Președintele rus Vladimir Putin a respins orice implicare a Rusiei în otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi drept răspuns la investigația jurnalistică a grupului Bellingcat care arată că FSB ar fi în spatele otrăvirii lui Navalnîi.
Mai mult, fără a aduce nicio dovadă, Vladimir Putin afirmă că Alexei Navalnîi lucrează pentru serviciile de informații americane.
În conferința anuală susținută de Putin, liderul de la Kremlin a spus că dezvăluirile Bellingcat „nu sunt o investigație, sunt o scurgere de materiale de informații americane".
Putin a declarat că acuzațiile potrivit cărora FSB se afla în spatele otrăvirii lui Navalnîi în orașul siberian Tomsk - mai multe laboratoare străine au identificat toxina ca fiind un agent neurotoxic de epoca sovietică, fabricat în Rusia, cunoscut sub numele de Noviciok - au fost opera unor mass-medii nespecificate.
„Au existat întotdeauna astfel de povești senzaționalizate despre Rusia în mass-media occidentală", a spus Putin la conferința de presă anuală.
„Nu este surprinzător”, a spus el înainte de a pretinde - fără dovezi - că Navalny ar fi fost plătit de „servicii speciale americane ”.
„Serviciile speciale ar trebui să îl urmărească", a spus Putin. „Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie otrăvit. Cine are nevoie de el? Dacă ar vrea, ar fi terminat treaba."
Autoritățile ruse au implementat legi dure în ultimii ani pentru a identifica și a umili public presupușii „agenți străini” și a descurajat legăturile între entitățile rusești și străine pe care le consideră o amenințare.
Putin și alți oficiali ruși refuză să utilizeze numelui lui Navalnîi în public, iar purtătorul de cuvânt al lui Putin, în octombrie, a susținut că avocatul și activistul anticorupție, cu o parte semnificativă de opoziție , au lucrat pentru CIA.
Navalny, care se află în Germania, a răspuns amenințând că îl va da în judecată pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Navalny, în vârstă de 44 de ani, a fost transportat de urgență în Germania în comă în august, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern rus, unde testele au identificat Novichok în corpul opozantului rus.
În raportul Bellingcat emis pe 14 decembrie, grupul din Marea Britanie, cu ajutorul mai multor publicații, inclusiv Insider, un site de anchetă rus, Der Spiegel și CNN, a publicat numele și fotografiile presupușilor operatori FSB pe care i-au acuzat că au participat la operațiunea de otrăvire. De asemenea, ei au publicat calendarul operațiunii care arată că otrăvirea opozantului era îndelung planificată.
Conferința anuală de presă
Putin a făcut declarațiile despre Navalnîi în timpul conferinței anuale de presă de la sfârșitul anului, extrem de coregrafiată și cu mult fast. Conferința din acest an a fost marcată de pandemia de coronavirus, iar Putin a încercat să prezinte o imagine a Rusiei care a reușit să stăpânească dificultățile, în timp ce Occidentul a eșuat.
Evenimentul vine într-un moment în care economia Rusiei care se chinuie în fața pandemiei COVID-19 și în timpul unor acuzații proaspete despre rolul Rusiei în otrăvirea lui Navalnîi și în atacul cibernetic masiv asupra Statelor Unite care a vizat companii, agenții guvernamentale și departamente de stat.
Putin, în vârstă de 68 de ani, a dominat politica din Rusia timp de două decenii, ocupând funcția de președinte sau prim-ministru din 1999. Modificările constituționale aprobate la începutul acestui an deschid calea pentru fostul ofițer KGB să rămână la putere până în 2036.
Putin a spus că Rusia, ca și alte țări, s-a confruntat cu probleme legate de COVID-19 în 2020, dar a afirmat că țara, care are al patrulea număr de cazuri confirmate din lume, a gestionat pandemia mai bine decât majoritatea.
„Putem spune cu încredere că ne confruntăm cu aceste probleme în mod corespunzător și probabil chiar mai bine decât celelalte țări care sunt mândre, pe bună dreptate, deci de stabilitatea lor economică, de dezvoltarea serviciilor lor sociale și a sistemelor de îngrijire a sănătății", a spus Putin.
Putin a spus că nu a făcut vaccinul rusesc - Sputnik V - dar că îl va face în curând. Rusia s-a lăudat că a fost prima națiune care a aprobat vaccinul în august, după mai puțin de două luni de teste clinice, provocând îndoieli în rândul comunității internaționale. Vladimir Putin a încurajat, aproape chiar implorat, în multiple rânduri în conferința de presă populația să facă vaccinul.
Putin a mai declarat că produsul intern brut al Rusiei va scădea cu 3,6 la sută în 2020, o cifră despre care a spus că este mai mică decât în Statele Unite și multe țări de frunte din Uniunea Europeană.
Putin a spus că sistemul financiar al țării este „stabil”, iar veniturile personale vor crește cu 1,5% până la sfârșitul anului, deși rușii ar putea să nu simtă acest lucru, iar șomajul a fost de până la 6,3%.
La conferința sa de presă, Putin a negat din nou că Rusia a intervenit în alegerile din 2016, așa cum au concluzionat agențiile de informații americane și un procuror special.
"Hackerii ruși nu l-au ajutat niciodată pe actualul președinte american să fie ales și niciodată nu s-au amestecat în afacerile interne ale acestei mari națiuni. Toate acestea sunt speculații menite să strice relațiile dintre Rusia și Statele Unite", a spus Putin.
Kremlinul a declarat că peste 700 de jurnaliști din Rusia și din străinătate au fost acreditați pentru evenimentul de presă maraton de la Moscova, care durează de obicei câteva ore.
Putin a discutat cu presa după ce un nou sondaj al Centrului Levada a constatat că sprijinul pentru Putin în rândul tinerilor ruși s-a redus la jumătate în ultimul an.
Economia Rusiei a fost lovită anul acesta de o scădere a prețurilor la petrol, principalul său bun de export, și de impactul coronavirusului, carantina încetinind activitatea comercială.
Facebook Forum