Linkuri accesibilitate

Ziua internațională anticorupție. Klaus Iohannis: Corupția slăbește statul. Ludovic Orban: Românii susțin fără echivoc lupta anticorupție


Protest anti-corupție în București, 2016
Protest anti-corupție în București, 2016

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Ludovic Orban au transmis luni, de Ziua Internațională împotriva corupției, mesaje privind pericolul pe care îl reprezintă corupția și despre angajamentul Guvernului de a susține măsuri anticorupție.

Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății, în ansamblul său. Acest flagel subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susține rețele de criminalitate organizată, distorsionează piețe și, în final, scade calitatea vieții cetățenilor. Corupția afectează cele mai vulnerabile categorii sociale, ține comunitățile sărace captive într-un cerc vicios, frânează dezvoltarea și reduce capacitatea statului de a oferi cele mai bune servicii celor pe care îi slujește”, declară președintele Iohannis în mesajul transmis de Ziua Internațională împotriva corupției.

Klaus Iohannis susține că este nevoie de „toleranță zero față de orice act de corupție“ și de păstrarea angajamentului civic în susținerea măsurilor anticorupție.

Am fost și rămân un susținător ferm al luptei împotriva corupției. Primul meu mandat de Președinte a fost unul plin de provocări, însă am reușit, cu sprijinul românilor și al forțelor politice democratice, să păstrăm parcursul european al țării noastre. România a rămas un pilon de stabilitate și un pol de spirit european în regiune, indiferent cât de mult au dorit unii politicieni să subordoneze statul unor interese personale sau de grup“, mai spune președintele.

Prim-ministrul Ludovic Orban susține, în propriul mesaj transmis de Ziua internațională împotriva corupției, că atitudinea “curajoasă și implicată“ a societății reprezintă un sprijin pentru acțiunile Guvernului de combatere a corupției, iar o componentă a acestora este consolidarea independenței justiției.

Lupta împotriva corupției este dezideratul care a unit români de toate vârstele, din medii și cu preocupări diferite, și față de care și-au exprimat susținerea fără echivoc. Fie prin mijlocul democratic al votului, prin campanii publice și chiar prin proteste de stradă, cetățenii au luat atitudine de fiecare dată când combaterea corupției a fost slăbită sau pusă în pericol. Atitudinea civică fermă și mesajul răspicat exprimate de români dovedesc gradul înalt de conștientizare a efectelor acestui flagel: menținerea sărăciei, servicii sociale de slabă calitate, dezbinarea societății”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Ludovic Orban susține că angajamentul Guvernului este de a susține „neobosit“ lupta împotriva corupției.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG