Linkuri accesibilitate

Von der Leyen pledează pentru capabilități militare euopene complemetare și „diferite” de NATO


Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a recunoscut, la Forumul de la Davos, că răspunsul Europei la crizele internaționale a fost uneori lent, datorat diviziunii UE
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a recunoscut, la Forumul de la Davos, că răspunsul Europei la crizele internaționale a fost uneori lent, datorat diviziunii UE

Uniunea Europeană este maestră în reconstrucție, dar trebuie să-și dezvolte puterea militară - „capabilități militare credibile”- pentru a influența evenimentele globale, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Forumului Economic de la Davos.

Președinta CE a subliniat că aceste capabilități vor fi complementare și „diferite” de cele ale NATO.

„Trebuie, de asemenea, să facem mai mult în privința managementului crizelor aflate în desfășurare. Pentru asta, Europa are nevoie de capabilități credibile”, a mai spus von der Leyen, în discursul său, amintind că UE construiește un sistem comun de apărare”, a spus von der Leyen.

Ea a mai arătat că există un mod european de a face politică externă și de politică de securitate, în cadrul căreia puterea militară este un instrument important, fără îndoială, însă nu este niciodată singurul.

Von der Leyen, care a fost ministru al Apărării în Germania înainte de a prelua postul de președintă a CE, se afla între susținătorii unei armate a UE, însă în ultima vreme, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, s-a limitat să evidențieze influența și capabilitățile limitate ale UE, notează cei de la politico.eu

În discursul de la Davos, von der Leyen a recunoscut că UE a reacționat lent la conflictele geopolitice și a spus că țările membre au fost în anumite momente prea divizate pe chestiuni de politică externă.

Este vorba despre Europa făurindu-și singură viitorul, a mai spus președinta CE, care a adăugat că pentru a fi mai vocali în lume este nevoie de asumarea unor acțiuni în anumite domenii.

„Suntem cei mai mari donatori pentru cooperarea pentru dezvolgtare, de fapt investim în acest scop mai mult decât restul lumii”, a spus von der Leyen, care, după ce a punctat că „nu e îndeajuns”, a făcut referire la „capabilitățile militare credibile” ale UE.

Statele Unite a respins adesea inițiativa unei structuri de apărare paneuropene, avertizând că ar putea fi ignorate responsabilitățile față de NATO și s-ar putea crea redundanțe. Toate acestea, în contextul în care țări est europene, țările baltice se sprijină pe sprijinul de securitate al SUA, împotriva Rusiei.

În discursul de miercuri, oficialul Comisiei Europene a arătat că, în vreme ce aspiră la o mai mare putere militară, ar putea să pună accent pe expertiza sa soft power, cum este denumit conceptul care folosește în relațiile internaționale influența economiei și, uneori, a culturii. „Forța militară este legată de diplomație și prevenirea conflictelor. Întotdeauna este legată de reconciliere și reconstrucție, care sunt binecunoscute Europei, pentru că am trecut prin asta, aici, în Europa”, a spus Ursula von der Leyen.

Cea mai mare parte a intervenției sale de la Davos s-a axat însă pe prezentarea programului pentru mediu, așa-numitul Green Deal, precum și pe planurile de unificare în spațiul virtual a datelor provenite din cercetarea științifică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG