Afganistan | Explozii la Kabul. Cel puțin 13 militari americani au murit

Aeroportul din Kabul a fost luat cu asalt în ultimele zile de afgani care doresc să plece din țară.

Două explozii au avut loc joi după amiază în apropierea aeroportului din Kabul. Informația a fost confirmată de Pentagon. Potrivit mai multor surse citate de agențiile de știri internaționale, mai multe persoane au murit.

  • UPDATE Ora 8.00: 13 militari americani au murit și alți 18 au fost răniți, arată Pentagonul. Dintre cei 13 militari uciși, 10 erau infanteriști marini și alți câțiva au fost răniți, a transmis, joi seară, purtătorul de cuvânt al Corpului Marinei, Maj. Jim Stenger.
  • UPDATE Ora 00:40: Preşedintele SUA, Joe Biden, a transmis un mesaj către autorii atacului de la Kabul, afirmând că SUA nu va uita niciodată şi nu va ierta şi aceştia vor fi vânaţi, până vor plăti. El a afirmat că responsabili de atac sunt membri ai grupului ISIS-K. „Este o zi foarte grea. Am fost permanent în legătură cu oficialii militari. Am pierdut vieţi care au servit securitatea noastră şi a altora. Cei care au căzut astăzi sunt parte a nobililor cetăţeni americani. Sunt nişte eroi. Atacatorii trebuie să ştie: Nu vom ierta niciodată, nu vom uita niciodată. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi", a declarat Biden, care a ţinut un moment de reculegere în memoria militarilor căzuţi la Kabul. El a afirmat că evacuările din Afganistan vor continua.
  • UPDATE Ora 23:20: Locuitorii din Kabul spun că au auzit cel puțin încă o explozie mare în ultima oră, potrivit BBC. Secunder Kermani, corespondentul afgan al postului britanic, este unul dintre cei care au auzit explozia. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că exploziile au fost cauzate de forțele SUA care distrug echipamente și a spus că locuitorii orașului nu ar trebui să se îngrijoreze.
  • UPDATE 0ra 22:55: Grupul Statului Islamic a revendicat atacul sinucigaș din apropierea aeroportului din Kabul. Revendicarea a venit într-un mesaj postat pe canalul Telegram, scrie BBC. Grupul Statului Islamic a declarat că un sinucigaș - pe care l-au identificat - a detonat o vestă explozivă în rândul afganilor și forțelor americane.
  • UPDATE Ora 22.17 Generalul McKenzie a declarat în briefingul de presă de la Pentagon că SUA se coordonează cu talibanii și că „facem tot ce putem pentru a ne pregăti pentru aceste atacuri”. El a mai spus că SUA și talibanii „împărtășesc un scop comun” al scoaterii trupelor americane din Afganistan.
  • UPDATE Ora 22:00: Cel puțin doisprezece militari americani au fost uciși în exploziile de pe aeroportul din Kabul, a anunțat Pentagonul într-o conferința de presă. Alți 15 soldați americani au fost răniți în atacul joi de la Kabul, a declarat generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central SUA care răspunde de Afganistan. Într-un briefing de presă de la Pentagon, McKenzie a declarat că atacul a inclus doi atacatori sinucigași, iar apoi mai mulți oameni au deschis focul. „Doi jihadişti consideraţi ca afiliaţi la Statul Islamic (SI) s-au aruncat în aer la Poarta Abbey, urmaţi de jihadişti ai SI înarmaţi care au tras asupra civililor şi militarilor", a precizat Kenneth McKenzie. Generalul a atribuit atacul grupului Statul Islamic. Amenințarea de la ISIS este complet reală, ne așteptăm ca aceste atacuri să continue", a spus el adăugând că atacurile nu vor opri misiunea militarilor SUA.
  • UPDATE Ora 21:55: Operaţiunile britanice de evacuare din Afganistan vor continua în pofida atentatelor „barbare" care au avut loc lângă aeroportul din Kabul. „Ne vom continua operaţiunea (de evacuare). Şi ne apropiem acum de finalul ei, chiar de finalul ei", a declarat Boris Johnson.
  • UPDATE Ora 21:37: Un înalt oficial din sănătate a declarat pentru BBC că cel puțin 60 de persoane au fost ucise și alte 140 rănite în urma exploziilor de pe aeroportul din Kabul.
  • UPDATE Ora 21:15: Potrivit The Wall Street Journal şi postului Fox, care citează responsabili americani neidentificaţi, patru infanteriști marini au fost ucişi. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentatul care a avut loc joi lângă aeroportul din Kabul. „Ştim de asemenea că mai mulţi afgani au fost victime ale acestui atentat odios", a conchis Kirby.
  • UPDATE Ora 20:57 : Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat joi „cu fermitate” atacurile teroriste de la Kabul, menţionând că celula de criză instituţională se află în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri.„Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul. Condoleanţe familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniţi! MAE România/Celula de criză interinstituţională e în contact cu cei 9 cetăţeni români aflaţi încă în Afganistan, care nu au fost afectaţi de atacuri", a scris Aurescu.​
  • UPDATE Ora 20:20: Pentagonul confirmă că „un număr” de membri ai serviciului SUA au fost uciși în atacul aeroportului din Kabul. John Kirby, purtătorul de cuvânt de la Pentagon, a scris pe Twitter că „o serie de alți” americani sunt tratați pentru răni.
  • UPDATE Ora 20:00 Oficialii americani cred că ISIS-K a fost probabil în spatele atacului de pe aeroportul din Kabul, dar încă lucrează pentru a confirma implicarea grupului terorist, potrivit unui înalt oficial american și a unei alte surse informate cu privire la situația de la Kabul, scrie CNN. O a doua sursă a declarat pentru CNN că poate dura câteva ore până când oficialii americani vor putea identifica persoanele care au efectuat atacul sinucigaș, fapt care ar trebui să confirme că ISIS-K a fost responsabil. De trei zile existau semnale de avertizare cu privire la posibile atacuri ISIS-K, au adăugat sursele. Pe măsură ce amenințările s-au întețit, președintele Biden și Pentagonul au avertizat în ultimele zile cu privire la un atac ISIS la aeroport.
  • UPDATE Ora 19:30 Oficialii americani cred cu tărie că gruparea teroristă ISIS-Khorasan (ISKP) a fost în spatele atacului de joi de la aeroportul din Kabul, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu ședințele Congresului pe subiectul Afganistan.

