Linkuri accesibilitate

Zece puncte de trecere a frontierei deschise la granița româno-ungară


Aglomerație în vama Nădlac
Aglomerație în vama Nădlac

De joi dimineață, românii care se întorc în țară prin Ungaria vor avea la dispoziție zece puncte de trecere a frontiere prin care vor putea intra în România.

Poliția de Frontieră a anunțat că, în urma discuțiilor dintre Marcel Vela și omologul său maghiar Sandor Pinter, şefii poliţiilor de frontieră din cele două state au purtat o serie de discuţii în cadrul cărora au stabilit detaliile tehnice în vederea implementării acestora la frontiera comună, iar astfel au fost deschise și trei noi puncte de frontieră.

Astfel, începând cu data de 21 mai, ora 06.00, la graniţa româno-ungară sunt deschise zece puncte de trecere a frontierei, atât pentru traficul de turisme şi persoane, pentru efectuarea formalităţilor specifice pe sensul de intrare / ieșire în / din ţară și cu respectarea măsurilor dispuse pe linie de sănătate publică din cele două state:

  • P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare
  • P.T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
  • P.T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
  • P.T.F. Borş – judeţul Bihor
  • P.T.F. Salonta – judeţul Bihor
  • P.T.F. Vărșand – judeţul Arad
  • P.T.F. Turnu – judeţul Arad
  • P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad
  • P.T.F. Nădlac II – judeţul Arad
  • P.T.F. Cenad – judeţul Timiş

Tot pentru fluidizarea traficului în punctele de frontieră şi pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se deplasează cu mijloace de transport personale, începând cu aceeași dată și aceeași oră, sunt operaționale pe teritoriul Ungariei, în regim permanent, două culoare de tranzit pentru transportul persoanelor cu microbuze / autocare, cu intrare în România prin P.T.F. Nădlac II – Autostradă şi P.T.F. Borş.

Intrarea în România prin cele zece puncte de frontieră se realizează în regim permanent (24/24 de ore), cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei, respectiv controlul specific la intrarea în țară, completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.

Aproape 19 mii de persoane au trecut granița în luni, dintre care aproape 13 mii din Ungaria. Peste 5.800 de persoane dintre ele au fost plasate în izolare la domiciliu după revenirea în țară.

În weekendul, fluxul a fost unul mult mai ridicat. Circa 38.500 de persoane au trecut granița României, duminică, iar din acestea aproximativ 22.500 pe sensul de intrare în țară, a anunțat Poliția de Frontieră.

Conform Poliţiei de Frontieră Arad, duminică dimineaţă se aştepta 480 de minute la intrare în România prin Nădlac I, unde controlul se făcea pe şapte artere, şi 250 de minute la Nădlac II, unde erau deschise şase artere. La ieşirea din ţară, se aştepta 90 de minute la Nădlac I, unde au fost deschise şase artere, şi 30 de minute la Nădlac II, unde se lucrează pe două artere.

Începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi.

XS
SM
MD
LG