Stagnarea economiei din zona monedei unice în ultimul trimestru al anului trecut a urmat unei contracții economice de 0,1% în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că recesiunea – definită ca două trimestre consecutive de contracție – a fost evitată la limită.
Economiștii consultați Reuters se așteptau ca economia zonei euro să scadă cu 0,1% în trimestrul al patrulea.
Cea mai mare economie a Europei, Germania, s-a contractat cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2023, potrivit Eurostat, după ce în trimestrul al treilea stagnase.
Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a stagnat în ultimele două trimestre ale anului 2023.
Italia și Spania, a treia, respectiv a patra economie din zona euro, au înregistrat creșteri economice de 0,2%, respectiv, 0,6% în ultimele trei luni ale anului 2023.
Dintre statele membre ale zonei euro pentru care sunt disponibile date până în prezent, Portugalia (+0,8%) a înregistrat cea mai mare creștere în trimestrul 4 comparativ cu trimestrul 3, urmată de Spania (+0,6%), Belgia și Letonia (ambele +0,4%).
Scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-0,7%), Germania și Lituania (ambele -0,3%).
„Perspectivele pentru 2024 continuă să fie problematice pe fondul cererii în scădere și al tensiunilor geopolitice în creștere”, a declarat Diego Iscaro pentru Reuters, șeful economiei pentru Europa la S&P Global Market Intelligence.
„Credem că activitatea din zona euro va rămâne practic stagnantă în prima jumătate a anului 2024”, a adăugat Diego Iscaro.
Ratele de creștere de la an la an au fost pozitive pentru șase țări și negative pentru cinci, arată cifrele Eurostat
Situația economică e diferită în zona euro față e SUA.
În timp ce ambele economii au fost supuse unei politici de majorare constantă a ratelor dobânzilor, economia Statelor Unite a crescut cu 2,5% anul trecut. Eurostat nu a furnizat o cifră anuală pentru zona euro în ansamblu, dar specialiștii se așteaptă ca aceasta să fie de puțin peste 0%.
Specialiștii spun că economia stagnantă a zonei euro va spori presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a începe să scadă dobânda de referință și costul împrumuturilor.
Zona euro este o uniune monetară formată din 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE) care au adoptat euro (€) ca monedă principală și unic mijloc legal de plată.
Cei 20 de membri ai zonei euro sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.