Forțele de ordine din Belarus au percheziționat biroul RFE/RL și locuințele mai multor jurnaliști

Un vehicul al forțelor de ordine din Belarus așteaptă în fața biroului RFE/RL din Minsk la data de 16 iulie.

Forțele de ordine au percheziționat biroul central și locuințele mai multor jurnaliști independenți din Belarus, printre care și clădiri ale Radio Free Europe/Radio Liberty din Minsk.

Potrivit martorilor, polițiștii au intrat forțat, spărgând ușa biroului central din Minsk, la data de 16 iulie, cu ocazia unei percheziții neanunțate care a avut ca țintă presa din țară.

Incidentul a avut loc la două zile după ce autoritățile au organizat o inspecție similară a mai multe birouri ale organizațiilor pentru drepturile omului din țară. Reprezentantul drepturilor omului al Organizației Națiunilor Unite a declarat recent că acțiunile autorităților din Belarus sunt „complet inacceptabile.”

Din nou, un atac major al forțelor de ordine asupra jurnaliștilor din toată țara,” a spus Asociația Jurnaliștilor din Belarus, într-o declarație în care au listat 19 cazuri diferite de percheziții ale locuințelor jurnaliștilor sau ale familiilor acestora.

Îți mai recomandăm Belarus | Nou atac asupra libertății presei: post de știri blocat, descinderi ale poliției, redactori arestați

Agenții de securitate au efectuat căutări în locuințele corespondenților RFE/RL Aleh Hruzdzilovich și Valyantsin Zhdanko.

Hruzdzilovich și fosta corespondentă RFE/RL Ina Studzinskaya, ale căror acreditări au fost retrase în octombrie, au fost deținuți.

Soția lui Hruzdzilovich a declarat pentru RFE/RL că soțul ei a fost dus la secție în cătușe.

Telefoanele lui și ale mele, toate computerele și laptopurile au fost luate. Au venit nouă oameni. Au luat, de asemenea, toți banii, chiar și rublele pe care le aveam în buzunare. Până și cei 300$ care mi-au mai rămas pentru a trăi,” a spus aceasta.

Îți mai recomandăm Lituania va construi un gard la granița cu Belarus. Tot mai mulți migranți trec granița ilegal

La începutul săptămânii, Poliția din Belarus a organizat percheziții ale organizațiilor pentru drepturile omului și ale presei, inclusiv ale centrului Vyasna pentru drepturile omului și ale Comitetului Helsinki din Belarus. Acesta este un semn clar că liderul autoritar al țării, Alexandr Lukașenko, a început sporirea eforturilor de represiune a disidenților.

Cel puțin 12 oameni au fost deținuți cu ocazia perchezițiilor de pe 14 iulie, care au avut ca țintă 19 organizații non-guvernamentale din Minsk și alte orașe ale țării.

Mă simt de parcă suntem din nou sub stalinism, undeva în 1937. În fiecare dimineață - pogromuri și percheziții,” a scris pe Twitter Franak Viacorka, un consilier al liderului de opoziție, Svetlana Țihanovskaia.

Autoritățile din Belarus au început eforturile de închidere a agențiilor de presă care nu aparțin statului și a organizațiilor pentru drepturile omului în contextul protestelor masive de anul trecut din august, cauzate de acuzațiile de fraudă electorală de după alegerile prezidențiale. Liderii opoziției și guvernele din Vest sunt de părere că Țihanovskaia, care a fugit din țară în Lituania, a câștigat alegerile.

Îți mai recomandăm Belarus | Candidatul prezidențial Viktor Babarika a fost condamnat la 14 ani de închisoare

Asociația Jurnaliștilor din Belarus a declarat că a primit o înștiințare pe 15 iulie care îi anunța că au la dispoziție o zi să ia măsuri pentru a furniza toate documentele prin care să declare adresele legale ale tuturor birourilor organizației, după cum a cerut Ministerul Justiției.

Belarus se află într-o situație publică tensionată ca urmare a alegerilor prezidențiale prin care Lukașenko a obținut al șaselea mandat consecutiv.

De atunci, președintele a dus o campanie de represiune, reducând la tăcere proteste și grupuri de disidenți, folosind ocazional mijloace letale, arestând mii de oameni și forțându-i pe majoritatea liderilor de opoziție care nu au fost încă arestați să părăsească țara.

Țările din Vest care au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor și nu îl recunosc pe Lukașenko drept președinte au impus numeroase sancțiuni asupra liderului de 66 de ani, asupra unora dintre rudele acestuia, asupra unor oficiali ai statului și asupra unor sectoare cheie din guvern.

Recent, Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni economice care au ca scop slăbirea regimului după incidentul care a implicat deturnarea unui avion Ryanair în Minsk, la bordul căruia se afla jurnalistul Roman Protasevici.

Îți mai recomandăm Uniunea Europeană a aprobat sancțiunile împotriva Belarusului