Linkuri accesibilitate

WSJ: Rusia, suspectată că ar fi testat plasarea unor dispozitive incendiare în avioane cu destinaţia America de Nord


Un avion DHL se află pe aerodrom la centru de sortare din Schkeuditz, lângă Leipzig. Fotografie de arhivă.
Un avion DHL se află pe aerodrom la centru de sortare din Schkeuditz, lângă Leipzig. Fotografie de arhivă.

Oficiali occidentali cred că două dispozitive incendiare, expediate prin firma de curierat DHL, au făcut parte dintr-o operaţiune rusă secretă care viza declanşarea de incendii la bordul avioanelor cargo sau de pasageri care zboară spre SUA şi Canada, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Concluziile vin după ce au fost făcute cercetări în cazul unor dispozitive care au luat foc în două centre logistice ale DHL în luna iulie, unul în Leipzig - Germania, iar celălalt în Birmingham - Marea Britanie.

Dispozitivele, care ar fi fost aparate electrice de masaj în care a fost introdusă o substanţă inflamabilă pe bază de magneziu, au fost trimise în Regatul Unit din Lituania. Expedierea lor pare să fi fost un test care să determine dacă se pot introduce astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinaţia America de Nord, scrie WSJ.

La solicitarea WSJ, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile. „Nu am auzit niciodată nicio acuzaţie oficială” de implicare a Rusiei, a spus el, și a adăugat că „acestea sunt insinuări tradiţionale nefondate din partea mass-media”.

Întrebat despre presupusul complot rusesc, un oficial guvernamental american a declarat pentru CNN că „în acest moment, nu există nicio ameninţare activă actuală care să vizeze zborurile cu destinaţia SUA”.

Un purtător de cuvânt al DHL Express a declarat pentru CNN că societatea „cooperează cu autorităţile competente”.

Acest episod face parte dintr-o serie de incidente care par să indice acțiuni de sabotaj la nivel internațional.

În octombrie, autorităţile poloneze au declarat că patru persoane au fost arestate sub suspiciunea de a fi implicate în acţiuni de sabotaj.

Autoritățile poloneze nu au identificat grupul de sabotaj dar au afirmat că spre Marea Britanie şi spre țări din UE au fost trimise „colete conţinând explozibili camuflaţi şi materiale periculoase”, iar acestea „s-au aprins spontan sau au detonat în timpul transportului terestru şi aerian”.

Potrivit autorităților de la Varșovia, obiectivul grupului „a fost de a testa canalul de transfer pentru acest tip de transporturi care urmau să fie trimise în cele din urmă în Statele Unite ale Americii şi Canada”.

Un purtător de cuvânt al poliţiei antiteroriste britanice a confirmat pentru CNN că investighează un incident de acest tip la o reprezentanţă comercială din Midpoint Way, Birmingham.

„Luni, 22 iulie, un pachet aflat în locaţie a luat foc. Acest incident a fost administrat de personal şi de pompierii locali la momentul respectiv şi nu au fost raportate răniri sau daune semnificative cauzate”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției.

El a adăugat că ancheta este în curs de desfăşurare şi că „păstrează legătura cu alţi parteneri europeni de aplicare a legii pentru a identifica dacă acest incident poate avea sau nu legătură cu alte incidente de tip similar din Europa”.

CNN a relatat în iulie că de mai bine de şase luni Rusia este angajată într-o operaţiune de sabotaj în toate statele membre ale NATO, vizând liniile de aprovizionare cu arme pentru Ucraina şi factorii de decizie din spatele acestora, potrivit unui oficial NATO.

Mai mulţi oficiali din domeniul securităţii din Europa descriu o ameninţare care se extinde pe măsură ce agenţii ruşi, din ce în ce mai supravegheaţi de serviciile de securitate şi împiedicaţi să-şi desfăşoare propriile operaţiuni, angajează persoane de la nivel local pentru a comite în numele lor infracţiuni cu grad ridicat de risc.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG