„Roexit” | O idee hrănită cu like-uri. Cât de mult a crescut propaganda anti-UE pe Facebook

Mesajele ultra-naționaliste, des întâlnite în rândul susșinătorilor AUR, stau la baza unei idei periculoase care se propagă pe Facebook.

În primele trei zile ale acestui an, 329 de postări care conțin cuvântul „Roexit” au apărut pe paginile publice și grupurile de Facebook. De cinci ori mai multe decât în tot 2017, primul an în care acest îndemn a apărut în social-media.

„Nu știu ce va fi în 2022, dar știu exact ce mi-aș dori să fie:– Roexit”. Așa începe o postare a actorului Mihai Mălaimare, care a încins rețelele sociale la început de an.

Ea a fost preluată de mai multe site-uri și distribuită masiv pe Facebook, deși, a doua zi, artistul a șters mesajul și a nuanțat ușor o parte dintre ideile transmise.

Era târziu. Doar preluările de pe site-urile știripesurse.ro și bugetul.ro au strâns un trafic potențial de aproape 4 milioane de urmăritori.

„Roexit” este un subiect intens dezbătut, cu precădere în ultima jumătate de an, pe unele grupuri și pagini publice de Facebook din România. Unele și-au pus chiar în titlu cuvântul.

„Creșterea influenței narativelor promovate dinspre Est în mass-media din România indică semnale îngrijorătoare. Aceste narative încep tot mai mult, de 2-3 ani, să treacă granița unor zone obscure și să devină elemente de mainstream”, arată Florin Zeru, expert în cadrul Centrului pentru promovarea Participării și Democrației.

Centrul, care funcționează pe lângă Facultatea de Științe Politice din București, are date despre creșterea influenței Sputnik, susținut de Moscova, ca sursă care este tot mai preluată în zone media respectabile și care a devenit mult mai influent decât în urmă cu câțiva ani.

Interesul pentru subiect a crescut constant în ultimii cinci ani, reiese din numărul postărilor care conțin cuvântul „Roexit”.

În 2017, au fost doar 63 de postări care tratau acest subiect.

Au urmat creșteri de la an la an: 1.591 în 2018, 448 în 2019, 1.267 în 2020 și 5.702 în 2021. Dintre postările din 2021, trei sferturi au apărut în ultimele trei luni ale anului.

Mesajele care îndeamnă la sapararea României de UE se întrepătrund de regulă cu cele ale persoanelor ultrareligioase.

Dacă în urmă cu trei ani interesul pentru subiect apărea legat direct de evenimente în care o anumită parte a societății se simțea în contradicție cu valorile europene, acum apare constant în temele de zi cu zi.

2018 - Roexit și Referendumul pentru Familie

Prima postare care conține explicit „Roexit” a apărut la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Pe 27 ianuarie 2017, un membru al grupului intitulat „Credință” făcea apel către internauți să ia în calcul Roexit pentru „măgăria pe care o avem cu MCV”. Postarea strângea o singură apreciere.

La un an și jumătate distanță, ideea începe să fie reluată răzleț și fundamentată pe narative ultra-naționaliste: „nu mai vrem imperialiști sau cotropitori în România”, „nu suntem sclavii Europei”, „afară cu asupritorii poporului român”, „afară cu jefuitorii care vor să fure bogățiile, pădurile, apele, terenurile”.

Primul val puternic Roexit a fost înregistrat de Facebook începând din 1 octombrie 2018, cu o săptămână înainte de Referendumul pentru Familie prin care se cerea votanților schimbarea definiției familiei din Constituția României.

Familia urma să se întemeize pe „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Referendum Coaliției pentru Familie pentru modificarea Constituției și redefinirea familiei a adus și primul curent Roexit pe rețelele de socializare

1.153 de postări care conțineau Roexit (ele reprezintă 72% din postările totale din 2018) au umplut rețeaua Facebook în mai puțin de o săptămână.

Elementul declanșator a fost declarația prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care sublina că, deși UE nu are competențe în privința referendumului pentru familie, nu vrea ca valorile familiei, în care crede, să fie transformate „în argumente pentru a justifica homofobia”.

Valul a trecut la fel de repede precum a apărut, iar în lunile care au urmat interesul pentru subiect a scăzut.

„Putem remarca intensificarea din ultimele luni și nu de o existență în ani a mesajului Roexit. Dacă anul trecut (2020-n.r.) nu existau mesaje explicite pro Roexit, acum există”, arată Florin Zeru.

Îți mai recomandăm Ursul Arthur, capturat de AUR. „Terorist”, noul hit propus de George Simion | Planul PSD

Cine au fost promotorii mesajelor Roexit în 2021?

Centrului pentru Promovarea Participării și Democrației din cadrul SNSPA a analizat mesajele apărute în spațiul online pe întreg anul trecut. În mare parte, ele sunt promovate pe rețelele sociale. Pe Facebook, expresia a apărut în 8.100 de postări și comentarii. În presa online au fost peste 260 de apariții.

Cifra include atât mesajele care promovează ieșirea din Uniunea Europeană, cât și pe cele care combat ideea.

„Acestea din urmă sunt, pentru moment, destul de reduse, limitate la zona paginilor din Diaspora, unde publicul își pune întrebări despre efectul concret al unui astfel de scenariu defavorabil”, arată Florin Zeru.

Florin Zeru de la Centrului pentru Promovarea Participării și Democrației a făcut parte dintr-o echipă de experți care au analizat mesajele Roexit în ultimul an, atât pe rețelele sociale, cât și în online.

„Cel mai important promotor pentru mesajul Roexit este deputatul Mihai Ioan Lască. Acesta are mesaje explicite în acest sens, aspect ce se mai regăsește și la Sorin Ovidiu Vântu, Dan Chitic și la senatoarea Diana Șoșoacă. A se vedea chiar protestul din data de 21 decembrie, unde senatoarea striga, la portavoce, alături de mai mulți protestatari, mesaje despre Roexit, în fața Guvernului”, inventariază profesorul Florin Zeru persoanele cu cea mai mare influență pe rețelele sociale care promovează ieșirea din Uniunea Europeană

Mihai Ioan Lască a fost ales pe listele AUR deputat de Bihor. În februarie 2021, a fost exclus din partid pentru că a ascuns că era urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional și că este condamnat penal pentru vătămare corporală.

Mihai Lască a luat la bătaie un bărbat în trafic și fusese condamnat în primă instanță în mai 2020. Lască mai avea un dosar la DIICOT, din 2013, în care era acuzat de trafic de migranți.

Pagina deputatului are 76.000 de urmăritori.

„Ne aflăm într-un moment CRUCIAL în care suntem constrânși să ne cedăm DEFINITIV SUVERANITATEA ȘI LIBERTATEA pentru a rămâne subordonați ai UE sau putem opta pentru IEȘIREA și ELIBERAREA din jugul sclaviei impus de Uniunea Europeană, DISTRUGATOAREA de identități naționale! Eu militez pentru ROEXIT și pentru LIBERTATE!”, posta pe 5 decembrie.

Postarea ajunge direct în top trei după impact pe anul 2021.

Trei zile mai târziu, cerea din nou RoEXIT într-un mesaj cu 459 de distribuiri în care promova pagina sa de blog creată și dedicată special ieșirii României din Uniunea Europeană.

Parlamentarii ex-AUR, Mihai Ioan Lasca si Diana Sosoaca, sunt doi dintre cei care cer explicit ieșirea României din Uniunea Europeană

Un alt parlamentar care are legături cu AUR și care cere renunțarea la a mai fi parte din UE este senatoarea Diana Șoșoacă.

Pe 5 octombrie, într-un „edict” care ar sumariza voința participanților la mitingul antivaccinist din data de 3 octombrie, Șoșoacă atacă atât NATO, cât și Uniunea Europeană. Ele ar fi forțele suprastatale care conduc România.

Postarea inițială are 1.700 de distribuiri, dar edictul este preluat întocmai de mai multe site-uri, printre care Lumea Justiției și Sputnik. Se reîntoarce pe Facebook și este distribuit din nou.

Sub titlul „Diana Șoșoacă, mutarea politică a momentului”, articolul din Sputnik este distribuit de încă 242 de ori în grupuri dedicate susținerii celor doi parlamentari AUR.

Îți mai recomandăm George Simion și Diana Șoșoacă, lideri pe Facebook în 2021. Câte like-uri ar putea deveni voturi

Promovarea „edictului” nu se oprește aici. Pe 6 octombrie, Diana Șoșoacă îl prezintă de la tribuna Parlamentului. Clipul postat în direct este distribuit de 19.000 de ori, este văzut de aproape 400.000 de oameni și are 25.000 de reacții.

Mesajul anti-Europa al Dianei Șoșoacă se amplifică și el spre final de an.

„Fă, Europo, tu mori, noi înviem și trăim in veacul vecilor! Și cu tine vor muri toți veneticii și trădătorii neamului și țării pe care i-ai cumpărat și i-ai făcut să trădeze! Piei, Fă, Europo! Piei, cu diavolii tăi cu tot! Aici este grădina Maicii Domnului! Pe aici nu se trece!”, arată senatoarea într-o postare din 5 decembrie.

Susținător al familiei tradiționale și participant la proteste antivaccin chiar și înainte de pandemie, propunerea AUR pentru CA al TVR, Iulian Capsali, este unul dintre cei care are mesaje antioccident.

„Nu există alte soluții: România trebuie să iasă din UE”, așa începe postare de Ziua Națională a României a lui Iulian Capsali, propunerea AUR pentru un loc de supleant în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. Capsali este susținător declarat al familiei tradiționale, ultranaționalist și antivaccinist.

Postarea din 1 Decembrie, de Ziua Națională, este contabilizată ca fiind una cu impact major pe rețelele sociale. Cu 278 de distribuiri, intră în topul primelor 10 în clasamentul făcut de Crowdtangle pe anul trecut.

Capsali este unul care cochetează de multă vreme cu ieșirea din UE, deși nu explicit. În 2019, distribuia narative care arătau utilitatea Brexit-ului și îndemnau la o soluție similară pentru România.

Sorin Ovidiu Vîntu a devenit unul dintre cei mai urmăriți oameni de pe rețelele sociale imediat după ieșirea din pușcărie unde fusese încarcerat pentru două pedepse de 8 și 10 ani.

Mulți dintre cei care cer ieșirea din UE, cer concomitent și ieșirea din NATO. Peste 100.000 de mesaje despre NATO și Uniunea Europeană au existat pe paginile în limbă română în ultimul an și jumătate, o arată un raport despre propaganda antioccidentală din România.

Unul dintre cei mai activi promotori ai ideilor antioccidentale - anti-UE și anti-NATO - este fondatorul celei mai mari înșelătorii colective din anii ‘90 – Fondul Național de Investiții. Fost patron de presă condamnat în două dosare la 8 și 10 ani de închisoare, Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat condiționat în martie 2020 și a devenit activ pe rețelele sociale.

Are o pagină cu 256.649 de urmăritori.

Tot de Ziua Națională, printr-un videoclip de cinci minute intitulat „Ce căutăm noi în NATO și Uniunea Europeană? Prefer sintagma «prin noi înșine»” avea, la o săptămână de la postare, peste 3.900 de distribuiri și peste 250.000 de vizualizări.

Nici co-președintele partidului AUR, George Simion, nu vede cu ochi buni relația cu Uniunea Europeană. Încă din 2020, la puțină vreme de la câștigarea alegerilor George Simion spunea că este bine că suntem membri UE și NATO, dar că: „Nu este bine că stăm în genunchi în UE și NATO, în loc să stăm drepți ca polonezii”.

Îți mai recomandăm George Simion: Nu este bine că stăm în genunchi în UE și NATO, în loc să stăm drepți ca polonezii

Avocatul Gheorghe Piperea este unul dintre cei care au transmis mesaje anti-UE încă din 2019 când spunea că România este sclava corporațiilor stărine

Mesaje RoEXIT promovează și avocatul Gheorghe Piperea. Pe 26 iunie 2021, o postare în care comentează împrumutul de 15 miliarde de euro pe 30 de ani pe care România l-a luat, se încheie cu concluzia că:

„Singurele trei situații în care se va mai putea face politică suverană și independentă în România rămân: desființarea UE, Roexit, falimentul FMI.”

Postarea este distribuită de 2.800 de ori și atrage 5.600 de reacții.

Postarea este preluată de mai multe site-uri de știri și distribuită sub formă de articol, astfel impactul ei crește. Prin intermediul site-ului Știripesurse.ro, ea ajunge la 1,6 milioane de oameni, prin cele 1.700 de distribuiri sau doar la câteva zeci de persoane prin distribuirea pe site-urile mai mici.

Care este rolul foștilor angajați controversați ai serviciilor secrete în promovarea mesajelor Roexit

Doi foști angajați ai serviciilor de informații române au avut mesaje de ieșire din UE chiar în momente extrem de sensibile și un impact major pe Facebook.

Fostul locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, a fost printre primii care au promovat mesaje antieuropene de impact în media românească

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir lansa, pe 2 octombrie 2018, pe Facebook, un manifest anti-UE, sub titlul „Roexit”.

Poziționarea anti Uniunea Europeană a lui Dragomir apărea în contextul dezbaterilor privind referendumul pentru familia tradițională și a criticilor liderilor UE pe această temă. El prezenta zece motive pentru care, în opinia lui, România ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. „Puteți să vă băgați păcăleala aia de MCV și de Schengen undeva”, este primul punct al „programului politic” al său.

Postarea fostului ofițer SRI strângea 2.000 de aprecieri și aproape 1.000 de distribuiri. Printre cei care apreciau mesajul era și secretarului general adjunct al PSD de la acea vreme, Codrin Ștefănescu.

Îți mai recomandăm Facebook și Twitter | De ce sunt blocate conturile politicienilor din SUA, dar nu și din România

Fostul locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat în 2020 la 3 ani și 10 luni cu executare, el a fugit în Italia înainte de aflare sentinței și a cerut cetățenie. S-a predat poliției italiene la începutul anului trecut după ce Parlamentul de la Roma a adoptat o modificare legislației care elimină posibilitatea ca instanța să predea condamnați pe motiv că sunt cetățeni italieni.

La momentul la care s-a predat Dragomir, legea nu intrase în vigoare și spera să beneficieze de ea. Până la acest moment, Daniel Dragomir nu a fost extrădat în România.

Dumitru Iliescu, fost șef al Serviciului de Pază și Protocol în perioada 1990-1996 și fost angajat al Ministerului Apărării Naționale înainte de 1989 și secretar al Uniunii Tineretului Comunist al Comitetului Politic Superior al Armatei are mesaje frecvente anti Uniunea Europeană.

Pe 27 martie 2020, sub titlul „ROexit - necesitate sau nebunie” (sic!), Dumitru Iliescu publică o scrisoare prin care contestă relațiile cu NATO și Uniunea Europeană, în calitate de persoană care a făcut parte din sistem și știe acum de fapt unde a greșit.

Pe 9 decembrie 2021, postarea a fost reșapată, iar între 9 și 12 decembrie 2021, a fost postată direct pe 96 de grupuri din România sau ale românilor din străinătate.

Printre cele mai numeroase pagini în care mesajul a ajuns se numără „Pensionari din România” - 118.600 de membri, administrată de pagina „Puterea rugăciunii există,” „Badea, Ciuvica, R. Dumitrescu - 32.100 de membri”, „Grupul OTV” - 15.200 membri, „Florin Piersic” - 38.300 membri, „Certificat verde? Nu intrăm! Boicot” - 47.000 de membri sau „TikTok România” - 39.000 de membri.

Cum se explică creșterea mesajelor în favoarea Roexit

„Contextul general nu este favorabil mesajelor despre Vest, despre modelul occidental, din nefericire.”

Florin Zeru identifică patru elemente pe care se bazează această idee.

  • în spațiul public românesc au apărut o serie de actori care au lansat mesaje explicite în direcția Roexit.
  • cei care transmit mesaje pro Roexit sunt și simpatizanți ai principalelor forțe politice cu mesaj ultranaționalist și populist (fie că este vorba de AUR, fie că este vorba de grupul din jurul senatoarei Diana Șoșoacă). Acest lucru se poate observa de la comentariile pe care le fac mai ales la postările lui George Simion.
  • există o campanie coordonată pe Facebook în această direcție
  • există și o serie de cetățeni care sunt dezamăgiți de situația lor financiară și socială și au căzut pradă manipulării. Aici a contribuit mult și faptul că spațiul public românesc este fracturat, dominat de zvonuri și informații aproximative, care generează multă emoție.
    Îți mai recomandăm Țară în service | Dezinformare și siguranță națională - cum amenință știrile false să destabilizeze România

Cât de mulți sunt cei care vor Roexit

„În acest moment, nu putem vorbi de o masă a celor care doresc ieșirea României din Uniunea Europeană și chiar din NATO. Am spus că și din NATO pentru că, de cele mai multe ori, mesajul Roexit este însoțit și de un mesaj împotriva NATO”, spune Florin Zeru.

Conform unui sondaj INSCOP, intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”, realizat între 1 – 15 iunie 2021, 64,8% din respondenți consideră că țara noastră ar trebui să-și apere interesele naționale în fața regulilor UE chiar dacă riscă să-și piardă poziția de stat membru al Uniunii. Însă, dintre aceștia, 64,5% cred că ieșirea României din UE ar dăuna intereselor naționale.

Altfel spus, 19% din eșantionul total cred că ieșirea țării noastre din UE nu ar afecta interesele naționale. În plus, există și o contrareacție pe rețelele de socializare care se manifestă în special în diaspora.

Cum arată profilul eurofobului

„Curentele suveraniste, în țările în care există, eurofobe, sunt fundamentate pe o clasă de mijloc foarte așezată și, de asemenea, nu poate ține pasul cu cel din vest, pentru că nu are acces la facilități bancare, tehnologia celor din vest și care, în condițiile unei piețe concurențiale este pierzător”, arată sociologul Barbu Mateescu pentru Europa Liberă.

România are o astfel clasă de mijloc, legată mai degrabă de generația de politicieni din anii 2000, dar ea nu are forța socială atât de numeroasă și de influentă ca în alte state și nu ar putea explica actuala mișcare.

Asistăm la o creștere a ostilității în România față de orice.
Barbu Mateescu, sociolog

„Am remarcat o creștere, în special în partea a doua a anului trecut, a mai multor poziționări ostile față de orice - ostile față de Uniunea Europeană, ostile față de instituții, ostile față de oameni politici, ostile față de orice.”

Sociologul spune că e greu de estimat, în acest moment, dacă vorbim de ceva temporar sau dacă mesajele Roexit ajung în mentalul colectiv și influențează societatea.

Nu sunten anti-UE, ci eurosceptici

Europa Liberă i-a contactat pe cei ale căror mesaje au fost prezentate.

Liderul AUR, George Simion, spune că „nu susținem nici implicit, nici explicit ieșirea din Uniunea Europeană. După părerea personală, George Simion, cred că noi trebuie să fim ultimii care ies din Uniunea Europeană.”

Simion a mai precizat că Iulian Capsali și Dan Chitic nu sunt membri AUR și nu ar dori să judece dacă ei sunt în favoarea ieșirii din UE. Reamintim că Iulian Capsali a fost nominalizat de AUR în Consiliul de Administrație al TVR, iar Dan Chitic a fost cel cooptat de George Simion pentru a conduce o delegație care să meargă la toate partidele pentru a cere ca parlamentarii să nu voteze certificatul verde. Chitic este promovat de Sputink România.

Îți mai recomandăm Un an cu AUR | Cum a ajuns partidul de tip reality-show primul pe Facebook, al doilea în sondaje

Iulian Capsali spune că nu este împotriva Uniunii Euripene, ci pentru una pe modelul Charles de Gaulle, a patriilor, nu pentru o Europă ultra-centralizată, pe model sovietic, care să preia atribuțiile statului român.

„Actuala UE slujește unei ideologii (globaliste/progresiste) la care un popor care a trecut prin totalitarism nu poate achiesa. Din acest motiv țările foste comuniste se opun unor decizii care le încalcă suveranitatea și sunt străine interesului sau ethosului național. Cred că ar trebui să apărăm Constituția României de personajele din conducerea UE, nealese de absolut nimeni, dar și de cei care o atacă din interior.(...) Actuala UE este, deci, un construct de planșetă al unor elite mesianice, iar neomarxismul care o domină este ilegitim față de voința populară”, a precizat Capsali pentru Europa Liberă.

Piperea: Roexit s-ar putea să vină curând

Nici avocatul Gheorge Piperea nu se declară pro-Roexit, dar spune că „s-ar putea să devină curând”.

„Eu nu sunt împotriva Uniunii Europene, ci sunt eurosceptic și am motivele mele să fiu. Dacă Roexit este o soluție ca să scăpăm de nebunia birocratică de la Bruxelles, atunci, da, el poate deveni o soluție. Dar, din păcate, acest lucru va fi grav în dezavantajul nostru pentru că am făcut mari eforturi ca popor să participăm la Uniunea Europeană, de aceea nu cred că este momentul să se discute despre așa ceva”, a precizat avocatul Piperea

Ceilalți prezentați în material nu au răspuns întrebărilor Europei Libere până la acest moment.

Îți mai recomandăm Mesaje antisemite ale AUR. De ce trebuie să studieze elevii despre Holocaust