Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin anunță creșterea impozitelor pe veniturile mari, cu o săptămână înainte de referendumul constituțional


Vladimir Putin, după ceremonia de depunere a jurământului la intrarea în cel de-al patrulea mandat, 7 mai 2018
Vladimir Putin, după ceremonia de depunere a jurământului la intrarea în cel de-al patrulea mandat, 7 mai 2018

Președintele rus Vladimir Putin a propus creșterea impozitului pentru cei cu venituri mari începând de anul viitor, ca măsură în cadrul programului de redresare economică după pandemia de coronavirus.

Liderul de la Kremlin și-a anunțat propunerile în cadrul unui discurs în fața națiunii susținut pe 23 iunie, cu o săptămână înainte de controversatul referendum constituțional, unde oamenii sunt chemați să se pronunțe în privința unor amendamente controversate la Constituție care îi vor permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

Președintele rus a propus creșterea cu 2% până la 15% a impozitului pentru cei cu un venit anual care depășește 5 milioane de ruble (72.700 de dolari), începând cu 1 ianuarie 2021.

Creșterea ar întoarce la bugetul statului un plus de 60 de milioane de ruble (865.6 milioane de dolari), bani despre care Putin spune că ar putea fi folosiți pentru a trata copii cu „boli grave, rare".

Actual nivel de 13% al impozitului pe venit a fost stabilit tot în timpul lui Vladimir Putin, în 2001.

În discursul său, Putin a promis că subvențiile acordate familiilor cu copii și altor categorii de populație introduse în timpul pandemiei coronavirusului vor fi extinse.

Liderul de la Kremlin a mai arătat că alocațiile de 10.000 de ruble (144 dolari) plătite în iunie familiilor cu copii sub 16 ani vor fi prelungite până luna viitoare.

El a spus că guvernul va continua, de asemenea, în iulie și august, să ofere sprijin financiar cetățenilor care au rămas fără muncă în timpul pandemie și va extinde și un program de subvenționare a dobândei ipotecare pentru a face ca locuințele noi să fie mai accesibile. De asemenea, președintele rus a propus reducerea impozitelor pe profit pentru companiile IT de la 20 la 3 la sută.

Pandemia de coronavirus, care a dus la circa 600.000 de îmbolnăviri în Rusia, este așteaptă să ducă la o contractare a economiei cu 6% în 2020.

Aflat în fruntea statului rus din 2000, cu o scurtă perioadă între 2008-2012 când a controlat statul din funcția de prim-ministru, Vladimir Putin este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace, care a condus Uniunea Sovietică timp de 30 de ani.

După ce schimbarea Constituției va fi votată, rezultat dat ca cert având în vedere mâna forte cu care este condusă Rusia, Vladimir Putin are cale liberă să conducă până în 2036, când va avea 83 de ani, și, astfel, să îl depășească pe fostul lider sovietic.

Putere sporită pentru Putin: care sunt modificările constituționale propuse rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG