Președintele Ucrainei a cerut Germaniei și aliaților occidentali să trimită tancuri Kievului după ce Berlinul ar fi dat de înțeles că ar putea fi de acord ca aliații să reexporte tancurile Leopard 2, de fabricație germană, dar nu ar fi dispus să-și trimită în Ucraina și stocurile proprii de tancuri.
Într-un mesaj video adresat reuniunii miniștrilor Apărării din 50 de țări, de la Ramstein/Germania, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat acestora spunând că este „în puterea dumneavoastră” să luați cel puțin o decizie de principiu pentru trimiterea de tancuri în Ucraina.
Este necesară o acțiune urgentă, a spus liderul ucrainean, pentru că „Rusia își concentrează forțele, ultimele forțe, încercând să convingă pe toată lumea că ura poate fi mai puternică decât lumea”.
A fost necesar să „accelerăm” aprovizionarea pentru că „războiul cu Rusia echivalează cu o luptă între libertate și autocrație. Este vorba despre lumea în care vor trăi oamenii, oameni care visează, iubesc și speră”, a spus Zelenski la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, găzduit la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
Berlinul se află în centrul dezbaterii privind aprovizionarea cu tancuri după refuzul său de a permite reexportarea a peste 2.000 de tancuri Leopard deținute de țările membre NATO, condiționând acceptul său de trimiterea, de către SUA, a propriilor sale tancuri, Abrams.
Numai că SUA susțin că tancurile sale Abrams, care funcționează cu motoare cu reacție, sunt ineficiente din punct de vedere al combustibilului și dificil de furnizat, dar la începutul acestei săptămâni cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, să trimită tancuri americane în schimbul trimiterii propriilor tancuri Leopard.
Înainte de reuniunea de la Ramstein, ministrul german al apărării recent numit, Boris Pistorius, a declarat că disponibilitatea țării sale de a livra tancuri Ucrainei nu va depinde de disponibilitatea SUA de a-și trimite propriile tancuri. Vorbind cu presa germană, Pistorius a spus că „o astfel de înțelegere nu este ceva de care știu”.
Comentatorii germani au interpretat poziția diferită a lui Pistorius ca o posibilitate oferită lui Scholz de a renunța la poziția sa, cancelarul german fiind prezentat de Washington și Londra ca „nerealist” prin atitudinea adoptată.
Se așteaptă ca Pistorius să fie pus sub mare presiune la întâlnirea de la Ramstein pentru a ceda în fața cererii Aliaților.
El a spus joi seară la televiziunea germană că este „destul de sigur că în următoarele zile vom lua o decizie în acest sens. Cum va arăta, nu vă pot spune acum.” El a spus, însă, că Germania va acționa doar în acord cu SUA „cum a făcut-o în lunile precedente”.
Există tot mai multe speculații, întărite de remarcile lui Pistorius, că Germania ar putea permite eliberarea de licențe de export proprietarilor europeni ai Leopard 2. Dar, printr-un compromis, Berlinul nu ar trimite în Ucraina tancurile Leopard ale propriei sale armate.
La începutul acestei săptămâni, Polonia, una dintre țările dornice să ofere Kievului câteva dintre modelele Leopard 2 ale sale, a declarat că va trimite tancuri Leopard Ucrainei și fără aprobarea Germaniei.
Finlanda a spus, de asemenea, că dorește să dea Ucrainei o parte din tancurile sale Leopard.
Germania are 321 de tancuri Leopard în serviciu activ, plus alte 255 în depozit, dintr-un total NATO de peste 2.300.
Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a făcut o referire voalată la blocarea tancurilor la începutul întâlnirii de la Ramstein vineri, cerând Germaniei și altor aliați occidentali să meargă mai departe pentru a ajuta Ucraina să respingă Rusia pe front.
„Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se reechipeze. Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este timpul să săpăm mai adânc”, a spus Austin. „Dar ucrainenii ne urmăresc. Kremlinul ne urmărește și istoria ne urmărește. Așa că nu ne vom lăsa”.
Austin a anunțat, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari (2,02 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, inclusiv încă 59 de vehicule de luptă Bradley, peste 50 deja anunțate la începutul acestei luni, și 90 de vehicule blindate Stryker cu opt roți și 350 de vehicule Humvee.
El nu a făcut nicio referire directă la tancuri, sugerând că subiectul va fi o chestiune de discuție în timpul întâlnirii de o zi de la baza aeriană americană.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că războiul din Ucraina se intensifică și a susținut că țările NATO au un rol direct în conflict, deși alianța militară occidentală nu este în război cu Rusia.
„Se dezvoltă într-adevăr într-o spirală ascendentă. Vedem o implicare indirectă în creștere, și uneori directă, a țărilor NATO în acest conflict”, a spus Peskov.
„Vedem un devotament față de amăgirea dramatică că Ucraina poate reuși pe câmpul de luptă. Aceasta este o amăgire dramatică a comunității vestice care va fi de mai multe ori motiv de regret, suntem siguri de asta.”