Germania va opri administrarea vaccinului anti-Covid al AstraZeneca, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății de la Berlin, potrivit Reuters. Germania se alătură astfel mai multor țări europene care au suspendat imunizarea cu acest vaccin după raportarea mai multor cazuri de îmbolnăvire în rândul celor care au fost vaccinați, scrie Reuters.
Ministerul german al Sănătății a arătat că suspendarea vaccinării cu AstraZeneca este „cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare și după o serie de alte suspendări în ţări precum Danemarca, Irlanda şi Olanda.
UPDATE Spania anunțat că va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, relatează EFE.
Această decizie a fost adoptată la câteva ore după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin, în condiţiile în care se investighează circa 30 de cazuri de tromboză apărute în mai multe ţări europene.
Și Franța a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca până la un aviz al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), așteptat miercuri. Anunțul a fost făcut de președintele francez Emmanuel Macron.
„Autoritatea europeană, EMA, va prezenta mâine (marţi) după-amiază un aviz cu privire la folosirea vaccinului. Decizia pe care am luat-o în conformitate cu politica noastră europeană este de a suspenda din precauţie vaccinarea cu (vaccinul împotriva covid-19) AstraZeneca, sperând o reluare rapidă, dacă avizul EMA o permite”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol Pedro Sanchez în urma unui summit franco-spaniol.
Tot luni, Italia a suspendat, din precauţie, administrarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford pe întregul tertoriu italian.
Agenţia italiană a medicamentului AIFA a anunţat luni într-un comunicat că „a decis cu titlu de precauţie şi în mod provizoriu, în aşteptarea unei decizii EMA să interzică utilizarea vaccinului AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”.
„Această decizie a fost luată în vederea alinierii la măsuri similare ale altor state europene”, precizează AIFA. Procurorii din regiunea Piemont, din nordul Italiei, au declarat luni că au confiscat un lot de 393.600 de focuri cu vaccinul AstraZeneca COVID-19 după moartea unui bărbat la câteva ore după ce a fost vaccinat.
În total, 13 ţări au suspendat în ultima săptămână vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor probleme sangvine grave la persoane vaccinate cu acest vaccin. Însă nimic nu indică o legătură de tip cauză-efect, după cum a anunțat compania AstraZeneca în urma unui raport făcut după analiza fișelor de vaccinare.
Austria a fost prima țară care la 8 martie a suspendat un lot de vaccin AstraZeneca-Oxford, în urma morţii unei infirmiere care tocmai fusese vaccinată cu acest vaccin. Femeia în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unei insuficiente coagulări a sângelui. Apoi, alte ţări, inclusiv România, au suspendat folosirea unor loturi de vaccin AstraZeneca-Oxford.
Mai multe ţări scandinave - Danemarca, Norvegia, Islanda - au mers şi mai departe şi au suspendat vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, urmate duminică de Iralnda şi Olanda.
Procurorii din regiunea Piemont, din nordul Italiei, au declarat luni că au confiscat un lot de 393.600 de focuri cu vaccinul AstraZeneca COVID-19 după moartea unui bărbat la câteva ore după ce a primit o lovitură.
Citiți și: Irlanda a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca | Informații noi din Norvegia
Sunt programat la vaccinare cu AstraZeneca? Mă mai duc? Ce răspund specialiștii de la RoVaccinare
Norvegia: Trei angajaţi din sănătate vaccinați cu AstraZeneca, internați cu simptome neobişnuite