Ideo Ideis, Alexandria. Poveștile trupelor de liceeni vor continua în orașele lor

Ideo Ideis #17 a ajuns la final, dar procesul de explorare personală prin teatru continuă pentru liceeni din cele 10 trupele participante

Luna aceasta, Alexandria a redevenit principalul centru cultural pentru adolescenții veniți să-și cultive pasiunea pentru teatru. În cele șapte zile, festivalul Ideo Ideis a înregistrat peste 8.000 de participanți.

După doi ani în care evenimentul a călătorit prin mai multe orașe din țară, trupele, trainerii și mentorii s-au întors, luna aceasta, în Alexandria, orașul cu 40.000 de locuitori, care le-a devenit, timp de o săptămână, acasă.

O sărbătoare dedicată lor, Ideo Ideis i-a adus împreună într-un program intens de ateliere de teatru tânăr și arte alăturate, și le-a oferit ocazia să-și joace spectacolele pe scenă, în fața unui public numeros.

Alături de Europa Liberă România, arta respiră în libertate, la Alexandria, la Ideo Ideis #17. Festivalul-fenomen din sudul României a implicat peste 150 de liceeni, dar și numeroși actori, regizori, creatori din zona culturală și a organizațiilor neguvernamentale.

Peste 8.000 de spectatori au urmărit reprezentațiile liceenilor, spectacolele de teatru profesionist și proiecțiile de film, participând activ la sesiunile de Q&A, la masterclass-uri, la evenimentele pentru copii și la întâlnirile cu invitații ediției.

Trupa Alter Ego cu „Țara lui Gufi”, pe scena Ideo Ideis #17. Piesa reprezintă o parabolă a condiției omului nevoit să trăiască orbit de ideologia unui regim totalitar. Gufi ar simboliza forța istoriei (care, nu de puţine ori şi cu precădere în ultimul secol, a încremenit într-un singur om) ce conduce individul la alienare, distrugându-i toate atributele umane.

,,Vă încurajez să nu vă temeți de greșeli. În meseria noastră, a actorilor, din greșeli se nasc lucruri minunate.

Ai voie și chiar e constructiv s-o faci uneori. Un pilot de avion, de exemplu, nu-și permite să greșească, dar în cazul nostru, greșeala poate deveni o adevărată unealtă de creștere și învățare.’’, i-a sfătuit Liviu Pintileasa, aflat pentru prima dată în calitate de mentor la întâlnirea cu adolescenții.

Pe lângă trupele de liceeni, pe scena Ideo Ideis au fost și actorii consacrați. Fotografia a fost făcută în timpul spectacolului „Am făcut ce s-a putut”, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, prezentat în premieră pe scena Ideo Ideis #17.

,,Noi nu vrem și nu trebuie să vă modelăm pe voi pentru a deveni un noi mai bun. Noi vă oferim resursele necesare pentru a deveni un voi mai bun. Despre asta e Ideo Ideis”, a subliniat Marius Florea Vizante, mentor cu tradiție la Festivalul de Teatru Tânăr.

„Plec de la Ideo Ideis cu o bucurie de care am tot uitat în ultima vreme. Și asta e ceva ce le tot zic oamenilor cu care mă întâlnesc în această perioadă: bucurați-vă! Și-mi dau seama că spunându-le lor, îmi spun asta mie.

Eu sunt persoana căreia încerc să-i amintesc să se bucure întru totul de lucrurile bune care se întâmplă în această vâltoare a lucrurilor. M-a bucurat (re)vederea asta. O iau cu mine acasă!”, le-a spus actrița Andreea Grămoșteanu adolescenților cărora le-a devenit mentor la această ediție.

Îți mai recomandăm Ideo Ideis, festivalul din Alexandria | Liviu Romanescu: „Într-un loc lipsit de potențial se întâmplă un fenomen”

Poveștile trupelor de liceeni vor continua în orașele lor, acolo unde, alături de coordonatorii care i-au însoțit la festival, vor implementa sfaturile și direcțiile creative primite din partea trainerilor și mentorilor.

În parteneriat cu organizatorii unora dintre cele mai importante evenimente teatrale de la noi din țară, Ideo Ideis le va oferi ocazia de a-și juca spectacolele, în următoarea perioadă, la: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu - FITS, Festivalul de Teatru Undercloud, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Săptămâna Comediei Brașov, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER Baia Mare, Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău, Festivalul de teatru și film Șerban Ionescu, Theater Networking Talents - TNT Craiova, Festivalul Internațional de Film de Animatie ABIFF și Zilele Teatrului Matei Vișniec și unteatru.