Linkuri accesibilitate

Încă doi români, ostatici în Gaza. Armata israeliană susține că l-a ucis pe comandantul Hamas


Palestinienii caută victime la locul atacurilor israeliene asupra caselor din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, 31 octombrie 2023.
Palestinienii caută victime la locul atacurilor israeliene asupra caselor din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, 31 octombrie 2023.

Liderul rus Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru criza din Orientul Mijlociu, unde Israelul bombardează Fâşia Gaza pentru a încerca să-i elimine pe militanţii Hamas, care au ucis 1.400 de israelieni pe 7 octombrie, relatează Reuters.

Ziua 25 | Sumarul principalelor evenimente

  • 81 de palestinieni răniți din Gaza vor fi primiți în Egipt pentru tratament;
  • IDF susțin că l-ar fi ucis pe șeful Hamas, Ibrahim Biari. Hamas spune că Biari nu era în tabăra atacată;
  • Încă doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza;
  • Aproximativ 400 de americani și membrii familiei lor sunt blocați în Gaza;
  • Discursul secretarului de stat al SUA în Senatul american, întrerupt de „protestul mâinilor roșii de sânge”;
  • SUA vor trimite încă 300 de militari în Orientul Mijlociu;
  • Israelul spune că a zădărnicit atacul cu drone și rachete al rebelilor houthi, suținuți de Iran, lângă Marea Roșie;
  • Hamas spune că va elibera câțiva ostatici străini „în următoarele zile”;
  • OMS avertizează asupra riscului unei „catastrofe de sănătate publică” iminentă în Gaza;
  • Premierul egiptean respinge relocarea refugiaților palestinieni în Peninsula Sinai.

Actualizare 22.00 - 81 de palestinieni răniți din Gaza vor fi primiți în Egipt pentru tratament

81 de locuitori din Gaza cu răni grave vor intra în Egipt pentru a primi tratament, a anunțat Autoritatea Generală pentru Treceri și Frontiere din Gaza.

Autoritățile egiptene au confirmat că 81 de persoane vor avea voie să intre în țară după ce au fost grav rănite, transmite Reuters.

Actualizare 21.00 - IDF susține că l-ar fi ucis pe șeful Hamas, Ibrahim Biari. Hamas spune că Biari nu era în tabăra atacată

Comandantul Hamas, Ibrahim Biari, a fost ucis marți de forțele armate israeliene într-un atac asupra taberei de la Jabalia.

El se află „în spatele masacrului nu doar al cetățenilor israelieni din 7 octombrie, ci și al masacrelor care duc la prăbușirea Fâșiei Gaza asupra locuitorilor săi”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, citat de The Guardian.

Hagari a declarat că Hamas continuă să folosească populația civilă din Gaza ca scuturi umane „într-o manieră foarte crudă și utilă”. Într-o declarație televizată, el a acuzat Hamas că și-a construit intenționat infrastructura sub casele oamenilor. Prin urmare, facem apel la locuitorii din nordul Gazei să se deplaseze spre sud și le vom permite să facă acest lucru pe coridoare”, a spus Hagari (foto).

Armata israeliană „va continua să opereze în plină forță” în Gaza , a adăugat el.

Hagari a anunțat că eliminarea lui Biari a fost făcută odată cu „mai mulți teroriști”, într-un atac aerian asupra taberei de la Jabalia.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi aproximativ 150 au fost rănite în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiaţi Jabalia.

Hamas a negat afirmațiile israeliene cu privire la prezența unuia dintre liderii săi în tabăra de la Jabalia, a declarat purtătorul de cuvânt Hazem Qassem într-un comunicat.

Qassem a acuzat Israelul că a încercat să justifice ceea ce el a descris drept o „crimă odioasă împotriva civililor, copiilor și femeilor din tabăra Jabalia”.

Jabalya este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Fâșia Gaza, potrivit principalei agenții a Națiunilor Unite care sprijină palestinienii de pe teritoriu.

Imaginile de la fața locului arată mai multe cratere mari în pământ, înconjurate de dărâmăturile clădirilor distruse și avariate.

Actualizare 20.00 - Încă doi români ostatici în Gaza

Autoritățile israeliene le-au informat pe cele române că, în urma verificărilor efectuate, alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza, transmite MAE.

Actualizare 19.00 - Blinken: Aproximativ 400 de americani și membrii familiei lor sunt blocați în Gaza

Aproximativ 400 de cetățeni americani și membrii familiei lor - adică aproximativ 1.000 de persoane în total - sunt blocați în Gaza și caută să plece, a declarat marți secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la audierea sa în Senatul american. Există aproximativ 5.000 de alți cetățeni din țări terțe în Gaza care vor să iasă, a mai spus Blinken, transmite CNN.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat săptămâna trecută că Cairo este gata să proceseze americanii și alți cetățeni străini dacă reușesc să ajungă pe partea egipteană a trecerii Rafah.

„Nu am găsit încă o modalitate de a-i scoate prin orice mijloace de acolo, pentru că Hamas îi blochează”, a spus el, adăugând că SUA „lucrează cu intermediari”.

Actualizare 18.30 - Discursul secretarului de stat al SUA în Senatul american, întrerupt de „protestul mâinilor roșii de sânge”

Audierea secretarului de stat american Antony Blinken în Senatul american a fost întreruptă marți, în mod repetat, de un protest în favoarea încetării focului în Gaza.

La doar câteva minute de discurs, Blinken a fost întrerupt de un bărbat care striga „încetarea focului acum” și „salvați copiii din Gaza”.

Ulterior, alți patru protestatari solidari și un alt grup de protestatari l-au întrerupt pe Blinken, strigând: „Din Palestina până în Mexic, trebuie să plece toate zidurile!” și „Lasă Gaza să trăiască!”

În Senat erau și alți protestatari cu palmele vopsite în roșu ridicate în aer.

Mai mulți protestatari au fost arestați, potrivit Poliției Capitoliului.

Actualizare 18.00 - SUA vor trimite încă 300 de militari în Orientul Mijlociu

SUA mai trimit 300 de militari în regiunea Comandamentului Central al SUA, care acoperă Orientul Mijlociu și părți din Africa, în urma conflictului actual Israel-Hamas, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare.

„Aceste trupe suplimentare vor oferi capacități și eliminarea munițiilor explozive, comunicații și alte instrumente de sprijin pentru forțele care se află deja în regiune”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, general de brigadă Patrick Ryder (foto) la un briefing de presă marți.

Ryder a spus că Departamentul Apărării nu va dezvălui unde vor fi trimise în mod specific forțele suplimentare, decât pentru „a confirma că nu vor merge în Israel”.

„Sunt menite să sprijine eforturile regionale de descurajare și să consolideze și mai mult capacitățile de protecție a forțelor americane”, a spus Ryder.

Actualizare 17.00 - Israelul spune că a zădărnicit atacul cu drone și rachete al rebelilor houthi, suținuți de Iran, lângă Marea Roșie

Armata israeliană a declarat marți că a zădărnicit o amenințare aeriană în zona Mării Roșii – un atac revendicat de rebelii houthi din Yemen susținuți de Iran.

Într-o declarație difuzată la televizorul Al-Masirah, deținut de Houthi, generalul Yahya Saree, purtător de cuvânt al forțelor Houthi, a anunțat lansarea de rachete balistice și drone de către forțele armate yemenite împotriva țintelor din Israel.

„Forțele noastre armate au lansat un lot mare de rachete balistice și un număr mare de drone către diverse ținte ale inamicului israelian”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la întreg Israelul ca la „teritorii ocupate”.

Saree a spus că este a treia operațiune în sprijinul poporului palestinian, cu planuri pentru mai multe lovituri până la încetarea „agresiunii israeliene”.

Rebeli Houthi
Rebeli Houthi

Houthii sunt o organizație politică și militară șiită din Yemen, susținută de Iran, care a purtat un război civil în țară împotriva unei coaliții susținute de Arabia Saudită.

Forțele de Apărare Israelului ale au declarat marți că au folosit sistemul său de apărare aeriană Arrow pentru prima dată pentru a intercepta cu succes o rachetă sol-sol care a fost trasă din zona Mării Roșii.

Utilizarea sistemului de apărare Arrow, care este conceput pentru a intercepta rachete de mare altitudine, indică faptul că rebelii houthi au folosit o rachetă mai avansată, cu rază lungă de acțiune.

Avioanele israeliene au interceptat, de asemenea, ceea ce IDF a descris drept „amenințări aeriene” în zonă. IDF a spus că toate amenințările au fost interceptate în afara teritoriului israelian.

Tentativele de atac asupra Israelului marchează o escaladare a rebelilor susținuți de Iran și intensifică temerile că războiul Israel-Hamas va duce la un conflict mai larg în regiune.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat marți că are loc o „extindere a conflictelor în regiune” și că membrii grupului de rezistență „nu vor rămâne tăcuți împotriva sprijinului deplin al Americii” pentru Israel și „nu vor aștepta sfatul nimănui”.

„Trebuie să folosim ultimele oportunități politice pentru a opri războiul și, dacă situația scapă de sub control, nicio parte nu va fi ferită de consecințele sale”, a spus el, citat de CNN.

Pe 19 octombrie, o navă de război americană aflată în apropiere de coasta Yemenului a doborât patru rachete de croazieră și 15 drone în timp ce se îndreptau spre nord de-a lungul Mării Roșii, potrivit unui oficial american familiar cu situatia.

Traiectoria lor a lăsat puține îndoieli că proiectilele se îndreptau spre Israel, a spus oficialul.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder a spus că rachetele au fost lansate de forțele houthi susținute de Iran în Yemen și au fost lansate „potențial către ținte din Israel”.

Interceptările americane ale lansărilor Houthi sunt extrem de rare.

Actualizare 16.00 - Hamas spune că va elibera câțiva ostatici străini „în următoarele zile”

Aripa armată a Hamas a declarat că va elibera un număr de ostatici străini aflați în captivitate „în următoarele zile”.

Anunțul a fost făcut de Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine Al-Qassam.

Armata israeliană a crescut astăzi la 240 numărul ostaticilor despre care se spune că sunt ținuți în Gaza de Hamas.

Hamas a eliberat până acum patru ostatici înapoi în Israel.

IDF au anunțat luni că au recuperat o femeie soldat, Ori Megidish, răpită de Hamas pe 7 octombrie.

De asemenea, forțele armate israeliene au anunțat că a fost găsit cadavrul tinerei Shani Louk, de 22 de ani, cu dublă cetățenie israeliană și germană, cu care teroriștii Hamas au defilat după atacul din 7 octombrie. Președintele Isaac Herzog a spus luni că fata a fost decapitată.

Actualizare 15.00 - OMS: „Catastrofă de sănătate publică” iminentă în Gaza

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat marți că o „catastrofă de sănătate publică” este iminentă în Gaza, pe fondul supraaglomerării, deplasărilor în masă și daunelor aduse infrastructurii de apă și canalizare.

Un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru copii a avertizat despre riscul de deces al sugarilor din cauza deshidratării, cu doar 5% din rezervele normale de apă disponibile, transmite Reuters.

Actualizare 14.30 - Premierul egiptean respinge relocarea refugiaților palestinieni în Peninsula Sinai

Prim-ministrul Egiptului a respins orice plan ca persoanele strămutate din Gaza să fie relocate în masă în Peninsula Sinai, din Egipt.

Presa israeliană scrie că unii oficiali israelieni doresc să mute civili din Gaza în nord-estul Egiptului.

Dar, în timpul unei vizite în Sinaiul de Nord, Mostafa Madbouly, premierul egiptean, spune că niciun conflict regional nu ar trebui rezolvat în detrimentul Egiptului.

Punctele de trecere ale Israelului în Gaza sunt închise, iar granița Rafah, controlată de Egipt, este singura modalitate potențială prin care civilii pot părăsi Fâșia.

Actualizare 14.07. Americani musulmani şi activişti ai Partidului Democrat afirmă că vor acţiona pentru a mobiliza milioane de alegători musulmani să nu facă donaţii şi să nu voteze pentru realegerea preşedintelui Joe Biden dacă acesta nu ia măsuri imediate pentru o încetare a focului în Gaza, transmite marţi Reuters.

Consiliul Democrat Naţional Musulman, din care fac parte lideri democraţi din state puternic disputate - precum Michigan, Ohio şi Pennsylvania - în care este probabil să se decidă rezultatul scrutinului din 2024, i-au cerut lui Biden să-şi folosească influenţa pe lângă Israel pentru a media a încetare a focului până marţi, ora 17.00.

Actualizare 12.55. Armata israeliană a demolat cu explozibili locuinţa din Cisiordania a celui considerat numărul doi în gruparea islamistă palestiniană Hamas, cunoscut ca Saleh al-Arouri și aflat în exil de mai mulţi ani, potrivit unor martori, citaţi de AFP.

Actualizare 12.44. Israelul raportează bătălii „mari” cu Hamas în luptele terestre din Gaza. Forțele israeliene spun că Hamas ar ține ostatici 240 de oameni pe care i-a răpit pe 7 octombrie.

Actualizare 12.00. Forțele israeliene au declarat că au atacat militanții Hamas în interiorul rețelei vaste de tuneluri de sub Gaza, potrivit Reuters. Tunelurile sunt un obiectiv cheie pentru Israel, care a extins operațiunile terestre în interiorul Gaza pentru a distruge mișcarea islamistă Hamas, aflată la guvernare în Gaza.

