisar femeie.
„Am făcut două nominalizări: Rovana Plumb şi Dan Nica. Rovana Plumb a fost respinsă de către Comisia juridică a PE, a rămas cealaltă nominalizare. Noi sperăm să ţină cont de nominalizarea pe care am făcut-o pentru că, între un premier interimar şi un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparţine premierului interimar. Am susţinut întotdeauna femeile, dar aş vrea ca să fie o abordare echidistantă şi cu celelalte state membre. Am subliniat de fiecare dată că România trebuie să fie tratată în mod egal cu celelalte state membre şi, dacă nu a cerut altui stat membru o femeie, eu cred că nici României nu trebuie să-i fie aplicată o altă măsură. Asta nu înseamnă că nu avem femei foarte competente care pot face faţă acestei funcţii la nivel european”, a declarat Dăncilă.
Viitorul comisar european trebuie să fie o persoană integră, care are cunoştinţele necesare pentru acest post, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la Consiliul European de la Bruxelles. El a afirmat că, în discuţiile avute pe această temă, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus că ar prefera pentru acest post o femeie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, că avut o întrevedere cu Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisie Europene, în care s-a discutat despre situația desemnării comisarului european.
”Ne-am întâlnit, am discutat despre desemnarea Comisarului. Doamna președinte-desemnat von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situația care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbește, chit că acum avem o amânare de o lună de zile – nu din cauza României, din alte motive. Dar situația este una complicată și sper să găsim soluții”, a spus Klaus Iohannis
Întrebat de jurnaliști cât ar fi dispusă Ursula von der Leyen să aștepte, ținând cont că se vorbește despre un termen-limită, șeful statului a răspuns că ”Ar fi total nepotrivit și ar fi o eroare gravă din partea României să se oprească întregul demers din cauza noastră. Când revin în țară o să încep câteva discuții, să căutăm o soluție”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarase și cu o zi înainte, la Bruxelles, că un guvern demis de drept în Parlament nu poate face o propunere de comisar european, în contextul în care nu va avea niciun rol în viitoarea Comisie Europeană.
„Este din partea noastră, din păcate, un blocaj, care se numeşte Guvernul Dăncilă. (…) Eu o să mă opun ferm la aşa ceva, fiindcă un guvern care a fost demis de drept în Parlamentul României nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei, în care, cu certitudine, acest guvern nu va avea niciun rol”, a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
El a menţionat că nu va discuta cu oficialii de la Bruxelles despre posibile propuneri pentru postul de comisar.
„Dar îi voi spune foarte clar doamnei preşedinte ales (al Comisiei Europene – n.r.) că nu pot să accept ca un guvern demis să facă o propunere care să fie şi acceptată, iar despre portofoliu, eu am mai discutat cu doamna von der Leyen, care m-a asigurat că portofoliul care a fost alocat pentru România rămâne valabil şi nu am niciun motiv să cred că acum apar schimbări unilaterale”, a adăugat preşedintele.
Facebook Forum