65 de persoane din centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă

65 de persoane din cele 100 internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei, organizat într-un hotel, au plecat acasă, la cerere, a anunțat sâmbătă viceprimarul Aurelian Bădulescu.

„Au luat decizia să plece acasă. Autoritățile nu mai au niciun control”, a declarat viceprimarul la Digi 24.

În centrul de carantină au mai rămas 30 de persoane, printre care membri ai lotului de haltere, alți cetățeni străini - americani și olandezi, precum și patru emigranți ilegali, a mai spus viceprimarul.

Premierul Orban a făcut sâmbătă un apel la responsabilitatea oamenilor și i-a rugat să nu se externeze, ca să nu-și infecteze semenii.

CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a declarat sâmbătă premierul Ludovic Orban, invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24.

Îți mai recomandăm Efectul deciziei CCR: Au început externările, la cerere, ale pacienților cu COVID-19

Stimulat de numărul crescut al cazurilor de coronavirus din ultima perioadă, premierul spune că ar da oricând prelungirea stării de alertă, dar că o decizie n acest sens se va lua abia pe data de 15 iulie. El și-a reluat apelul, de astă dată orientat spre oamenii sănătoși, pe care-i roagă să ignore „glasurile de sirenă” ale celor care instigă la nerespectarea regulilor sanitare.

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR care asimilează internarea cu privarea de libertate și încălcarea drepturilor omului, mai mulți pacienți cu COVID-19 s-au externat la cerere din spital.

Este și cazul unui tânăr de 24 de ani, internat la spitalul Marius Nasta care a cerut să fie externat și trimis acasă, dând asigurări că are condiții pentru izolarea de restul familiei. Cu toate acestea, pacientul a venit a fost luat acasă de părinții săi. Tânărul are și diabet. El s-a prevalat de decizia CCR pentru a părăsi spitalul.

Îți mai recomandăm Orban face apel la responsabilitatea bolnavilor de COVID-19: să nu se externeze

„Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler. Pacientul a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autoizolarea și că are acasă condiții să se izoleze, a declarat la Digi 24 managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler.