Linkuri accesibilitate

Afganistan | Avertizare de „atac terorist iminent” la aeroportul din Kabul


Mii de oameni încearcă să părăsească Afganistanul prin aeroportul din Kabul, singura poartă de ieșire pe care o mai au în timpul limitat rămas până la retragerea forțelor internaționale.
Mii de oameni încearcă să părăsească Afganistanul prin aeroportul din Kabul, singura poartă de ieșire pe care o mai au în timpul limitat rămas până la retragerea forțelor internaționale.

Statele Unite și alte țări Occidentale și-au avertizat cetățenii care se află încă în Kabul să se îndepărteze de urgență de aeroport în urma unor „informații credibile” cu privire la iminența unui atac terorist.

La aeroportul din Kabul se află încă mii de oameni, în special cetățeni afgani care încearcă să părăsească țara în ultimele zile rămase până la retragerea completă a forțelor internaționale. Zona din jurul aeroportului este „incredibil de aglomerată”, potrivit unui diplomat aflat la Kabul, în ciuda solicitării talibanilor ca cetățenii afgani să nu mai meargă la aeroport și a faptului că cea mai mare parte a străinilor care au vrut să părăsească Afganistanul au făcut-o deja.

Nu este clar câți cetățeni străini care vor să plece se mai află în acest moment în Kabul, dar potrivit unui oficial internațional, circa 1.500 de cetățeni americani și posesori de vize pentru SUA ar aștepta în continuare să fie evacuați.

Ministrul britanic pentru Forțele Armate, James Heappey a declarat joi că există informații credibile că militanți din Afganistan pun la cale un atac asupra celor care se află în zona aeroportului. „Informațiile sunt foarte, foarte credibile, de aceea am schimbat în timpul nopții recomandarea făcută cetățenilor noștri de a veni la aeroport. Acum le cerem să se adăpostească și să aștepte viitoare informări. Știu că mulți dintre cei care așteaptă la aeroport sunt dispuși să riște, dar avertizarea cu privire la pericol este extrem de serioasă”, a spus acesta.

Miercuri seară, și Ambasada SUA din Kabul a transmis o avertizare în care cetățenii americani sunt sfătuiți să nu se îndrepte spre aeroport, iar cei care sunt deja acolo să părăsească zona de urgență.

Și Ministerul de Externe britanic le-a transmis celor care se aflau la aeroport să se adăpostească din cauza unei „amenințări ridicate de atac terorist”. O măsură similară a fost luată și de Australia. „Nu călătoriți spre Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul. Dacă vă aflați în apropiere, părăsiți zona și așteptați noi instrucțiuni”, este avertizarea transmisă de autoritățile australiene.

Avertizarea vine după zile întregi în care din aeroport au fost evacuate zeci de mii de persoane: cetățeni străini și familiile lor, dar și familii ale afganilor care au colaborat cu forțele internaționale.

De la intrarea talibanilor în Kabul, în 15 august, SUA și aliații săi au evacuat peste 88.000 de persoane, dintre care 19.000 doar în ultimele 24 de ore. Forțele Aeriene ale SUA spun că ritmul evacuării este de o decolare la fiecare 39 de minute.

Franța a informat joi că nu va mai putea evacua oameni din Afganistan cu începere din seara zilei de 27 august iar Ungaria a anunțat aterizarea la Budapesta a ultimelor două zboruri militare care au ajutat la evacuări.

În condițiile în care aeroportul din Kabul nu poate fi gestionat fără forțele SUA, premierul Marii Britanii, Boris Johnson încercase să îl convingă pe Joe Biden să prelungească termenul pentru retragere. Acesta a refuzat însă, invocând un pericol ridicat de atac terorist pus la cale de facțiunea din Afganistan a Statului Islamic (ISIS).

Președintele Joe Biden - părăsirea Afganistanului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00

Interiorul aeroportului din Kabul este gestionat de forțele internaționale, în timp ce talibanii patrulează în exterior. Un oficial afgan de la Aeroport a declarat pentru Reuters că ar fi ușor pentru un atacator sinucigaș să vizeze mulțimile de oameni care încearcă să părăsească țara, dar că aceștia nu sunt dispuși să asculte avertismentele și să renunțe. „Vor atât de mult să plece, încât nu îi sperie nici pericolul de a fi uciși”, a spus acesta.

Forțele internaționale insistă că talibanilor li se va cere ferm să permită plecarea cetățenilor afgani care doresc să o facă și după 31 august. Reprezentanții acestora au dat asigurări că cei care au „permisiune să plece” o vor putea face și după reluarea zborurilor comerciale, dar i-au încurajat să nu o facă. Ei au fost clari în solicitarea ca termenul de 31 august pentru părăsirea țării de către forțele internaționale să fie respectat.

Talibani promit o guvernare mai blândă decât cea din perioada 1996 – 2001 (când femeilor le-a fost interzis accesul la educație și muncă), dar numeroși afgani se tem de revenirea la guvernarea după legile islamului asumate de talibani (Sharia) și la persecutarea violentă a celor care au colaborat cu forțele internaționale.

Înaltul comisar al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a spus, marți, că a primit informații credibile cu privire la fapte grave comise de talibani, de la executarea sumară a civililor la încălcarea flagrantă a drepturilor femeilor.

Laura Sitaru, expertă în islam: talibanii nu cred că s-au schimbat în profunzimea lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG