Linkuri accesibilitate

Improvizație cu voucherele de 50 de euro. Ministrul Muncii explică cum se vor împărți banii de la 1 iunie


Voucherele de 50 de euro vor fi distribuite începând cu 1 iunie, iar pensionarii le vor primi cu ajutorul Poștei Române. Pentru început, sursa de finanțare o să fie bugetul de stat până se obține acordul Comisiei Europene. Imagine din Parlament cu liderii Coaliției.
Voucherele de 50 de euro vor fi distribuite începând cu 1 iunie, iar pensionarii le vor primi cu ajutorul Poștei Române. Pentru început, sursa de finanțare o să fie bugetul de stat până se obține acordul Comisiei Europene. Imagine din Parlament cu liderii Coaliției.

Aproape 3,5 milioane de vouchere de 50 de euro ar urma să fie împărțite populației vulnerabile la fiecare două luni până la sfârșitului anului. Deși măsura este anunțată în mod public, Guvernul caută acum linia de finanțare la Comisia Europeană. Măsura nu a fost discutată în conducerea PNL.

Liderii Coaliției de guvernare au declarat, luni, în momentul prezentării planului socio-economic că voucherele de 50 de euro, distribuite o dată la două luni, vor fi plătite din fonduri europene.

La două zile după, afirmațiile se nuanțează în urma investigației Europei Libere care a dezvăluit că România nu are încheiat un acord cu Uniunea Europeană pentru vouchere. Totul este la nivel de discuție, nu există un acord final.

Președintele PSD a recunoscut, pentru prima dată în ultimele săptămâni, că la început se vor folosi bani din bugetul național și, după ce se ajunge la un acord cu reprezentanții Comisiei Europene, se poate apela și la fondurile europene.

„Am venit cu o sursă mixtă. Întâi se vine din bugetul de stat, din încasări de 1,7 miliarde în plus pe fiecare lună de la începutul anului, pe urmă, după ce domnul Boloș (n.r. - ministrul interimar Proiecte Europene) termină toată corespondența și cu acceptul Comisiei, se intră și pe această finanțare”, a declarat liderul PSD.

Potrivit acestuia, banii europeni vor veni din exercițiul financiar 2014 – 2020.

Declarația sa nu este însă susținută și de ministrul interimar al Proiectelor Europene. Marcel Boloș (PNL) a precizat că în discuțiile care se vor purta cu reprezentanții Comisiei Europene sunt două soluții: fie bani sunt din exercițiul 2014 – 2020, fie din 2021 – 2027. Fostul minstru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a afirmat, pentru Europa Liberă, că nu se pot folosi programele europene pentru voucherele anunțate de Coaliție.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, despre lipsa finanțării voucherelor de 50 de euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

Voucherele pentru alimente de bază ar urma să aibă o valoare de 50 de euro și să fie repartizate la fiecare două luni. Ar rezulta că fiecare persoană care va primi un astfel de voucher va beneficia de aproape 4,1 lei pe zi.

Printre beneficiari sunt: familii cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu un venit mai mic de 600 lei/lună, pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.

Elevii care primesc burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Ministru Muncii știe cum se împart voucherele de 50 de euro de la 1 iunie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat pentru Europa Liberă că distribuirea voucherelor de 50 de euro se va face începând cu 1 iunie 2022. Primul termen avansat în Coaliție a fost 1 mai, dar a fost devansat. Social-democratul a explicat că Guvernul are nevoie de o perioadă de timp pentru redactarea actelor normative și aplicarea normelor de aplicare.

Începând cu data de 1 iunie vor fi acordate. Am stabilit în mare procedura de distribuire a voucherelor, așteptăm cu arma la picior, cum se spune, dar va fi extrem de simplu. Încercăm să debirocratizăm cât mai mult, să nu punem oamenii pe drumuri și vor merge exact pe modelul social din luna ianuarie”, a spus Marius Budăi pentru Europa Liberă.

Ministrul a precizat că tichetele de tip voucher urmează să fie imprimate pe suport de hârtie și vor fi distribuite de Poșta Română pentru pensionarii cu un venit sub 1.500 de lei, dar cu sprijinul Casei Național de Pensii.

Pentru persoanele cu dizabilități vom apela, probabil, la serviciile generale de asistență socială și protecția drepturilor copiilor din fiecare județ și, probabil, la serviciul Poșta Română, pentru salariați ne vor sprijini societățile comerciale pentru cei cu salariul minim dacă se încadrează. Pentru copii vom da prin ministerul Educației odată cu bursele sociale. Suntem pregătiți cu toate scenariile”, a dezvăluit ministrul planul pentru distribuția voucherelor.

Budăi a exclus ca programul să nu se aplice de la 1 iunie, dar a recunoscut că primele vouchere vor fi suportate din bugetul național.

Nu există un acord semnat cu Uniunea Europeană, dar există discuții preliminare cu Comisia Europeană. Probabil, prima tură de vouchere o vom deconta de la bugetul de stat și ulterior vom recupera banii. Banii vor fi din exercițiul financiar 2014 – 2020 și va avea prelungire până la finalul anului 2023”, a declarat Marius Budăi pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, au existat informări în guvern despre negocieri din partea ministerului Fondurilor Europene și din partea ministerului de Finanțe. Cu toate acestea, pe 6 martie, fostul ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că nu a avut vreo discuție cu Uniunea Europeană despre vouchere de 50 de euro.

Când s-a decis în Coaliție, discuțiile erau deja. Domnul Boloș abia a preluat ministerul. E problema domnului Vîlceanu dacă a discutat sau nu despre vouchere. Problema e a întregului Guvern, nu dăm vina pe unul sau pe altul și vom rezolva problema.

PSD a negociat doar cu premierul Ciucă, conducerea PNL a avut puține informații

Pachetul de 4 miliarde de euro care conține și împărțirea de vouchere pentru populația vulnerabilă nu a fost discutat vreodată într-o ședință a conducerii PNL, susțin surse din partid. Singurele informații le-au avut prim-vicepreședinții și premierul Nicolae Ciucă.

Deși subiectul a fost lansat pe 28 martie 2022, fostul președinte PNL și secretarul general al partidului nu și-au dat acceptul final pentru acest pachet. Înțelegerea în Coaliție a venit după ce Florin Cîțu și Dan Vîlceanu și-au dat demisia din funcțiile deținute în partid.

Acordul a fost realizat la Guvern, într-o întâlnire în format restrâns, la care a participat premierul Ciucă din partea PNL. În acest format s-a luat decizia ca pachetul să fie anunțat după Congresul Extraordinar al PNL în care Nicolae Ciucă urma să fie instalat oficial ca președinte al partidului, 10 aprilie.

Contradicții despre cum se împart banii

„Ce se întâmplă cu un pensionar care câștigă cu puțin peste 1.500 de lei, el nu primește voucher? Cine a stabilit pragul de 1.500 de lei? La partid nu a existat o discuție clară să ne putem da cu părerea”, a declarat pentru Europa Liberă un lider de organizație PNL.

Critici au venit și din partea USR și a partidului condus de Ludovic Orban.

PSD vrea să voucherizeze România, de ce se dau vouchere pentru beneficiarii burselor sociale? De nu se măresc bursele? Voucherele distrug principiul contributivității pentru pensionari. De ce nu face PSD ce a promis în campanie, să crească punctul de pensie cu 40%?”, a susținut fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban.

În partid, există discuții și despre suplimentul dat celor cu salariul minim pe economie. În cazul acestora, voluntar, angajatorii pot suplimenta cu 200 de lei fără să plătească taxe.

„Ce se întâmplă cu un angajat care are astăzi 2.750 de lei pe cartea de muncă? Salariul minim e 2.550 de lei. Beneficiază de cei 200 de lei sau nu? Dacă nu beneficiază, va încasa mai puțin decât unul care beneficiază pentru că plătește toate taxele. S-a gândit ministrul de finanțe la toate aceste situații?”, a fost o altă întrebare venită din partea unui lider PNL de organizație.

Europa Liberă a încercat să obțină răspunsurile de la ministrul de Finanțe. După ce a răspuns la telefon și a aflat tema propusă, ministrul Adrian Câciu a susținut că se află într-o ședință și nu poate vorbi.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG