Adevărul din spatele războiului declarațiilor dintre premierul Orban și Firea pe tema măștilor gratuite pentru populație

Comerțul cu măști sanitare de protecție a devenit o afacere foarte profitabilă

Primarul Gabriela Firea susține că firma care a contestat în instanță achiziția de măști pentru persoane defavorizate este abonată la „blocat licitații”. În realitate, potrivit CNSC, Best Achiziții SRL nu a contestat nicio licitație a primăriei, ba din contră, a semnat contracte de 9,5 milioane de lei în 2 săptămâni cu o societate din subordinea Primăriei Capitalei. Reprezentata firmei private susține că societatea declarată câștigătoare a acordului cadru putea să distribuie măștile încă de acum trei zile, că Firea „vorbește prostii”, iar Ludovic Orban este dezinformat, după ce a dat vina pe firma privată pentru întârzierea distribuirii măștilor pentru populație.

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că o firmă abonată a reţelei Primăriei Capitalei a contestat licitaţia pentru achiziţionarea măştilor destinate persoanelor defavorizate. În replică, primarul Capitalei, Gabriela Firea, consideră că şeful Guvernului caută ţapi ispăşitori și susține despre firma respectivă că „este abonată la Primăria Capitalei, dar nu la contracte, ci la contestații!”.

Mărul discordiei

Ambii politicieni vorbesc despre societatea Best Achiziții SRL care a atacat, pe 29 iunie, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) atribuirea contractului de către Ministerul Sănătății firmei Naguma Medical Supply, contract care prevede livrarea a 115 milioane de măști medicale. Consiliul a luat o decizie pe fond și a respins contestația pe 13 iulie 2020. Ulterior, Best Achiziții SRL a atacat la Curtea de Apel București atribuirea acordului cadru, termenul stabilit pentru prima ședință de judecată fiind 28 august.

Am verificat pe site-ul CNSC declarațiile primarului general Gabriela Firea prin care acuză firma privată că îi blochează atribuirile de contracte și am descoperit că niciun contract cu primăria nu a fost contestat de Best Achiziții. Firma a atacat o atribuire a SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA , companie a Sectorului 5, contestație care a fost admisă de Consiliu, un contract al IGSU din 2018, dar a renunțat apoi la proces, iar în 2017 a contestat câștigătorul la o licitație desemnat de Transgaz, ulterior renunțând la plângere. Nicio achiziție făcută de vreo firmă a Primăriei generale nu apare ca fiind contestată la CNSC de firma privată, deși sunt opt asemenea contracte semnate în două săptămâni.

Afaceri cu instituțiile Primăriei

Potrivit e-licitație.ro, pe 7 aprilie 2020, Administrația Spitalelor București - instituție subordonată Primăriei Generale - atribuie un contract fără anunț prealabil de intenție în valoare de 657.000 de lei către Best Achiziții SRL pentru livrarea de combinezoane cu glugă.

Pe 26 martie, aceeași autoritate plătește aproapre 2 milioane de lei firmei controlate de Elena Mihaela Neagu pentru „combinezon, inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte”.

În aceeași zi, firma Best Achiziții semnează un alt contract cu Administrația Spitalelor București pentru achiziția de „măsti chirurgicale cu 3 pliuri -3 staturi cu elastic (Covid 19)”. în valoare de 1. 980.000 de lei.

Pe 23 martie 2020, Administrația Spitaleleor cumpără de la Best Achiziții combinezoane cu glugă și protecție încălțăminte în valoare de 3.214.400 de lei.

Tot pe 23 martie, instituția din subordinea primăriei generale cumpără de la aceeași firmă condusă de Elena Mihaela Neagu măști de protecție tip FFP2, în valoare de 700.000 de lei.

Pe 2 aprilie, se semnează alte două înțelegeri între Administrația Spitalelor București și Best Achiziții pentru cumpărarea de combinezoane cu glugă, valoarea totală a acestora fiind de 653.000 de lei.

După verificări la CNSC, rezultă că Best Achiziții SRL nu a contestat niciun contract atribuit de firmele primăriei, din contră, a primit opt contracte în două săptămâni cu Administrația Spitalelor București. Valoarea totală a acestora este de 9,5 milioane de lei.

Cumpărături de urgență

Alte contracte contractele publice câștigate în 2020 de Best Achiziții, fără publicarea prealabila a unei invitații, motivul invocat fiind extrema urgență:

-Spitalul județean de urgență Bacău a cumpărat măști chirurgicale în valoare de 32.000 de lei, Societatea Națională de Radiocomunicații a plătit aceleiași Best Achiziții 8.400 de lei pentru 10.000 de măști chirurgicale.

- Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj a semnat un acord cadru pe o perioadă de 7 luni cu Best Achiziții, în valoare de 21.800 de lei pentru „echipamente de protecție conform caietului de sarcini”, urmează contracte cu penitenciarele Rahova, Jilava și Oradea, însă valoarea lor este mică, de ordinul a câtorva mii de lei.

- Înțelegere semnată cu spitalul de Urgență „Sf Ioan cel Nou” de la Suceava, tot pentru livrarea de măști în limita maximă a 470.400 de lei, contract împărțit cu o altă firmă.

- Spitalele din Ploiești, Iași, Huși au semnat și ele înțelegeri cu Best Achiziții SRL pentru măști medicinale

Potrivit confidas.ro, Best Achiziții SRL este o firmă înființată în 2013, în 2018 a avut o cifră de afaceri de 9,6 milioane de lei, un profit de 2,6 milioane de lei, totul cu 7 angajați. Societatea are ca acționar pe Alexandru Vlad Mihai Cristescu și este administrată de mama sa, Elena Mihaela Neagu.

„Nu fac decât să dezinformeze”

Contactată de Europa Liberă, Elena Mihaela Neagu susține că declarațiile lui Orban și Firea sunt inexacte. „N-am contestat nicio achiziție făcută de primăria Capitalei. Și doamna Firea, și domnul premier sunt dezinformați. Acordul cadru este semnat de vineri, deci ministerul Sănătății ar trebui de ieri să distribuie măștile. Noi nu am blocat procedura, am semnat acordul cadru, chiar dacă am ieșit pe locul 2. Legea spune foarte clar, în cazul în care vine soluția de la CNSC, autoritatea contractantă nu este obligată să aștepte soluția Curții de Apel. Este dreptul meu să mă adresez instanței, acest lucru nu influențează derularea contractului. Dacă judecătorul va spune că am avut dreptate, deși sunt pe locul 2 , probabil voi deschide un alt proces pentru prejudicii. Eu nu mai pot schimba cursul contractului, el a fost semnat. (...) Doamna Firea vorbește prostii, eu nu am contestat nicio licitație a primăriei, la fel, declarațiile premierului sunt prostii deoarece eu am semnat acordul cadru. Și unu și altul nu fac decât să dezinformeze, susține Elena Neagu.

Elena Mihaela Neagu este un personaj controversat, implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului. Ea a fost directoare a Clubului Sportiv Olimpia din București, în perioada 2009-2013, interval în care s-a derulat o tranzacție imobiliară suspectă cu terenurile bazei sportive. Gazeta Sporturilor scria în ianuarie 2013 că o parte a unui teren de rugby și o margine de bază sportivă în Vitan au fost achiziționate cu 6 milioane de euro de către statul român, un preț despre care un raportul de audit al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret susține că a fost supraevaluat cu 70%.

În 2017, firma lui Neagu a încercat să blocheze gazoductul Brua, un proiect strategic pentru UE în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia. Ea a depus la CNSC contestațiie la licitația de peste un miliard de lei și a blocat pentru scurt timp proiectul. A renunțat la contestație după o săptămână, fără nicio explicație.

Cine a câștigat contractul

Pe 25 iunie, Naguma Medical Supply SRL a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru livrarea unui număr de 115 milioane de măști medicale care vor fi distribuite gratuit unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate. Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 lei plus TVA, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate. Pentru această achiziție, Ministerul Sănătății a alocat inițial un buget de 193,2 milioane lei, respectiv 1,68 lei per mască. La licitație au participat peste 30 de companii, iar oferta Naguma Medical Supply SRL a primit cel mai mare punctaj. Firma este o companie nou-înființată de familia canadiană de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii - Tyler, Michael și Ashton.

Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 lei plus TVA, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate. Pentru această achiziție, Ministerul Sănătății a alocat inițial un buget de 193,2 milioane lei, respectiv 1,68 lei per mască. La licitație au participat peste 30 de companii, iar oferta Naguma Medical Supply SRL a primit cel mai mare punctaj. Firma s-a angajat să livreze întreaga cantitate, de 115 milioane de măști, în numai 7 zile.

Afaceri imobiliare

În decembrie anul trecut, Topolinski a vândut jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro.
Potrivit profit.ro, în septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi.