Linkuri accesibilitate

Vlad Georgescu: Ce este patriotismul (Editorial)


Vlad Georgescu
Vlad Georgescu

2 iunie 1984

Vlad Georgescu: ce este patriotismul (Editorial)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:17 0:00


Editorialul săptămânal al lui Vlad Georgescu.

O discuție despre patriotism, pornind de la o scrisoare critică a unui ascultător. Opinia directorului Serviciului românesc este fermă: „am spus-o și eu, în nenumărate rînduri, pasivitatea evidentă a românilor de astăzi, mai ales a intelectualilor, nu se poate explica prin tradiția istorică în primul rînd, pentru că tradiția istorică a vechilor noastre elite era departe de a fi pasivă. Aici stă de altfel și speranța în viitor, speranța că această pasivitate temporară va trece, făcînd din nou loc combativității pe care orice cunoscător al trecutului nostru o găsește în istoria românească, încă din evul mediu.”

„In ce mă privește - spune Vlad Georgescu - resping firește cu hotărîre teoriile care pun la îndoială viabilitatea unor acte internaționale semnate în veacul nostru, dar nici nu pot accepta ca la adăpostul demagogiei comuniste românești să se ducă, în numele poporului român, o politică jignitoare față de minoritățile naționale, de limitare a drepturilor culturale pe care le-au primit prin constituție; ca patriot român nu pot să accept ca la adăpostul gogoriței rusești să se ruineze viitorul țării; nu rușii, nu ungurii, nu germanii, nu evreii sînt de vină că nu există mâncare, că se practică un ridicol cult al personalității, că se încalcă demnitatea femeii române pînă în domeniile cele mai intime, că se risipesc miliarde pe apa sâmbetei, că se tremură de frig iarna, că cei mici au uitat pînă și gustul ciocolatei. Să fi patriot înseamnă să vezi și să spui acestea...”

(Textul integral al editorialului a fost publicat în volumul „Vlad Georgescu, România anilor '80”. Texte antologate de Gelu Ionescu, Editura Jon Dumitru. München-București, 1995, pp. 83-85).

(Un document sonor din colecția și prin curtoazia dnei Mary Georgescu).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG