Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Nu voi accepta ca un guvern demis să facă o propunere de comisar european care să fie și acceptată


Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, că îi va spune șefei desemnate a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu va accepta ca un guvern demis să facă o propunere pentru funcția de comisar european care să fie acceptată. Totodată, el a precizat că Ursula von der Leyen i-a dat asigurări că România va rămâne în continuare cu portofoliul Transporturilor.

Klaus Iohannis a atras atenția că „un guvern care a fost demis de drept în Parlamentul României nu poate să facă propuneri în numele României pentru următorul mandat al României în care cu certitudine nu va avea un rol”.

De altfel, șeful statului, a spus că nici nu va accepta ca un guvern demis să facă o propunere de comisar european care să fie și acceptată.

Potrivit lui Klaus Iohannis, președinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că „portofoliul României rămâne același”.

Președintele a adăugat că îi va cere Ursulei von der Leyen să aștepte o nominalizare până la învestirea noului Guvern.

„Este varianta ideală și eu sper să înțeleagă toate părțile implicate, în speță Parlamentul României, că nu putem să ne jucăm cu regulile democrației”, a spus șeful statului, precizând că speră „să nu ajungem în situația în care să nu se ajungă la formarea comisiei din cauza României”.

Comisarul propus din partea României de guvernul Dăncilă, Rovana Plumb, a fost respinsă de Comisia juridică din Parlamentul European, deoarece nu a putut să își justifice împrumuturile făcute, 800.000 de lei, și nici modul în care ele ar putea fi restituite. Plumb a anunțat cu doar o zi înaintea ultimei audieri că ar fi restituit împrumutul prin vânzarea a două case, însă decizia Comisiei JURI nu s-a modificat.

Ulterior, în locul ei, a fost propus Dan Nica, iar ca rezervă, Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Cu toate că premierul Viorica Dăncilă a spus că va trimite la Bruxelles două propuneri, în cele din urmă a rămas doar Dan Nica.

Însă nici această propunere nu a fost acceptată de Ursula von der Leyen, iar România trebuie să trimită o nouă propunere. Nominalizarea unui comisar european este una dintre prioritățile viitorului cabinet Orban, care se creionează zilele acestea la București.

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, a declarat sâmbătă David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG