Linkuri accesibilitate

Xi și Putin dau startul summitului OCS în Kazahstan. Belarus devine membru al organizației


Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit pentru a doua oară în acest an, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Astana, capitala Kazahstanului, pe 3 iulie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit pentru a doua oară în acest an, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Astana, capitala Kazahstanului, pe 3 iulie 2024.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping se află în Kazahstan pe 3 iulie, la un summit de două zile al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), care este pe cale să admită Belarusul ca membru.

Extinderea preconizată a clubului țărilor eurasiatice face parte dintr-un alt efort al Beijingului și al Moscovei de a utiliza acest bloc regional de securitate ca o alternativă la instituțiile occidentale care alcătuiesc ordinea mondială condusă de SUA.

Summitul anual al liderilor OCS de la Astana va oferi, de asemenea, o platformă valoroasă pentru Putin, deoarece războiul Rusiei din Ucraina a intrat în cel de-al treilea an, în timp ce liderul rus este dornic să demonstreze că nu este izolat la nivel internațional.

Pe lângă adăugarea Belarusului, summitul urmează să se concentreze pe o mai bună coordonare a combaterii terorismului în regiune, care rămâne o prioritate pe agenda membrilor după atacul din aprilie de la Crocus City Hall, în Moscova.

Situația de securitate din Afganistan și un nou mecanism pentru un fond de investiții propus de Kazahstan vor fi, de asemenea, discutate de liderii acestor țări.

„Mandatul OCS poate fi destul de vag și cuprinzător”, a declarat pentru RFE/RL Eva Seiwert, analist la think tank-ul MERICS, cu sediul la Berlin.

„La nivel oficial, aceasta este o organizație de securitate care se concentrează pe îmbunătățirea colaborării între statele sale membre și pe construirea încrederii reciproce în întreaga regiune”, a adăugat el.

Blocul a fost fondat în 2001 cu China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan ca membri - cu accent pe soluționarea disputelor teritoriale - și a crescut pentru a aborda probleme precum securitatea regională și dezvoltarea economică.

OCS a adăugat India și Pakistanul în 2017, Iranul în 2023 și este pe cale să crească din nou odată cu adăugarea Belarusului în acest an.

Evoluția OCS de-a lungul celor 23 de ani de existență a fost modelată în mare măsură de evoluția relațiilor dintre China și Rusia.

Uneori, Moscova a încercat să atenueze sau să blocheze planurile conduse de China în interiorul blocului, inclusiv propunerile pentru o bancă de dezvoltare regională și o zonă de liber schimb.

Dar, pe măsură ce Xi și Putin au construit legături mai puternice între țările lor în ultimii ani - în special de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina - cei doi lideri au inclus OCS în cooperarea lor mai largă pentru a deveni o piesă centrală a viziunii lor comune anti-SUA.

„Pentru o lungă perioadă de timp, China a dorit să se asigure că OCS nu este prezentată ca o organizație anti-occidentală, dar acest lucru s-a schimbat, în special de când Iranul s-a alăturat”, a declarat Seiwert. „Devine clar că OCS nu se mai preocupă atât de mult de ceea ce crede Occidentul”.

La o reuniune a înalților oficiali ruși din iunie, Putin a vorbit despre crearea „unui nou sistem de garanții bilaterale și multilaterale de securitate colectivă în Eurasia”, cu ajutorul organizațiilor existente, precum OCS, pentru a lucra la „eliminarea treptată a prezenței militare a puterilor externe în regiunea eurasiatică”.

Temur Umarov, membru al Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin, a declarat pentru RFE/RL că, deși OCS își sporește vizibilitatea internațională și ponderea geopolitică, rămâne încă o organizație care se bazează mult pe simbolism și puțin pe substanță.

„Încă încearcă să își dea seama ce este acum și ce poate fi. În cele din urmă, principalul său avantaj este dimensiunea sa și PIB-ul său colectiv, dar încă nu există aproape niciun rezultat substanțial”, a spus el.

În absența unui mandat clar, OCS servește în mare măsură drept forum diplomatic pentru liderii acestei regiuni pentru a se întâlni cu Xi și Putin.

Liderul chinez a sosit la Astana pe 2 iulie pentru o vizită de stat de o zi împreună cu omologul său kazah, Qasym-Zhomart Toqaev, și va călători în Tadjikistan după summitul OCS pentru o vizită de stat separată.

Xi și Putin vor avea, de asemenea, o întâlnire individuală pe 4 iulie, în marja summitului, marcând a doua lor întâlnire din acest an.

De asemenea, sunt așteptați să participe lideri și reprezentanți din state nemembre precum Azerbaidjan, Qatar, Mongolia, Emiratele Arabe Unite, Turkmenistan și Turcia, precum și Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

De remarcat absența de la summitul din acest an a prim-ministrului indian Narendra Modi, ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar participând în locul său.

Niva Yau, membru al Global China Hub al Atlantic Council, afirmă că India pare să își piardă interesul față de OCS, în parte din cauza rivalității tensionate dintre New Delhi și Pakistan, dar și din cauza tensiunilor continue cu China pe fondul unei dispute de frontieră de mai mulți ani.

Ea spune că această reticență crescândă din partea Indiei poate împiedica potențialul blocului și planurile viitoare ale Beijingului cu privire la organizație.

„Aceasta reduce profilul global al OCS și limitează unele dintre planurile mai mari ale Chinei”, a declarat ea pentru RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG