În august 2024, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a noii legi, ministrul Finanțelor estima că statul va cheltui în plus până la finalul anului, cu majorările de pensii, în jur de zece miliarde de lei.
Astfel, bugetul total al pensiilor pe acest an ar urma să ajungă la 136,3 miliarde de lei.
În septembrie 2024, aproape cinci milioane de oameni au primit pensie de stat. Lor li se adaugă beneficiarii de pensii de serviciu (speciale) – 11.777 și de pensiile sociale, acordate celor cu venituri totale sub 1.281 de lei, adică 927.977 de persoane.
În total, aproape 5,9 milioane de români depind lună de lună de banii care vin de la buget.
După recalcularea pensiilor, „peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%”, promitea Ministerul Muncii, pe 1 septembrie 2024.
Îți mai recomandăm Tot ce ai vrut să știi despre recalcularea pensiilor și nu ai avut pe cine întrebaCum arată marea recalculare, de fapt, în cifre?
Europa Liberă a analizat statisticile publicate de Casa Națională de Pensii Publice.
Pensia medie a crescut cu 21,75% față de luna august
În august 2024, pensia medie în sistemul de stat a fost de 2.293 de lei, cu 21,75% mai mare decât în luna precedentă.
După recalculare, în septembrie, pensia medie a crescut la 2.792 de lei. Aproximativ 200.000 de oameni au trecut de pragul de 1.281 de lei – care îi califica la pensie socială – și au intrat în contingentul de pensii de stat.
Cel mai mult au crescut pensiile celor din Covasna și Tulcea – peste 26%, și cel mai puțin, ale seniorilor din Gorj (16%) și Hunedoara (14%).
Au fost afectați de scăderea pensiilor după recalculare pensionarii care au beneficiat de legi speciale și care au avut stagii mici de cotizare. Noua formulă de calcul, bazată pe contributivitate și stabilitate în sistem, i-a dezavantajat.
Veniturile lor lunare vor rămâne, însă, aceleași, dar nu vor mai beneficia de indexări și alte majorări până când pensia calculată după noua lege nu va ajunge la nivelul celei în plată.
Îți mai recomandăm Guvernul le dă „beneficii sociale” pensionarilor cu dizabilități după ce le-a redus pensiile și cu până la 80%Pe grupe de venituri, cea mai mare migrație a fost la grupa de pensionari cu venituri între 3.001-4.000 de lei, peste 460.000 în plus în septembrie, față de august 2024. Și numărul celor care au pensii de peste 5.000 de lei a crescut, după recalculare, cu aproape 245.000.
Numărul pensiilor sociale a scăzut cu aprox. 200.000 de beneficiari
După aplicarea noii legi, numărul pensionarilor care primeau lunar 1.281 de lei, pensia minimă garantată, a scăzut. Cu alte cuvinte, pensiilor lor au depășit această valoare minimă și au intrat în zona pensiilor de stat.
Pe județe, cea mai mare migrație a pensionarilor cu venituri mici a fost în Dâmbovița, unde aproape 24% dintre pensionarii care în august au avut venituri sub 1.281 de lei, în septembrie, după recalculare, au depășit această valoare. Cei mai puțini, 15%, au fost în Alba.
În total, aproape 835.000 de oameni din toată țara au pensiile calculate după contributivitate mai mici decât valoarea venitului minim garantat.
Îți mai recomandăm Pensionarii care au primit mai mulți bani în urma recalculării nu vor fi obligați să-i returneze
O pensie medie specială, de șase ori mai mare media pensiei de stat
Deși noua lege a pensiilor nu îi afectează, și o parte dintre beneficiarii de pensii de serviciu – așa-numitele pensii speciale – au avut venituri mai mari în septembrie, față de august 2024.
Cel mai mare salt a fost în cazul personalului diplomatic și consular, unde pensia medie a crescut de la 6.651 lei în august 2024, la 6.912 lei în septembrie.
Dacă calculăm cât este pensia medie pentru această categorie de pensionari, rezultă 16.500 de lei, adică de șase ori mai mult decât pensia medie în sistemul de stat.
O parte din aceste pensii sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, pe baza contributivității, iar diferența vine de la bugetul de stat.
De exemplu, pensia medie a procurorilor și judecătorilor ar fi, dacă s-ar lua în calcul doar contribuțiile, de puțin peste 7.200 de lei lunar.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.