Linkuri accesibilitate

De ce retragerea americanilor din Germania nu este în favoarea României. Interviu cu generalul Ștefan Dănilă, fost șef al SMG


Generalul Ștefan Dănila vorbește despre riscurile care ar putea afecta și România în contextul creat de retragerea soldaților americani și mutarea lor în alte state
Generalul Ștefan Dănila vorbește despre riscurile care ar putea afecta și România în contextul creat de retragerea soldaților americani și mutarea lor în alte state

Decizia SUA de a reloca o parte dintre militarii staționați în Germania spre state din Estul Europei ar putea duce la formarea unei falii periculoase în interiorul UE, potrivit generalului Ștefan Dănilă. Din perspectiva pe termen mediu, această falie ar putea avea consecințe dramatice.

Generalul Ștefan Dănilă, 55 de ani, a fost șef al Statului Major General al Armatei Române, în perioada 1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2015, și este primul general de aviație care a ocupat această funcție. Dănilă a urmat Școala Militară de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc , secția naviganți, pe care a terminat-o cu gradul de locotenent și brevetul de pilot militar. Apoi, a făcut Facultatea Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare.

Europa Liberă: Este în favoarea României sau în detrimental țării retragerea militarilor americani din Germania?

Ștefan Dănilă: „Nu este în favoarea României din mai multe considerente: în momentul de față, e complicat să spunem că ar fi în favoarea cuiva. Decizia de a reduce forțele militare dintr-o zonă sau de a le mări se ia pe baza unei analize strategice, analize făcute de experți, care trebuie să ia în calcul riscurile, amenințările plus celelalte detalii militare. Acum, s-a luat hotărârea reducerii forței din Germania și nu s-a luat în urma unor analize făcute de specialiști militari, ci pe considerente politice, pentru că Germania nu ar fi mărit contribuțiile de apărare și nu e vorba despre banii care mergeau spre NATO, ci despre faptul că Berlinul nu contribuie cu 2% din Produsul Intern Brut la propria ei apărare. Tragem concluzia că fie sunt unele informații care nu sunt făcute publice, fie sunt lucruri care nu se înțele foarte bine la nivelul cel mai înalt în SUA. Asigurarea apărării naționale cu 2% din PIB reprezintă o recomndare făcută tuturor statelor de către NATO, pentru a avea o apărare proporțională la apărarea colectivă”.

Europa Liberă: Potrivit Departamentului Apărării de la Washington, numărul real al soldaților americani în Republica Federală Germană ar fi de 34.500, la care se mai mai adăugă 17.000 de angajați civili ai armatei americane. Ce înseamnă pentru România reducerea trupelor americane din Germania cu 12.000?

Ștefan Dănilă: „România este un stat membru al Uniunii Europene și al NATO: ca țară comunitară, trebuie să militeze pentru coeziune în UE. Deja sunt destule probleme în Uniune: disensiuni între Nord și Sud, între Est și Vest, chestiunea integrării în mai multe viteze, în condițiile în care România nu a fost primită în Spațiul de liberă circulație Schengen, dar Bucureștiul își dorește mai multă integrare. România nu vrea să aibă relații divergente cu alte state din UE. A spune că ne-am bucura că forțe care sunt amplasate în Germania, se retrag și vin în România ar fi ceva inoportun, ca să mă exprim diplomatic. Nu este în favoarea României. Amplasarea în flancul estic, din ce am văzut până acum, se face respectând constrângerile, limitele prevăzute în Acordul NATO-Rusia, chiar dacă acest Acord este suspendat, documentul nu a fos, însă, anulat. Se vede că față de alte acorduri pe care președintele american le-a anulat, de acesta nu s-a ocupat. Potrivit Acordului NATO-Rusia, s-a stabilit că Alianța Nord Atlantică nu-și va amplasa forțe permanente în statele „nou intrate” în Alianță. România are încă acest statut de stat nou membru în NATO. De aceea se pune problema unor forțe rotaționale. Sunt diferențe destul de mari între forțele permanente și cele rotaționale: este vorba despre fondurile care se pun la dispoziție, de investițiile care se fac pentru militari și pentru familiile acestora”

Europa Liberă: Cât de mare poate fi o astfel de structură militară care se rotește dintr-un stat în altul al NATO?

Ștefan Dănilă: „În 2014 s-a modificat Legea privind staționarea și desfășurarea de acțiuni ale unor forțe străine pe teritoriul României. Ar fi vorba de circa 3.000 de militari care pot să staționeze, dar numărul lor poate fi modificat prin lege. Nu e nicio problemă. România poate găzdui mai mulți soldați americani și își dorește o prezență mai consistentă a forțelor americane, ca o garanție pentru siguranța țării, ținând cont că aici au fost principalele tensiuni din zonă: în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. În acest moment, nu știu dacă o prezență rotațională în România este de dorit în defavoarea Germaniei. Dacă privim lucrurile în acest fel nu e bine. O prezență americană în România este bună. Dar nu este favorabilă o deplasare a intereselor SUA din centrul Europei către Est prin crearea unei falii între Estul și Centrul Europei sau între Estul și Vestul Europei. Mi se pare o decizie periculoasă pentru Europa. Mi se pare chiar o capcană pentru europeni.”

Europa Liberă: Vă gândiți că prin plecarea militarilor SUA din Germania, apărarea Europei va fi deficitară sau că UE este în pericol?

Ștefan Dănilă: „Mă gândesc la UE și la viitorul Uniunii. Orice conflict, orice diferend, de orice speță, pe orice linie între statele din Uniunea Europeană poate să ducă la destrămarea UE.”

Europa Liberă: Este acesta un risc major pe termen scurt?

Ștefan Dănilă: „Este un risc pe termen mediu și lung. Pe termen scurt, orice diferend, de orice tip, nu aduce beneficii nici României, nici NATO, nici UE”.

Europa Liberă: Deci, retragerea militarilor americani din Germania nu avantjează România în niciun fel.

Ștefan Dănilă: „Retragerea lor este o pierdere, pentru că pune sub semnul întrebării Alianța Nord Atlantică din punctul de vedere al solidarității și ca mod de gândire al proceselor de planificare din NATO, pentru că nu se face în acest fel amplasarea sau reducerea de forțe dintr-o zonă sau alta. Decizia aceasta pune sub semnul întrebării toate deciziile care se vor lua în acest moment la nivelul Alianței și, din punctul meu de vedere, decizia slăbește Alianța”

Europa Liberă: Nu poate fi un câștig faptul că România ar putea primi 3.000 sau 5.000 de militari americani bine înarmați?

Ștefan Dănilă: „Acest câștig este relativ: dacă s-a putut lua o decizie de retragere a unor forțe permanente atât de ușor, atunci renunțarea la forțele rotaționale se poate lua și mai ușor, iar certitudinea pe termen lung nu mai există.”

Europa Liberă: În ecuația de putere, singura câștigătoare pare să fie Rusia.

Ștefan Dănilă: „Da, Rusia este în câștig, fiindcă una e să ai forțe permanente și alta e să ai forțe rotaționale. Chiar dacă deplasarea acestor forțe se face dinspre Centrul Europei spre Est, nu putem spune că Moscova ar fi timorată de prezența suplimentară a unor forțe rotaționale în România. Rusia se uită cu atenție nu doar în regiunea Mării Negre, ci și în zona ei de influență. Acționează economic, dar și militar, securizându-și frontierele și zonele din jurul ei. Nu cred că Rusia se simte amenințată în vreun fel de prezența americanilor în Est. În plus, rușii vor avea ocazia să devină mai vocali în planul relațiilor internaționale, unde va avea încă o carte în mână, pe care o va juca de câte ori poate: va pune în discuție prezența acestor militari care vor ajunge în Polonia și eventual în România. Practic, în orice negociere, această prezență poate fi o piesă de schimb în orice negociere Moscova-Washington. Mi-ar fi plăcut mult ca prezența consistentă a americanilor în România să fie sub forma unei unități de mașini de luptă Bradley sau sub forma unei unități de elicoptere sau cu o unitate de vehicule militare de Predator. Dar o astfel de prezență să nu aibă loc în defavoarea altui stat din UE. Nu mi se pare că ne avantajează această postură”.

Europa Liberă: Cum spunea, ministra Apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, dacă trupele americane care au staționat până acum în Europa vor fi mutate de exemplu în spațiul indo-pacific, atunci ar putea fi un semn al unei posibile schimbări de strategie din partea SUA. Ceea ce va duce la alte discuții în NATO și UE.

Ștefan Dănilă: „Ar avea într-adevăr o relevanță pentru că din strategia de securitate a SUA, de trei cicluri deja, se insistă asupra mutarii atenței Statelor Unite către Asia-Pacific. Pe de altă parte, șeful Pentagonului, Mark Esper, a spus că relocarea se va face în Polonia și în zona Mării Negre, singurul stat menționat explicit a fost Polonia. România nu a fost deloc pomenită. Deci, în relația cu SUA, România fie nu prezintă credibilitatea necesară, fie nu este în interesul imediat al SUA să amplaseze militarii din Germania în România. Prin discursul secretarului de stat al Apărării de la Washington, România nu a primit un vot de încredere”

Europa Liberă: Totuși, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a declarant că „România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare”.

Ștefan Dănilă: „Ambasadorul american din România este normal să facă referire la România, dar șeful Pentagonului nu a menționat-o, în schimb a vorbit despre Polonia”

XS
SM
MD
LG