Americanii vor aduce mai mulți soldați în România, declară șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA

Ministrul apărării Nicolae Ciucă și șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, James C. McConville

Generalul James C. McConville, șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, a anunțat vineri că Washingtonul va crește numărul soldaților care sunt trimiși în sistem rotațional în România, după retragerea celor aproape 12.000 de militari americani din Germania.

Anunțul șefului Forțelor Terestre americane și turneul pe care îl face în regiune vine la doar două zile după ce Secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper a spus la o conferință organiztă de Institutul Aspen că Statele Unite ar putea amplasa prin rotație, forțe suplimentare în regiunea Mării Negre, „în special România” și că o parte din efectivele retrase din Germania vor fi relocate și în Polonia și statele baltice.

Generalul James C. McConville, împreună șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, se află într-o vizită oficială în România în perioada 7-9 august. Cei doi au avut deja discuții vineri la Ministerul Apărării cu ministrul Nicolae Ciucă și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

James C. McConville nu a dat nici un fel de detalii despre numărul militarilor americani care vor fi trimiși din Germania în România. Șeful Pentagonului spusese săptămâna trecută că 5000 dintre cei 11.9000 de soldați care vor fi retrași din Germania, vor fi retrimiși în alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni rotaționale. Totuși generalul McConville a lăsat să se înțeleagă că după discuții mai amănunțite cu oficialii români din Apărare ar putea să se contureze un răspuns mai concret.

„Trimiterea mai multor militari americani în România simbolizează continuarea angajamentelor Statelor Unite pentru o Europă puternică”, a spus șefului Forțelor Terestre americane, care a vorbit despre vulnerabilitatea regiunii Mării Negre și despre importanța României în regiune:

”România este un aliat-cheie al Statelor Unite și al Alianței Nord Atlantice. Vrem să avem astfel de aliați puternici ca România”.

De partea cealaltă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a declarat că în curând vor intra în dotarea forțelor armate ale României două sisteme foarte modenrne de rachete, Himars și Patriot. Șeful Statului Major al Apărării a subliniat că România este primul aliat de pe flancul estic care va folosi aceste sisteme și a salutat ideea aducerii unor trupe americane suplimentare pe malul mării:

„Militarii americani sunt oricând bineveniți în România”

Generalul român a mai vorbit despre eforturile de modernizare a Armatei Române cu bani de la bugetul de stat, dar și cu sprijinul NATO, accentuând asupra faptului că va fi un ritm susținut în acest sens.

De alfel România se pregătește să investească bani pentru a găzdui în viitor cea mai mare bază americană din Estul Europei.

În total, în România se afla peste o mie de militari americani, distribuiți în mai multe baze militare, la Deveselu unde se află scutul anti-rachetă, la Câmpia Turzii, unde se pregătesc misiunile de recunoaștere și supraveghere și unde au fost folosite deja de mai multe ori drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, de tipul aceleia care a dus la eliminarea generalului iranian Soleimani

Apoi, circa 500 de militari americani staționeazăla baza aerianăde la Kogălniceanu, dar România speră ca numărul lor să crească și împreună cu soldații români să ajungăla 10.000.

Anul trecut, Pentagonul a amânat un un proiect de investiții de 22 milioane dolari la această bază militară și a redirecționat banii spre alte investiții mai urgente.

România urmează să facă și alte cheltuieli în domeniul apărării, pentru cumpărarea de rachete sofisticate care vor apăra litoralul autohton al Mării Negre, dar și noi tipuri de aeronave de luptă. Baza de la Kogălniceanu va deveni cea mai mare și mai importantă bază militară aliată la Marea Neagră. Prin acest proiect, România cu sprijinul Statelor Unite vor încerca să contrabalanseze militarizarea Crimeei.