Țările africane se confruntă cu un al treilea val al coronavirusului, ca urmare a unei campanii slabe de vaccinare și a răspândirii rapide a variantei Delta. De la începutul pandemiei, cele 54 de state africane au înregistrat în total peste șase milioane de cazuri, cu o creștere de un milion în ultima lună.
Îți mai recomandăm COVID-19 | Varianta Lambda - cu cât este mai periculoasă față de tulpina DeltaEste o creștere alarmantă, după cum confirmă și Dr. Matshidiso Moeti, reprezentata regiunii pentru Organizatia Mondială a Sănătății (OMS).
Într-o declarație dată joi, reprezentanta OMS a tras un semnal de alarmă legat de proviziile limitate de oxigen și de lipsa de personal. Acești doi factori ar putea să prezinte riscuri pentru rata mortalității, care a crescut cu 43% săptămâna trecută pentru tot continentul.
„Numărul de decese a crescut abrupt în ultimele cinci săptămâni. Acesta este un avertisment clar că spitalele din cele mai afectate țări ating un punct critic”, a spus Matshidiso Moeti.
Potrivit reprezentantei OMS, 83% din noile decese provin din Namibia, Africa de Sud, Tunisia, Uganda și Zambia.
Multe dintre țările africane au avut dificultăți în ceea ce privește campania de vaccinare din cauza numărului limitat de doze disponibile. Efectele variantei Delta au fost ameliorate în țări unde vaccinul este mai ușor de accesat.
Experta OMS a mai subliniat și că rata internărilor în spitale a crescut și că spitalele se confruntă cu o criză a paturilor de terapie intensivă. Spitalele se lovesc, de asemenea, de lipsa oxigenului medical. Cererea s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2020, însă proviziile au rămas la același nivel.
„Prioritatea numărul unu pentru țările africane este creșterea producției de oxigen pentru a oferi pacienților bolnavi o șansă de a lupta”, a spus Matshidiso Moeti.
Îți mai recomandăm Vaccinarea - doza III | Cât de probabilă e în România și de ce nu o recomandă OMSPână în prezent, varianta Delta a fost detectată în 21 de state africane, printre care Algeria, Malawi și Senegal. Alte două noi variante (variantele Alfa și Beta) au fost detectate în 30, respectiv 35 de state.
Numărul raportat reprezintă doar o parte din numărul real de infecții care afectează continentul, în condițiile în care fiecare țară are un sistem de raportare diferit și numărul de teste este limitat.
Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al Africii, John Nkengasong, a spus într-o conferință că „este înspăimântător să vezi ce se petrece acum de a lungul continentului”.
În prezent, varianta Delta este una dintre cele mai serioase amenințări iar efectele sunt cu atât mai dezastroase pentru populațiile nevaccinate. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus săptămâna trecută într-o declarație că „diferența se va simți de acum între cei care au fost vaccinați și cei care nu au fost vaccinați.”
Experții au mai remarcat și în trecut că problema vaccinului va fi una de acces - o problemă de cerere și ofertă având în vedere că țările care și-au permis au acaparat proviziile.
Îți mai recomandăm Varianta Delta se răspândește rapid | Comisar european: Vacanțele europenilor nu sunt în pericolȚările cu venituri mari și medii au administrat 85 la sută din vaccinurile administrate la nivel global, în timp ce doar 0,3% din doze au fost administrate în țările cu venituri mici, potrivit proiectului Our World in Data de la Universitatea din Oxford.
Eșecul COVAX
În februarie, un grup de experți în sănătate au lansat un plan de 10 puncte pentru obținerea și distribuția vaccinului în țările din Africa. În acest plan, experții au avertizat, de asemenea, despre riscurile programului COVAX, explicând că „nimic nu vine gratuit” și că țările cu venituri mari vor acorda prioritate proviziilor personale și nu programului COVAX pe care au promis să îl finanțeze.
COVAX, proiectul co-organizat de OMS și de Coaliția pentru Inovațiile în Pregătirea pentru Epidemii, a făcut promisiuni ambițioase în ceea ce privește furnizarea de vaccinuri. Ținta programului este vaccinarea a unui minim de 5-20% din populația tuturor țărilor la nivel global. Totuși ca urmare a subfinanțării și a faptului că țările cu venituri înalte au strâns un număr disproporționat de vaccinuri, inițiativa inițială a programului a eșuat. Africa de Sud, a doua cea mai înstărită țară de pe continent, a vaccinat până acum 3% din populație cu a doua doză în timp ce Nigeria, țara cu cel mai mare produs intern brut din Africa, a vaccinat 0,9%.
Africa de Sud este cea mai puternic afectată țară din toată regiunea, cu peste 2 milioane de cazuri confirmate de la începutul pandemiei. Situația actuală este agravată de protestele care au izbucnit împotriva arestării fostului lider Jacob Zuma.
Îți mai recomandăm Africa de Sud | Violențe după arestarea eroului anti-apartheid acuzat de corupție