3 minute | Ecaterina cea Mare, alungată din Odesa, Pelé pentru totdeauna, mulți bani de partid pentru media

Această perspectivă nu mai există la Odesa. Statuia iconică a împărătesei Ecaterina cea Mare, simbolul prezenței rusești la Marea Neagră, a fost demolată pe 29 decembrie. Un efect secundar al invaziei lui Putin în Ucraina e îndepărtarea ei de istoria, cultura și ortodoxia rusă.

Moartea lui Pelé, fotbalistul legendar, care s-a stins ieri la 82 de ani, ține prima pagină a marilor publicații occidentale. A murit și marea creatoare de modă, Vivienne Westwood. În plus, bilanțuri pentru 2022, dar și analize notabile legate de Ucraina sau noul mandat Netanyahu în Israel.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Legenda fotbalului mondial, Pelé, a plecat spre o lume mai bună. Născut în 1940, Pelé a marcat generații. De la Times la Washington Post și Le Monde, și din ultimul cătun brazilian până la The Guardian sau declarațiile lui Gheorghe Hagi din presa românească, totul vorbește despre ce înseamnă să fii excepțional de bun într-un sport excepțional de popular.

Iată celelalte știri importante ale dimineții:

  • Regimul de la Moscova întețește represiunea împotriva celor care critică sau ar putea critica politica dusă de Vladimir Putin.
  • Statuia din Odesa a împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei a fost demolată. Autoritățile au răspuns astfel presiunii publice, în toiul războiului rusesc contra civililor ucrainieni. Bombardarea orașelor nu a încetat nici de Sărbători.
  • Proiectul de lege privind transparentizarea banilor de partid pentru media a mai făcut un pas. Seria Europa Liberă care avertiza că PSD și PNL au cheltuit numai în primele șapte luni ale anului 10 mil. euro pentru presă favorabilă, a contat.

Represiune & propagandă în Rusia, rețeta clasică a dictaturilor

Colegii de la Europa Liberă în limba engleză deschid cu un material amplu dedicat cascadei propagandistice din Rusia și despre dificultățile teribile pe care le întâmpină cei care nu țin linia oficială a Kremlinului: jurnaliști, activiști sau simpli cetățeni.

Puținele instituții media independente care au supraviețuit încă tăvălugului presiunilor și chiar a represiunii, fac eforturi enorme să informeze despre ceea ce cred mulți ruși, precum cele câteva zeci de mii din regiunea Perm: războiul trebuie să se oprească.

Sub umbrela prevederii potrivit căreia trebuie pedepsiți cei vinovați de „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”, s-au deschis în 2022 peste 300 de dosare penale și s-au dat peste 5000 de amenzi sau sentințe cu închisoarea de scurtă durată.

OVD-Info, un grup media independent estimează că cel puțin 19.443 de persoane au fost reținute de forțele de ordine de la data începerii invaziei în Ucraina, 24 februarie 2022, sub diferite pretexte, precizează Europa Liberă.

O analiză pe această temă sub titlul „Coșmarul din care disidenții ruși nu se pot trezi” publică și SpotMedia din România. Tot la SpotMedia, Magda Grădinaru publică un foarte util interviu cu prof. Liviu Rotman despre noul mandat al lui Benjamin Netanyahu în Israel, adică dreapta radicală la putere.

Pe de altă parte, Digi24 și nu numai anunță semnarea ieri, 29 decembrie, de către Vladimir Putin, a unui decret încă și mai drastic. Acesta prevede pedepse grele cu închisoarea pentru cei găsiți vinovați de sabotaj sau tentativă de lovitură de stat.

Ecaterina cea Mare era bine merci la Odesa. Dar Putin a invadat Ucraina...

Etnic vorbind, Ecaterina cea Mare nu era rusoaică. Nici ucraineancă. Era o prințesă germană - Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst - care a ajuns să domnească în Rusia, după asasinarea soțului ei, țarul Petru al III-lea, într-o epocă de mare instabilitate politică. Și a domnit cu mână de fier între 1762 și 1796, devenind, între altele, simbolul expansiunii rusești la Marea Neagră.

Ei bine, în urmă cu 36 de ore, etnici ucraineni și ruși din Odesa au demolat statuia celei mai celebre femei din istoria comună, după cum se vede în materialul video. Autoritățile au acceptat îndepărtarea statuii dintr-o elegantă piațetă cu deschidere spre mare în urma presiunii publice. Nu poți bombarda luni de zile cartiere și construcții civile și să te aștepți la altceva...

Nu e singurul gest de ruptură față de valorile Rusiei clasice, „Maica Rusie”. În noiembrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe de la Kiev a permis sărbătorirea Crăciunului în manieră occidentală, după calendarul gregorian, adică pe 25 decembrie, și nu pe 6 ianuarie, cum face Biserica Ortodoxă Rusă care ține încă de calendarul iulian. Or, decizia trena încă din 2017...

După cum explică însă Europa Liberă, într-o bine documentată și de neratat analiză, desprinderea de patriarhatul lui Kiril, e mult mai dificil de făcut și cu implicații de securitate. Apropos de aspecte militare, tot Europa Liberă publică un interviu cu un expert militar american care spune că Ucraina se află acum pepoziții foarte puternice în teatrele de operațiuni.

Probabil datorită faptului că, după cum spune un luptător ucrainian din atât de încercatul oraș, Kremninna/Donbas: „noi luptăm cu creierul, ei luptă cu numărul mare”.

Peste 10 mil. euro pentru bunăvoința media și o schimbare de macaz

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis Secretariatului General al Guvernului proiectul de modificare a legii finanțării partidelor politice astfel încât cheltuielile acestora în media să fie limitate la 30% din banii publici primiți, anunță G4Media.

Proiectul de modificare este rezultatul seriei de articole publicate de Europa Liberă în 2022, sub semnătura lui Cristian Andrei, articole care au demonstrat că partidele de la guvernare PSD și PNL, dar și altele, plătesc sume considerabile din bani publici principalelor televiziuni de știri și platforme online pentru a-și asigura bunăvoința acestora.

Interviuri și articole de promovare politică nu sunt semnalate ca atare publicului sub argumentul neverosimil că în acest fel adversarii politici ar avea acces la strategia de comunicare a partidului.

Problema a fost semnalată atât în raportul Comisiei Europene din iunie, cât și în cel întocmit de raportorul Adunării Parlamentare a OSCE în septembrie. În noiembrie, Autoritatea Electorală Permanentă a făcut public un proiect de lege menit să corecteze efectele toxice pe care finanțarea netransparentă a partidelor le are asupra presei din România.

Altfel, presa internațională notează că în România au fost arestați controversații frați Tate, Andrew Tate fiind un controversat blogger, acuzat de misoginism, iar acum de viol și sechestrare de persoane. Libertatea are detalii despre arestarea din Voluntari, o zonă de vile din apropierea Bucureștiului.

Europa Liberă se ocupă însă despre cu totul alte tipuri de străini. Cei care vor să muncească în România și sunt nevoiți să treacă prin furcile caudine ale „dosarului cu șină”.

O lectură... pasionantă veți avea și dacă parcurgeți și lista scurtă, dar foarte concretă, întocmită de colegul meu, Virgil Burlă, legată de cuantumul pensiilor speciale. De pildă, o pensie de 8.000 de euro înainte de a împlini 50 de ani...

Alte subiecte:

  • Nu uitați, azi, 30 decembrie, se împlinesc 75 de ani de când România este republică. Europa Liberă merge la documente, istorici și personajele principale: Regele Mihai însuși povestește abdicarea forțată.
  • Femeile din Afganistan, șocate de recenta decizie a regimului taliban de a le interzice chiar și școala primară, și-au găsit aliați: bărbații. Nu numai profesori universitari, activiști, ci pur și simplu tați, frați, bunici, scrie Europa Liberă.
  • BBC vă amintește că 2022 a fost centenarul lui Ulise. Nu cel din mitologia greacă, ci Ulise al lui James Joyce. Incursiunea în literatură e reconfortantă, nu?
  • Iubitorilor de politică externă, recomand fără ezitare lista de termeni à la Bruxelles întocmită de Politico. Probabil nu veți râde în hohote, dar veți zâmbi.
  • Dacă v-ați delectat cu galeriile foto din WP despre Pelé, citiți și articolul din Times despre impactul pe care creatoarea de modă Vivienne Westwood l-a avut asupra femeilor de pretutindeni. O altă Chanel care ne-a fost până ieri contemporană.

Acestea fiind zise, vă urez sănătate, inspirație și un An Nou mai bun!

Elena