Linkuri accesibilitate

Ucrainenii vizitează un bulevard din Kiev unde au fost expuse vehicule militare rusești distruse. 20 august 2022. AP photo/ Andrew Kravchenko
Ucrainenii vizitează un bulevard din Kiev unde au fost expuse vehicule militare rusești distruse. 20 august 2022. AP photo/ Andrew Kravchenko

Războiul din Ucraina | Zelenski: Rusia ar putea face ceva „deosebit de crud". SUA oferă arme noi armatei ucrainene

Cartierul general al Flotei Ruse din Marea Neagră a fost lovit, sâmbătă, de o dronă. Rusia amenință România după expulzarea unui diplomat rus. SUA trimit noi arme armatei ucrainene pentru a susține contraofensiva din sud. Centrala de la Zaporojie rămâne o îngrijorare pentru Occident.

10:05 21.8.2022

Arme noi oferite de SUA pentru Ucraina

Dronă ScanEagle
Dronă ScanEagle

SUA trimit, pentru prima dată, 15 drone de supraveghere ScanEagle pentru a-i ajuta pe ucraineni să detecteze și să corecteze loviturile de artilerie, informează politico. Micile drone pot fi mutate relativ ușor pe câmpul de luptă și sunt de ajutor în tentativa Ucrainei de a relua orașul Herson, aflat în sud.

Alte arme care vor fi trimise de SUA în Ucraina, potrivit ultimului anunț privind ajutorul de 775 milioane de dolari, arată că trupele terestre ucrainene se pregătesc de reluarea contraofensivei în sud. Luptele au intrat în impas în ultimele săptămâni, iar războiul a devenit un duel de artilerie.

Echipamentul trimis pentru prima dată include 40 de vehicule rezistente la mine MaxxPro, puternic blindate, dezvoltate inițial pentru forțele americane din Irak . Ele vor avea misiunea de a curăța drumurile și câmpurile înainte ca trupele terestre să înainteze, creând căi prin câmpurile dese de mine așezate de ruși. De asemenea, sunt noi sisteme de rachete antitanc ghidate TOW, șaisprezece obuziere de 105 mm și 36.000 de cartușe, plus 2.000 de cartușe pentru pușca fără recul Carl Gustaf, o armă folosită de forțele de operațiuni speciale ale SUA.

Surse au declarat pentru POLITICO că SUA intenționează, de asemenea, să trimită muniție Excalibur, de mare precizie, într-o tranșă viitoare. Aceste arme nu au fost incluse în această rundă.

10:18 21.8.2022

Zelenski: Rusia ar putea face ceva „deosebit de crud” săptămâna viitoare.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a spus, în timpul discursului adresat națiunii pe 20 august, că armata rusă ar putea acționa dur în mijlocul celor două celebrări anuale importante ale Ucrainei, Ziua Drapelului Național pe 23 august și Ziua Independenței pe 24 august.

„Ar trebui să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de crud”, a spus Zelenski.

Serviciile de informații transmit că trupele ruse instruiesc personalul centralei nucleare de la Zaporojie să-și ia liber. Forțele ruse care ocupă centrala au prelungit ordinul anterior pentru angajații ucraineni de a-și lua câteva zile libere, fără a preciza data întoarcerii. Acest lucru este raportat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării, care crede demersurile au rolul de a deconecta centrala de la sistemul energetic ucrainean.

5 lucruri despre centrala nucleară Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

10:53 21.8.2022

Prietenia China - Rusia „nu are limite". Petrolul rusesc, mai ieftin decât cel din Angola sau Brazilia

Vladimir Putin și Xi Jinping, imagine din 4 februarie 2022
Vladimir Putin și Xi Jinping, imagine din 4 februarie 2022

Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, cumpărătorii chinezi sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din ţări ca Angola şi Brazilia, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut, informează Agerpres.

Totuşi, livrările ruseşti în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

China a importat 6,56 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită luna trecută, sau 1,54 milioane bpd, uşor sub nivelul din iulie 2021. Este cel mai redus nivel de petrol importat de China din Arabia Saudită în ultimii peste trei ani.

În iulie, importurile Chinei de ţiţei au scăzut cu 9,5% faţă de perioada similară din 2021, deoarece rafinăriile şi-au redus stocurile şi cererea internă de combustibil s-a redresat mai lent decât se estima. Importurile din Angola şi Brazilia au scăzut cu 27% şi, respectiv, cu 58%.

12:41 21.8.2022

Ucraina neagă orice implicare în moartea fiicei lui Dughin. „Nu suntem stat terorist"

Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a negat, duminică, implicarea Kievului în atentatul cu maşină capcană în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist", a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că în Rusia a început o luptă între diferite grupări politice.

Daria Dughina, fiica liderului mişcării neoeurasiatice, Aleksander Dughin, considerat unul dintre aliaţii apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit sâmbătă noaptea în momentul în care o bombă amplasată în autoturismul pe care îl conducea a făcut explozie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG