Conform datelor din 2018, 27,7% din populația României nu are toaletă în casă, arată Eurostat într-un document publicat marți, cu ocazia Zilei Mondiale a Toaletei.
Comparativ cu anul 2017, în România se poate observa un progres modest. În raport cu media Uniunii Europene - 2,1% -, România stă de zece ori mai prost la această statistică.
În 19 state membre ale UE, ponderea populaţiei care trăia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei este mai mică de 1%.
După România, care ocupă primul loc din coada clasamentului, se clasează Bulgaria, dar la mare distanță. 15,3% dintre bulgari au toaleta în curte.
"O toaletă nu este doar o toaletă, salvează vieți, protejează demnitatea și creează oportunități", arată ONU, citată de Mediafax.
Servicii de salubritate sigure înseamnă faptul că oamenii dispun de facilități igienice pentru toaletă care nu sunt împărțite cu alte persoane din gospodărie.
ONU arată că, zilnic, aproximativ 637 de milioane de persoane își fac nevoile în aer liber.
De asemenea, circa o jumătate de milion de copii cu vârsta sub cinci ani mor anual din cauza unor boli provocate de apa contaminată, lipsa unor condiții sigure de salubritate și a igienei.
Potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin 2 miliarde de persoane folosesc surse de apă contaminată cu materii fecale.
Facebook Forum