Linkuri accesibilitate

Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” la Casa Albă


Președintele SUA, Joe Biden (d) s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Casa Albă. 26 septembrie 2024.
Președintele SUA, Joe Biden (d) s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Casa Albă. 26 septembrie 2024.

Președintele american Joe Biden l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă pe 26 septembrie, la puțin timp după ce a anunțat un ajutor militar de 8 miliarde de dolari pentru Kiev, scrie RFE/RL.

„Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge și vom continua să vă susținem la fiecare pas”, a spus Joe Biden în timpul discuțiilor cu Volodimir din Biroul Oval.

Președintele ucrainean i-a prezentat lui Joe Biden ceea ce el a numit „planul de victorie” și a cerut din nou ca Statele Unite să ridice restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe care le-a furnizat pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei asupra țintelor militare.

„Apreciem profund faptul că Ucraina și America au stat umăr la umăr”, a declarat Zelenski.

Zelenski s-a întâlnit și cu vicepreședintele Kamala Harris, candidata de Partidului Democrat la președinție, căreia i-a împărtășit, de asemenea, „planul său de victorie”.

Harris i-a spus lui Zelenski că sprijinul ei pentru poporul ucrainean este de neclintit.

„Poporul ucrainean își apără cu curaj casele și patria, libertatea și democrația împotriva unui dictator brutal”, i-a spus Harris lui Zelenski la Casa Albă.

Ea a mai spus că mesajele către Ucraina de a ceda teritorii Rusiei sunt „periculoase și inacceptabile”, cu referire la sugestiile candidatului republican Donald Trump că Ucraina ar trebui să încheie un acord.

Kamala Harris spune că acestea nu sunt propuneri de pace, ci „propuneri de capitulare”.

Trump a declarat la un miting electoral pe 25 septembrie că Ucraina ar fi trebuit să facă concesii lui Putin în lunile dinaintea invaziei Rusiei.

Înainte de întâlnirea cu Zelenski, Biden a anunțat un ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Kiev și a repetat că Statele Unite vor „oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”.

Pachetul include pentru prima dată un sistem numit Joint Standoff Weapon - o bombă ghidată de precizie cu o rază de acțiune de până la 130 de kilometri lansată de pe avioane de luptă. De asemenea, printre armele oferite Ucrainei se află o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot, sute de rachete Patriot și rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune.

Biden, care părăsește funcția în ianuarie, a declarat că pregătirea piloților ucraineni de F-16 din Statele Unite va fi, de asemenea, extinsă cu pregătirea a 18 noi piloți anul viitor.

Președintele SUA a mai spus că convocat o întâlnire la nivel înalt a celor aproximativ 50 de membri ai Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania luna viitoare pentru a coordona mai bine eforturile de a sprijini apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

Zelenski încearcă să consolideze sprijinul pentru efortul său de război înainte de alegerile prezidențiale din SUA, care îi va opune pe Kamala Harris și Donald Trump. Candidatul republican a anunțat că se va întâlni cu Zelenski pe 27 septembrie la New York, după ce, anterior, întâlnirea părea că nu va mai avea loc.

În acest moment se cunosc puține detalii despre așa-numitul „plan de victorie” elaborat de Zelenski. Președintele ucrainean spune că planul este o „punte” pentru încheierea conflictului în timp ce relatările mass-media au spus că va cere mai mult sprijin militar și financiar al SUA și garanții de securitate, precum și sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Persoane apropiate lui Zelenski au declarat că principala garanție de securitate pe care Kievul o urmărește este aderarea la NATO, o cerere de lungă durată care a fost întâmpinată cu scepticism de către Statele Unite și aliații săi.

Zelenski a indicat, de asemenea, că va solicita din nou permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare adânc în interiorul Rusiei pentru a preveni atacurile asupra orașelor și infrastructurii sale. Este o decizie despre care aliații occidentali au păreri împărțite.

Casa Albă a contrazis așteptările că vizita lui Zelenski în SUA va atinge acest obiectiv.

„Nu mă aștept să existe noi anunțuri cu privire la această acțiune specială sau o decizie care să rezulte din această întâlnire”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

De cealaltă parte, senatorul Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud) a declarat mai devreme că a nu permite schimbarea strategiei ar fi o greșeală.

„Dacă continuați politica de reținere a Ucrainei pentru că sunteți îngrijorați de escaladare, îi veți condamna să piardă”, a transmis Graham administrației Biden.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG