3 minute | Ucraina avansează în Rusia. Întrebări pentru Kamala Harris. Rezistență anti-reguli în România

Trupele ucrainene au avansat în jur de 30 km în interiorul Rusiei, în regiunile Kursk și Lipetsk. Breșa în sistemul de apărare rusesc a provocat iritare la Kremlin care promite revanșa.

Ucraina a întors războiul pe teritoriu rusesc. Contra-replicile se anunță dure. Iranul se poate baza pe ajutorul Chinei, inclusiv în relația cu Israelul. Kamala Harris, devenită candidatul schimbării, e rugată să fie mai clară. Și nu de prietenii contracandidatului Trump.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Vara, întețită de încălzirea globală, a adus incendii în jurul Atenei și secetă extinsă în multe regiuni. Apropos, deșertul înghite bucăți mari din Oltenia, din lipsa cronică de păduri. Autoritățile de la București par să ignore avertismentele, studiile și soluțiile găsite de alții. În Spania, de pildă, s-au răspândit uzinele de desalinizare. Iar peste tot, se plantează copaci.

Dar iată principalele știri globale:

  • După avansul ucrainean, Ucraina și Rusia dau vina una pe alta un incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, 869 km de Galați. Civilii, de-o parte și de alta, caută soluții de supraviețuire. Unii ajung în România.
  • China asigură Iranul că îl va ajuta să își apere securitatea contra Israelului; Statele Unite mută nave de război mai aproape de Orientul Apropiat.
  • După șirul recent de scandaluri, rectorul de la Babeș-Bolyai, Daniel David, avertizează că România se confruntă cu „creșterea egoismului individual” și a „rezistenței față de reguli”.

Povara războiului e dusă de civili. Când se va termina calvarul?

Președintele Zelenski cere Occidentului să ridice restricțiile asupra exporturilor de armament, în timp ce trupele ucrainene au intrat 30 zeci de kilometri pe teritoriul rusesc și avansează, scrie Europa Liberă.

În ultimele 12 ore, Ucraina și Rusia au dat vina una pe cealaltă pentru incendiul de la turnul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie. Este una dintre cele mai mari din Europa și se află la nordul Mării Negre, 869 km depărtare de Galați.

Președintele Zelenski sugerează revanșa față de avantajul trupelor ucrainene în interiorul Rusiei. Europa Liberă citează oficialități UA care spun că incendiul a fost stins și nu au fost afectate mecanismele de siguranță.

În doi ani și jumătate de război, milioane de ucraineni și-au părăsit țara. După emoția inițială, care a oferit înlesniri de vize și ajutoare, refugiații ucraineni devin din ce în ce mai mult „nedoriți și singuri”, după cum titrează Politico.

Majoritatea ar vrea să se întoarcă acasă. Dar pentru mii și mii, „acasă” e doar o grămadă de moloz.

Alții ar vrea să își aducă și familiile în Occident, dar regulile s-au înăsprit în februarie 2024, după cum relevă povestea (H)alinei, mama unui băiețel rămas acasă la startul invaziei rusești în Ucraina. Organizațiile umanitare numesc schimbările „fără inimă, nemiloase”.

Politicile occidentale par din ce în ce mai defavorabile refugiaților, e adevărat mai ales față de cei de culoare. The Guardian informează că mulți profesori, medici și asistenți sociali au protestat duminică în Suedia contra unui proiect de lege care obligă angajații statului, circa un milion, să denunțe existența oricărei persoane fără documente legale.

Inițiativa e parte a unei înțelegeri din 2022 între patru partide de dreapta care nu vor oameni de culoare în Suedia. Iar dintre acestea, trei se află acum la putere.... Protestatarii numesc proiectul „inuman”.

Revenind însă la refugiații ucraineni, Hotnews.ro publică azi un video-reportaj tulburător printre refugiații din nordul României. Între ei, tânărul Vadim își povestește incursiunea prin munți. Sunt oameni foarte tineri care fug de încorporare și de pedepsele draconice instituite de autoritățile ucrainene ca să asigure țării necesarul. În acest an, au ajuns ilegal în România peste 14.600 de bărbați. 24 dintre ei au murit în prăpăstiile și râpele munților Maramureșului, în zona Vișeu.

Între timp, în Rusia, societatea îndură presiuni uriașe din partea regimului Putin. Nimeni nu se poate pronunța în privința războiului decât favorabil. Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de Patriarhul Kiril, a declarat invazia Ucrainei „război sfânt”. Prelungirea conflictului face să apară primele fisuri, pesemne indicii ale unei opoziții mai adânci.

Europa Liberă a intervievat, uneori a fost necesară protecția anonimatului, preoți ruși care sunt categoric contra războiului. Riscurile pe care și le asumă sunt uriașe.

China va apăra Iranul, inclusiv contra Israelului

Șansele ca războiul Rusia-Ucraina să se încheie rapid bat însă spre zero. În plus, conflictul din Orientul Mijlociu complică situația.

Reuters informează, iar ziarul Adevărul publică o analiză, că Beijingul a transmis întregul său sprijin Iranului, care își caută revanșa față de loviturile de la Teheran care au ucis un lider Hamas în urmă cu două săptămâni.

Pe de altă parte, influența Chinei pare să se resimtă tot mai intens în Europa, în speță Ungaria, Serbia, și potrivit informațiilor obținute de colegul meu, Ionuț Benea, în România.

Ediția Țară în Service din această săptămână relevă inserția programelor de medicină tradițională chineză în universitățile românești. Or, liderul comunist Xi Jingping a făcut din domeniu un vârf de lance al politicilor softpower ale Republicii Populare Chineze.

Revenind la axa Moscova-Beijing-Teheran, Doland Trump tocmai a anunțat că activitățile sale de campanie sunt afectate de hackeri iranieni, scrie NYT. Confirmat sau nu, faptul readuce în discuție implicarea Rusiei în campania electorală de acum opt ani, contra democratei Hillary Clinton.

Să sprijini o femeie nu te face mai puțin bărbat

Toate acestea și multe altele sunt motivele pentru care campania electorală din Statele Unite are toate șansele să se complice suplimentar.

Deocamdată, pro-palestinienii și-au anunțat prezența masivă la Convenția Democrată din 19-21 august. Iar strategii de campanie au remarcat probabil că unii bărbați de culoare au rețineri în a o vota pe Kamala Harris, deși este ea însăși de culoare, pentru că e femeie.

Se pare că analiștii și sociologii au remarcat că unii bărbați negri sunt rezervați în privința votului pentru Kamala Harris pentru că este femeie. Mesajele democrate din week-end au încercat să atenueze problema.

Cu ajutorul unor foarte distinși magistrați, profesori medici de culoare, mitingul electoral din acest week-end a încercat să elimine prejudecata. Au vorbit adică despre „elefantul din încăpere”, după cum titrează NYT.

În ciuda avansului spectaculos, de la intrarea în cursă, Washington Post atrage atenția că doamna Kamala Harris nu răspunde la întrebări, nu ține conferințe de presă și nu a expus încă un program. Poate pentru că încă nu a devenit candidatul oficial? Slab răspuns.

E vremea ca politicienii să înceapă să răspundă din nou la marile întrebări ale societății, avertizează WP. Kamala Harris nu se poate baza doar pe nenumăratele informații false sau ofensatoare cu care apare Donald Trump.

De asta depinde dacă ea va întruchipa schimbarea - situație oricum paradoxală pentru un vicepreședinte în funcție - sau doar un foc de artificii.

Cât despre artificii și cvasi-ipocrizia generalizată, e probabil salutară întrebarea din Libertatea privind apariția cărții generalului Ciucă. Editorialistul are îndoieli nu numai în privința celor două milioane de euro pentru promovare, ci și felului extrem de eficient în care ex-premierul și-a administrat timpul: „Cum și-a scris cartea? Restul e maculatură”.

Unii pot fi generali, șefi de Guvern și de partid și au timp să scrie cărți. Alții întârzie și cu newsletterul de la Europa Liberă...

Lăsând însă ironiile la o parte, dezvăluirile și reacțiile la situația de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon duce la concluzii înfricoșătoare. Instituțiile fundamentale - școala, spitalul, instituțiile de forță - duc lipsă acută de valori etice.

Avertismentul aparține rectorului de la Babeș-Bolyai, Daniel David, citat de G4Media: „Suntem într-o fază vulnerabilă în drumul dinspre profilul vechi spre modernitate și emancipare: se prăbușesc vechile instituții, nu le avem încă pe cele noi, pe un fond al creșterii egoismului individual amplificat de probleme ale educației, ambele susținând polarizări sociale, conspirații și rezistență la reguli, totul în contextul slăbirii democrației la nivel internațional”, notează profesorul Daniel David, pe blogul său.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org, dar pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.