3 minute | Abrams, Leopard & o zi de naștere, daune RCA refuzate din pix, dezbateri rasiale în engleză

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și un tanc Abrams M1 și cancelarul german Olaf Scholz cu un tanc Leopard 2A6 într-un colaj RFE/RL. Trimiterea de tancuri ultraperformante Ucrainei a fost anunțate ieri, 25 ianuarie 2023, de ambii înalți oficiali occidentali.

Germania a autorizat ieri exportul și re-exportul de Leopard către Ucraina. SUA vor trimite tancuri Abrams. (Contra)ofensiva de primăvară are însă multe alte necunoscute. În România explodează un alt scandal în asigurări/polițe RCA. Politic, tăcerea dinaintea furtunii.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite tancuri de luptă ultra-moderne Ucrainei plasează războiul într-o nouă etapă. Cea în care se vede mai clar principiul „escaladează ca să de-escaladezi” conflictul. Pare că Occidentul s-a hotărât să treacă peste amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin și să acționeze decisiv.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Trimitem tancurile! au anunțat ieri președintele Biden și cancelarul Scholz. Când și câte? a venit replica președintelui Zelenski care tocmai a împlinit 45 de ani.
  • Conservatori supărați pe asaltul woke. Două dezbateri legate de rasă și istorie încing spiritele: în Florida/SUA, despre trecutul afro-americanilor, în Australia despre istoria aborigenilor.
  • După City Insurance, un nou scandal legat de măsluirea unor dosare de asigurări RCA izbucnește în România. Libertatea scrie că păgubiți sunt posesori de polițe Euroins. ASF a ținut secret că a sesizat Parchetul.

Biden & Scholz: Trimitem tancurile! Zelenski: Când și câte?

Cancelarul Scholz a anunțat ieri în Bundestag că Germania autorizează exportul și re-exportul de tancuri nemțești Leopard către Ucraina, notează Europa Liberă. 14 din partea Berlinului, restul până la aprox. 100 din partea altor state europene. În primul rând, din partea Poloniei care trimite tot 14.

În aceeiași zi, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că Statele Unite trimit tancuri americane Abrams apărătorilor Ucrainei. Niciun observator atent nu are însă vreun dubiu: ordinea declarațiilor publice este dată exclusiv de diferența de fus orar.

Și mai e ceva: ieri, 25 ianuarie, Volodimir Zelenski a împlinit 45 de ani. A aflat vestea de la Berlin în timp ce dădea un interviu unei jurnaliste britanice. Îi puteți vedea reacția, publicată în video și de The Guardian.

Când și câte, a punctat el instant elementele cheie. Mulțumim Statelor Unite și Germaniei, și-a reînnoit el apoi într-un mesaj oficial mulțumirile. E un mare pas spre victorie, dar contează rapiditatea și numărul tancurilor.

NATO e de facto în război cu Rusia?

Contează și când vin avioanele de luptă pe care Ucraina le cere în continuare, după cum remarcă Politico.

Luată în modul, poziția Rusiei după deciziile de la Washington & Berlin este similară cu cea occidentală. Moscova a transmis că decizia germano-americană înseamnă o nouă etapă a războiului.

E exact ceea ce explică o analiză New York Times aducând în discuție principiul militar „escaladează ca să de-escaladezi”, în timp ce știrile propriu-zise au avut titluri precum „Un Biden reticent trimite tancuri Ucrainei”.

E clar că NATO este din ce în ce mai în război cu Rusia, exact ceea ce alianța nord-atlatică încearcă din răsputeri să evite. „O decizie de care depinde soarta politică a întregii Europe”, a explicat istoricul Cosmin Popa la Europa Liberă.

Războiul Rusiei în Ucraina are deci încă multe necunoscute. Cunoscutele arată catastrofal, cu orașe precum Bahmut sau Harkov sau Mariupol, făcute una cu pământul, și cimitire care se întind ca petele de petrol pe întinderi de apă.

Libertatea: ASF a chemat Parchetul la Euroins, dar nu a anunțat păgubiții

Ziarul Libertatea a început o serie de dezvăluiri legate de nereguli grave săvârșite de Euroins, una dintre cele mai mari companii de asigurări din România. Euroins are peste două milioane de asigurați dintr-o piață de 7,4 milioane.

Atât de grave încât toamna trecută a chemat procurorii. Mii de cereri de despăgubiri daune polițe RCA erau refuzate fără nici cea mai simplă verificare, scrie Libertatea. Cel puțin la fel de grav este că păgubiții nu erau anunțați că li s-au respins cererile astfel încât nu puteau contesta decizia în termenul contractual.

În plus, însuși arbitrul de pe piața asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor a ținut secret că a chemat parchetul. Pentru ca șefii la final de mandat să nu se confrunte cu un nou scandal precum City, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

Politic, e tăcerea dinaintea furtunii. Calcule & socoteli înainte de începerea sesiunii parlamentare la 1 februarie și multă confuzie. O întrebare busolă în ceața generală e cea pusă de Ioana Dogioiu în comentariul din SpotMedia.

Alte subiecte:

Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de email treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena