Întâlnirea „pur întâmplătoare” la un restaurant libanez din capitală dintre fostul adjunct al SRI, Florian Codea, fostul ministru PSD al Apărării Vasile Dîncu, Claudiu Târziu, lider AUR, jurnalistul Iosif Buble și doi deputați, PNL și PSD, a ridicat un val de suspiciuni, teorii ale conspirației, dar și îndreptățițe semne de întrebare.
Iar asta pentru că atunci când vine vorba de serviciile secrete, de puternicii ei șefi, fie ei și foști, cum este generalul Florian Coldea, sau de oameni politici în conexiune cu acestea, e greu de crezut în coincidențe. Mai ales unele atât de „întâmplătoare” precum cea de sâmbătă.
Protagoniștii întâlnirii au avut explicații dintre cele mai simple: o masă la restaurant cu finii (Radu Popa – deputat PSD- și soția Antoaneta sunt finii lui Vasile Dîncu), cumpărat mâncare pentru acasă (Claudiu Târziu).
A diferit însă tonul. Dacă Dîncu a răspuns ironic pe Facebook: „Analiștii au dezvoltat minunate polisilogisme și fascinante oximoroane despre comploturi, conclavuri sau lovituri de stat. Am fost mândru să fiu contemporan cu mine!” și a spus că au fost „chemate niște persoane să ne facă fotografii”, Claudiu Târziu era cam nervos când a fost întrebat ce va zice George Simion, liderul AUR: „Ce explicații să-mi ceară? Nu suntem într-o relație de subordonare”.
Dezvăluirea privind întâlnirea a fost făcută de Gândul, care a prezentat și fotografii de la fața locului.
De unde vin suspiciunile
Ceea ce alimentează însă suspiciunea că e vorba de mai mult decât o banală întâlnire de weekend sunt câțiva factori:
- suspiciunea aproape generalizată în societate că serviciile secrete influențează deciziile din politică, afaceri și vor să-și crească nepermis influența;
- actorii poveștii care nu sunt străini de diverse legături cu serviciile secrete, direct sau prin interpuși;
- existența unor episoade similare.
Legile siguranței, sufrageria lui Oprea, vacanțele cu Ghiță
Când acum un an a apărut draftul legilor siguranței naționale, care nu doar că dădeau puteri sporite serviciilor secrete în ce privește drepturile și libertățile omului, dar și posibilitatea de a derula afaceri, scandalul public izbucnit a resuscitat memoria negativă în ce privește rolul serviciilor în societate.
Proiectele de lege au fost scrise de servicii cu ajutorul unor „specialiști în domeniu” de la Palatul Cotroceni, după cum a admis chiar președintele Iohannis și nu au ajuns nici acum în parlament.
Șeful SRI, Eduard Hellvig, a încercat în mai multe rânduri să justifice necesitatea ca serviciile de informații să aibă o putere mai mare.
„Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins. Aceasta este de fapt elefantul din încăpere și această discuție nu va putea fi evitată la nesfârșit”, spunea directorul SRI în octombrie anul trecut.
Îți mai recomandăm Departamentul de la Cotroceni de unde au plecat proiectele legilor securității naționale. Cine îl sfătuiește pe Klaus Iohannis?Dar memoria opiniei publice funcționează și și-a adus aminte de implicarea generalului Florian Coldea în diverse episoade neclare și controversate:
- „Șantajul” la judecătorii CCR, pornit de la Mircea Geoană, care acuza că judecători ai Curții, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru, despre care SRI avea informații că au colaborat cu Securitatea, erau santajați de Florian Coldea să dea o decizie favorabilă lui Traian Băsescu în chestiunea suspendării din funcție;
- Relațiile cu Elena Udrea și soțul ei, Dorin Cocoș, care l-a acuzat pe Coldea că l-a pus să-i ducă lui Sebastian Ghiță 500.000 de euro pentru a-i finanța televiziunea;
- Sufrageria fostului ministru de interne Gabriel Oprea, unde Vasile Dîncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, Dan Andronic, patron al ziarului Evenimentul Zilei, și George Maior , fost director SRI, se adunaseră să aștepte rezultatele alegerilor prezidențiale și să-i țină pumnii lui Traian Băsescu.
- Vacanțele pe care Coldea și le petrecea cu Sebastian Ghiță în Seychelles și Toscana unde ar fi fost si Dîncu, dar și la Disneyland la Paris.
O lume mică, dar puternică, amalgam între oameni ai serviciilor de informații, politicieni, magistrați, afaceriști. Oameni care contează și pot influența lucrurile.
Ultimul episod, întâlnirea de la restaurantul libanez, poate intra sau nu în această paradigmă. Atrage însă atenția că două dintre personaje, Vasile Dîncu și Florian Coldea, apar absolut „întâmplător” și în alte episoade similare.
Îți mai recomandăm Analiză | Interceptări SRI condiționate și o răzgândire la pragul abuzului în serviciu. Ce arată deciziile CCRProtagoniștii
Fostul prim- adjunct al SRI, generalul Florian Coldea
A fost considerat unul dintre cei mai puternici oameni ai serviciilor de informații, capabil să pună și să dea jos președinți, aflat mereu în anturajul politicienilor cu greutate sau controversați și al ziariștilor apropiați.
Om a cărui umbră se putea ghici proiectată pe fundalul evenimentelor la care muritorii de rând nu aveau acces.
Puternic și temut, văzut ca mâna dreaptă a președintelui Traian Băsescu, Coldea a fost atacat de politicieni și presă până la finalul carierei în servicii, dar suspiciunea că el continuă să fie „la datorie” și în prezent persistă.
Florian Coldea a început să predea la universitatea Babeș Bolyai din Cluj în 2017 cursul de „Intelligence şi decizie politică” la Departamentul de „Studii pentru Securitate”.
Departamentul a fost înființat de Adrian Ivan, care în anul respectiv devenise rector al Academiei Naționale de Informații. Iar Adrian Ivan este nimeni altul decât coordonatorul de doctorat al ministrului de Interne Lucian Bode, acuzat de plagiat.
Însuși Florian Coldea și-a dat doctoratul cu un personaj la fel de vestit, Gabriel Oprea, în sufrageria căruia se afla în seara celui de-al doilea tur de scrutin alegerilor prezidențiale din 2009.
Vasile Dâncu, fost ministru al Apărării
Cu un profil de intelectual de stânga, universitar și publicist, Vasile Dîncu a cochetat de-a lungul vremii cu disidența în PSD, dar de fapt a rămas omul din umbră care oferea consultanță diverșilor lideri ai partidului, de la Adrian Năstase la Mircea Geoană și chiar Liviu Dragnea.
În 2021, Liviu Dragnea a declarat că după alegerile câștigate de PSD în 2016, Eduard Hellvig și Florian Coldea i-ar fi cerut să îl numească premier chiar pe Vasile Dîncu.
Dîncu este considerat, informal, mentorul așa-numitului grup de la Cluj, al foștilor lideri ai PSD din Ardeal, cu profil universitar și cu o influență importantă în peisajul politic din anii 2000: Vasile Pușcaș, Ioan Rus și George Maior, fost director al SRI și ambasador în SUA.
Toți cei de mai sus sunt originari din Transilvania - Florian Coldea este din Arad, George Maior din Cluj, Vasile Dîncu e tot clujean, iar actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, este din același județ cu ministrul Lucian Bode: Sălaj. Un grup în care multe fire au dus și duc spre serviciile de informații.
Vasile Dîncu a fost ministru PSD al Apărării în Guvernul Ciucă și și-a dat demisia în octombrie 2022 după ce a fost criticat atât de premier, cât și de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și de Klaus Iohannis pentru declarațiile făcute despre războiul din Ucraina. Acesta a spus că pacea poate fi negociată dacă Ucraina cedează teritorii.
Claudiu Târziu, cofondator al AUR
Pozițiile sale controversate în chestiuni sensibile i-au atras numeroase critici. De pildă, a minimalizat importanța Holocaustului și a rostogolit retorica naționalistă a Rusiei.
Colegul său de la șefia partidului, George Simion, a fost acuzat de fostul prim-vicepreședinte al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), că s-a întâlnit cu un rezident FSB, serviciul secret din Rusia, cel puțin o dată.
Declarația fostului spion ucrainean vine după ce, un fost ministru al Apărării din Republica Moldova a susținut același lucru.