Carevasăzică, președintele brazilian Jair Bolsonaro a fost testat pozitiv cu coronavirus. Sâmbătă, Bolsonaro postase pe Facebook poze cu el fără mască, în compania mai multor miniștri și a ambasadorului SUA la petrecerea dată pentru sărbătoarea din 4 Iulie, și asta cu toate că luna trecută un tribunal i-a ordonat în mod explicit să poarte o mască în public.
În Portugalia, Diário de Notícias constată sobru: Bolsonaro este acum unul din cei 1.643.539 de brazilieni infectați cu Covid-19. În Spania, El Pais titrează: Trista soartă a negaționiștilor virusului. “Liderii”, scrie El Pais, “precum Trump sau Bolsonaro, care au ezitat să ia măsuri pentru a opri virusul, se confruntă acum cu cifre record ale bolnavilor.” Nu doar Trump și Bolsonaro, dar, amintește cotidianul spaniol, chiar și Boris Johnson a negat inițial gravitatea epidemiei. Iar unii chiar continuă să nege și acum, formând ceea ce El Pais numește “alianța struților”: Brazilia, Bielorusia, Nicaragua și Turkmenistanul.
Cât despre Bolsonaro, scrie cotidianul conservator spaniol El Mundo, tratându-se acum de virus, el le spune concetățenilor că maladia este ca ploaia, că va trece după ce mai toată lumea o s-o capete. Și El Mundo amintește că până acum Bolsonaro a numit Covid-19 o „gripă mică”, una "gripecita" (în portugheză: 'gripezinha').
În acest timp, administrația Trump a declanșat ieri procedurile pentru a scoate SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS). “Liderul mondial al deceselor legate de Covid-19 se retrage așadar din OMS”, cum o rezumă Chas Danner, redactor șef al New York Magazine. Joe Biden a promis că dacă va fi ales, el va anula decizia lui Trump de scoatere a SUA din OMS.
Austria și brațul lung al lui Kadîrov
Presa austriacă este preocupată în continuare de circumstanțele asasinării a unui alt azilant cecen, Mamihan Umarov, împușcat mortal în apropiere de Viena, sâmbătă 4 iulie. Acest Umarov era un vlogger, cunoscut critic din exil al dictatorului de la Groznîi și protejat al lui Putin Ramzan Kadîrov.
Der Standard schițează un portret al mult-temutului Kadîrov, bănuit a fi implicat în multe asasinate în străinătate de opozanți ceceni sau chiar ruși. Der Standard prezintă o listă (parțială prin forța lucrurilor) de jurnaliști sau refugiați politici ceceni a căror asasinare îi este imputată lui Kadîrov, care în schimb este un mare iubitor de animale (de „fiare”, Bestienfreund), într-atât încât posedă cea mai mare menajerie din sudul Rusiei, iar în 2014, când o grădină zoologică din Danemarca a făcut cunoscut că va eutanasia niște girafe, Kadîrov a anunțat că este gata să le ofer azil acelor girafe.
În Viena, trimiși ai lui Kadîrov îl mai asasinaseră și pe pe Umar Israilov, fost bodyguard al dictatorului de la Groznîi și devenit opozant.
It’s raining men
La Moscova, în acest timp, un fost jurnalist, Ivan Safronov, care a mai fost și consilier al șefului agenției Roskosmos, Dmitri Rogozin, a fost arestat sâmbătă 4 iulie și e învinuit de înaltă trădare și spionaj în favoarea serviciilor secrete ale unei „țări din NATO”.
La Viena, Die Presse informează că respectivul Ivan Safronov lucrase anterior pentru cotidianul independent Kommersant. Die Presse mai scrie și că tatăl lui Safronov lucrase de asemenea pentru ziarul KommersantЪ, unde se ocupase de chestiunile militare. În 2007 Safranov tatăl a murit în mod misterios, căzând pe fereastră.
Cotidianul “Ъ” (cum își spune singur în glumă KommersantЪ, de la arhaicul semn Ъ cu care își ornează numele) publică astăzi în loc de editorial o Declarație în sprijinul lui Ivan Safronov, în care redacția respinge categoric acuzațiile de spionaj aduse de putere fostului lor coleg.
O manifestație în favoarea lui Safronov, combinată cu un pichet de jurnaliști și protestatari, a început de ieri în fața sediului FSB, binecunoscuta Lubianka, iar Nezavisimaia Gazeta anunță că poliția a reținut deja 27 de manifestanți. Un alt cotidian din opoziție, Novaia Gazeta, îl citează pe Safronov, care spune că după cum se vede „chiar și cei care nu au acces la secrete pot deveni victimele serviciilor secrete”.
În schimb, Izvestia estimează că „pentru Safronov, motivul colaborării cu servicii secrete străine ar fi putut fi moartea tatălui său”, cel căzut misterios pe fereastră în 2007. Izvestia mai speculează că Safronov ar fi putut da serviciilor secrete din Cehia, în 2007, informații privind livrările de arme ale Rusiei în Orientul Apropiat și în Africa. Arestarea sa nu ar fi așadar legată de slujba sa recentă de consilier al lui Dmitri Rogozin, șeful Roskosmos și fost ambasador la NATO, Rogozin cel bine-cunoscut în Republica Moldova, unde se laudă că a luptat cu arma în mână pentru a apăra Transnistria.
Dmitri Rogozin se află pe lista de sancțiuni a SUA și UE, iar atât România cât și Moldova i-au interzis intrarea pe teritoriul lor. În 2014, el a amenințat dealtfel atât România cât și Moldova că le va bombarda (el fiind și viceprim-ministru al Rusiei).
Și tocmai ieri, Londra a anunțat la rândul său sancțiuni împotriva a 25 de persoane din Rusia, printre care procurorul șef Aleksandr Bastrîkin. The Guardian precizează că Moscova a făcut cunoscut că va răspunde cu măsuri similare.
French cancan și manifestații în Paris
În Franța, manifestații sporadice ale femeilor, inclusiv un grup de protestatare Femen în fața palatului Elysée și a birourilor lui Emmanuel Macron, au avut loc în semn de protest împotriva unora din numele guvernului noului premier Jean Castex. Este vorba de Gérald Darmanin, noul ministru de interne, care e anchetat în urma unei plângeri pentru viol, și de avocatul Eric Dupond-Moretti, devenit ministru al justiției, dar cunoscut pentru diatribele sale anti-feministe. Un guvern fluierat de femei, este titlul din Libération.
Compoziția și misiunea reală a noului guvern interpelează, de altfel. „Macron a frunzărit multă vreme listele sinucigașilor politici până să-i cadă degetul pe numele lui Castex”, scrie Charlie Hebdo, care îl numește pe noul premier „preșul ideal” pentru a aplica acest « nouveau chemin » programat de Emmanuel Macron.
Se pare că în toată prăvălia nu se mai găsea nimic altceva decât ternul Jean Castex, continuă Charlie.
„Fragilitatea albă”
Charlie Hebdo oferă în numărul său de azi o serie întreagă de articole și comentarii pe marginea dezbaterii, devenite planetare, despre rasism și corectitudinea politică. Săptămânalul satirico-politic prezintă printre altele cartea, tradusă din engleză și în curs de apariție „Fragilitatea albă” („visul sado-maso al noului antirasism”). Cartea e scrisă de socioloaga din SUA Robin DiAngelo, care a creat acest concept, „fragilitatea albă”, în 2011. Conceptul desemnează presupusa imposibilitate a albilor de a realiza și accepta că sunt cu toții rasiști. În același timp, constată sarcastic cronica din Charlie, demonstrația din carte include un mecanism retoric prin care oricine formulează o critică este catalogat automat drept rasist. „Este una din acele cărți cum numai americanii le fac, pronând un antirasism în care, paradoxal, fiecare e redus la culoarea pielii.” Este vorba practic de o nouă "cărticică roșie" a corectitudinii politice, precum cea a lui Mao, în care albilor li se spune să fie "umili" și să purceadă la o temeinică reeducare.
Publicată în 2018, cartea a trecut neobservată până la moartea lui George Floyd. De atunci, s-au vândut peste 200.000 de exemplare și rămâne deocamdată numărul unu la vânzări în SUA.
Charlie Hebdo constată, cu ironie, că: „Problema acestor cărți este că sunt scrise de niște albi ” obsedați de... albitudinea lor. Fenomenul a luat amploare odată cu răspândirea multor manuale de „dezvoltare contrițională” (développement contritionnel, formulă inventată de Charlie). Mulți se străduiesc să scape de complexul generat de „albeața” lor, iar etapele recuperării seamănă cu cele de la Alcoolicii anonimi.
Puritanii de la balconul Hollywoodului
Pe acest fundal, Gérard Biard, șeful redacției, are un articol (doar în ediția pe hârtie) pe o temă despre care mai scrisese săptămâna trecută și Libération și anume: despre ceea ce începe să semene cu o nouă cenzură, sau auto-cenzură, care se instaurează la Hollywood. Charlie Hebdo la rândul său invocă astăzi faimosul cod Hays al cenzurii. William Hays era un senator prezbiterian care, sprijinit de asociații creștine și ligi ale familiilor, a reușit în 1934 să impună un cod de reguli împotriva Babilonului depravat care era Hollywoodul producător de dirty movies.
«Nu se va produce nici un film care ar leza bunele năravuri ale spectatorilor» este ceea ce promitea acest cod al cenzurii cinematografice, aplicat vreme de decenii, iar una din primele măsuri luate de Hays a fost aceea de a impune tuturor celor care jucau în filmele de la Hollywood un «certificat de moralitate».
Situția actuală, consideră Charlie Hebdo, începe să semene cu cea de atunci. „Nimic nu ne spune că agitația oportunistă a marilor studiouri hollywoodiene, care nu mai știu ce să facă pentru ca filmele blockbuster să se conformeze exigențelor unor militanți tot mai agresivi, nu vor adopta în cele din urmă un nou «cod moral», formalizat sau nu, menit să apere publicul – dar mai ales reprezentanții autoproclamați ai nenumăratelor «comunități» – de orice «ofensă»”.
E dată ca exemplu recenta campanie îndreptată împotriva scriitoarei JK Rowling, autoarea romanelor cu Harry Potter, acuzată de «transfobie» pentru că a scris că numai femeile pot avea menstruație. E vorba, estimează Charlie, de o fantasmă a purității care împinge unele lupte, altminteri legitime, spre absolutism, dacă nu spre ridicol.
Și, pentru a nu ieși cu totul din domeniul ridicolului, Der Standard, la Viena, anunță astăzi, tongue in cheek, că vedeta de rap și clownul multimilionar Kanye West încă nu s-a înscris oficial drept candidat la alegerile prezidențiale din SUA, deși data limită se apropie, punând sub semnul îndoielii că el va candida, cu toată vâlva stârnită zilele trecute.
El este probabil prea ocupat să lupte împotriva Covid-19. După cum anunță The Guardian, o companie aparținând lui Kanye West tocmai a primit mai multe milioane de dolari din partea unei agenții guvernamentale, dintr-un fond destinat combaterii coronavirus, ceea ce stârnește imediat întrebări despre posibile conflicte de interese în relațiile artistului cu administrația Trump.
Facebook Forum