    De asemenea, cancelarul Angela Merkel a denunţat, joi, atentatul de lângă aeroportul din Kabul „absolut josnic". „Evenimentele din această după-amiază arată că riscul este imens şi că este vorba despre o situaţie foarte, foarte tensionată pentru ieşirea oamenilor din ţară", a declarat cancelarul înaintea unui discurs la Berlin despre economie, informează AFP.

  • UPDATE Ora 19:00: Președintele francez Emmanuel Macron a spus că situația din jurul aeroportului din Kabul este acum „extrem de tensionată” și din această cauză îi sfătuiește pe cetățenii aflați în zonă să fie extrem de precauți, scrie CNN.
  • UPDATE Ora 18:55: O imagine din satelit arată locul de dinainte de explozia de la aeroportul din Kabul.

Imaginea din satelit cu poarta aeroportului din Kabul, de dinaintea exploziei.

  • UPDATE Ora 18:50 O femeie care s-a aflat în zona Aeroportului de Kabul joi, 26 august, înainte ca explozia să aibă loc a furnizat Europei Liberă un videoclip filmat în zona în care se presupune că a avut loc atentatul.

Your browser doesn’t support HTML5

Martor ocular | Câteva ore înainte de explozie: imagini de pe Aeroportul Kabul

Afganistan| Un martor ocular a fotografiat cu câteva ore înainte locul unde a avut loc explozia de la Kabul

  • UPDATE Ora 17:20 Fotografii publicate de Reuters arată mai mulți răniți din explozie care ajung la spitalul din Kabul.

Oamenii răniți în explozie au ajuns la spitalul din Kabul

  • UPDATE Ora 17:15: Pentagonul confirmă a doua explozie lângă aeroportul din Kabul și „o serie de victime militare și civile ale SUA”, potrivit CNN. John Kirby, purtătorul de cuvânt de la Pentagon a confirmat că a existat cel puțin o altă explozie în apropierea aeroportului, posibil lângă hotelul Baron.
  • UPDATE Ora 17:45: Cel puțin trei soldați americani au fost răniți în explozia de la aeroportul din Kabul, a declarat un oficial american citat de CNN.
  • UPDATE Ora 17:35: Cel puțin 13 persoane ar fi fost ucise, inclusiv copii, în explozia care a avut loc în afara aeroportului, informează Agenția Reuters care citează un oficial taliban. Televiziunea Al Jazeera citează o altă sursă talibană care spune că sunt 11 morți și răniți nclusiv din rândul străinilor aflați la fața locului.
  • UPDATE Ora 17:15: BBC News citează o sursă din Ministerul Apărării din Marea Britanie care spune că deocamdată nu există victime. „Nu a fost înregistrată nicio victimă în rândul militarilor din Marea Britanie, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță”, a spus sursa citată.
    ________________________________________________________________

Detaliile exploziei de pe aeroportul din Kabul rămân neclare, însă BBC News a precizat că ar fi vorba de un atac sinucigaș. Surse de la fața locului descriu faptul că au avut loc schimburi de focuri.

Explozia a avut loc la intrarea de la poarta Abbey, unde se află trupele britanice. Aceasta era una dintre cele trei porți închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la acest eveniment. Președintele SUA se află într-o întâlnire despre situația din Afganistan. cu oficialii care se ocupă de securitate.

Pentagonul a anunţat anterior că eforturile de evacuare a oamenilor vor continua până pe 31 august, termenul limită agreat cu talibanii.

Operaţiunile de evacuare în Kabul nu vor fi încheiate în 36 de ore”, a transmis Kirby, respingând afirmaţiile că SUA ar încheia mai devreme evacuarea. „Vom continua să evacuăm cât de mulţi oameni putem până la finalul misiunii”.

Canada şi câteva ţări europene au spus că şi-au încheiat evacuările că le vor încheia mai devreme de finalul lunii.

Îți mai recomandăm Afganistan | Avertizare de „atac terorist iminent” la aeroportul din Kabul

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

Noaptea trecută, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că, în ciuda ritmului în care operează zborurile, Departamentul de Stat estimează că 1.500 de cetăţeni americani ar putea rămâne pe teritoriul afgan după 31 august, data limită stabilită cu talibanii pentru evacuare.

Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară.

Mai multe state au transmis în ultimele ore alerte cu privire la o ameninţare deosebită de atac terorist pe aeroportul din Kabul şi şi-au avertizat cetăţenii să nu călătorească acolo.

Îți mai recomandăm România trimite 200 de militari să-i ajute pe civilii din Afganistan

Ministrul britanic al Forţelor Armate, din cadrul Ministerului Apărării, a spus joi că există informaţii potrivit cărora, în următoarele ore, cel mai probabil în Kabul, va avea loc un atac terorist „extrem de letal”.

Mii de oameni care vor să fugă de talibani s-au adunat la graniţa cu Pakistanul. Porţile de la punctul de trecere Spin Boldak sunt deschise şi unii reuşesc să treacă, scrie BBC.

Mai multe ţări europene se apropie de finalul operaţiunilor de evacuare de pe aeroportul din Kabul.

Îți mai recomandăm Criza din Afganistan | Armata SUA avertizează că Statul Islamic ar putea ataca aeroportul din Kabul