Actualizare 10.30. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni spune că 64 dintre membrii personalului său au fost uciși în Gaza, în timpul războiului Israel-Hamas.

Agenția susține că cele 450 de adăposturi pe care le administrează în Fâșia Gaza devin supraaglomerate, cu 670.000 de oameni cazați în unitățile ONU în total.

Actualizare 9.15. Armata israeliană avansează „metodic” în Fâşia Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a confirmat marţi dimineaţaăcă „trupele israeliene se află în diferite părţi din nordul Fâşiei Gaza" şi a declarat că înţelege că situaţia umanitară este dificilă în enclava palestiniană, „dar nu este vina noastră".

Actualizare 8.15. Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite și-a pus luni o stea galbenă pe piept în timp ce s-a adresat Consiliului de Securitate ONU. Gilad Erdan a spus că va purta insigna până când membrii acestui organism vor condamna „atrocitățile” Hamas.

„Unii dintre voi nu au învățat nimic în ultimii 80 de ani. Unii dintre voi au uitat de ce a fost înființat acest organism”, a declarat Gilad Erdan, în timp ce denunța Consiliul de Securitate pentru că „a rămas tăcut” în legătură atrocitățile comise de Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie.

Vladimir Putin susține că SUA au nevoie de un haos constant în Orientul Mijlociu

Într-o declaraţie televizată, Putin a declarat că „elitele conducătoare din SUA” şi „sateliţii” lor se află în spatele uciderii palestinienilor din Gaza, precum şi în spatele conflictelor din Ucraina, Afganistan, Irak şi Siria.

„Ei au nevoie de un haos constant în Orientul Mijlociu. Prin urmare, (SUA) fac tot ce pot pentru a discredita acele ţări care insistă asupra unei încetări imediate a focului în Fâşia Gaza, asupra opririi vărsării de sânge şi sunt gata să contribuie cu adevărat la rezolvarea crizei, şi nu să paraziteze pe seama ei”, a afirmat Vladimir Putin.

Peste noapte, Israelul a continuat să bombardeze Fâșia Gaza, chiar dacă ONU a cerut o încetare a focului și a dat avertismente cu privire la situația îngrozitoare din interiorul enclavei.

Prim-ministrul Beniamin Netanyahu a spus că o încetare imediată a focului în Gaza ar însemna o capitulare în fața Hamas, susținând că Israelul își va continua planurile de a distruge Hamas.

Camioane cu ajutor umanitar pentru Gaza

Semiluna Roşie palestiniană şi-a exprimat marţi îngrijorarea ca urmare a atacurilor lansate în apropierea unuia dintre spitalele sale din nordul Fâşiei Gaza, unde civilii s-au refugiat din calea bombardamentelor israeliene.

„Lovituri de artilerie şi aeriene continue în zona Tel al-Hawa din Gaza, unde se afla spitalul al-Quds", a menţionat organizaţia pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter).

Pe lângă pacienţi, complexul medical găzduieşte 14.000 de persoane care s-au refugiat din cauza atacurilor israeliene, potrivit Semilunii Roşii.

Israelul a acuzat în mod repetat Hamas că foloseşte spitalele pentru a ascunde arme sau luptători. Mişcarea islamistă palestiniană a negat categoric acest lucru.

Între timp, camioanele cu ajutoare umanitare continuă să intre în Gaza. SUA au spus că se așteaptă la o creștere semnificativă a ajutorului umanitar în Gaza în zilele următoare. Anunțul vine pe fondul avertismentelor ONU că majoritatea copiilor au acum doar apă sărată pentru a supraviețui. Luni, au mai intrat 26 de camioane.

Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 31

Cel puţin 31 de jurnalişti care acopereau conflictul dintre Israel şi Hamas au fost uciși, potrivit ultimelor date ale Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Dintre victime, 26 au fost palestinieni, 4 israelieni și 1 libanez. Alți 8 jurnaliști au fost răniți, în timp ce 9 sunt considerați dispăruți sau reținuți, spune CPJ.

„Jurnaliştii din Gaza se confruntă cu riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să acopere conflictul în faţa unui asalt terestru israelian... atacuri aeriene devastatoare israeliene, comunicaţii întrerupte şi pene de curent extinse”, a declarat organizaţia într-un comunicat luni.

Printre morți se numără Roshdi Sarraj, un cunoscut regizor palestinian, și Issam Abdallah, un videograf pentru Reuters din Beirut, care a fost ucis în apropierea graniței cu Liban în urma bombardamentelor care veneau din direcția Israelului,

Armata israeliană a spus pentru Reuters și agenția de presă France Press că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor care operează în Fâșia Gaza.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG