Ana Birchall se ceartă cu șefa CSM, din cauza celei de-a șasea ședințe de înscăunare a Adinei Florea la Secția Specială

Ana Birchall, încă ministru al Justiției, după ce președintele Klaus Iohannis refuză să semneze decretul de revocare din funcție.

Schimb de replici între ministrul Justiției, Ana Birchall, și președinta CSM, Lia Savonea, pentru modul în care a fost convocată cea de-a șasea ședință în care se va încerca numirea procurorului Adina Florea în fruntea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a scris sâmbătă judecătoarei Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-i cere socoteală despre modul în care a convocat, pentru marți ședința CSM. Birchall s-a plâns că anunțul a fost făcut prea din scurt, vineri „spre seară” (ora 16.27), și că nu înțelege care este urgența, cerându-i Liei Savonea să se justifice.

„Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deși de peste 2 săptămâni nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastră înțelegeți să îl convocați într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă întreb care este totuși urgența. În consecință, vă rog să-mi comunicați motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 săptămâni”, a arătat Ana Birchall, în scrisoarea pe care a trimis-o tuturor membrilor CSM.

Marți, plenul CSM a fixat pe agenda de lucru validarea procurorului Adina Florea în funcția de șef al SIIJ. Este a șasea încercare, după ce mai mulți membri ai CSM au boicotat ședințele, neasigurând cvorumul necesar sau solicitând amânări.

Birchall argumentează că marți are deja agenda făcută. Pe 7 şi 8 octombrie, ea se va afla la Bruxelles, la Consiliul JAI, unde miniştrii Justiţiei discută despre măsurile UE împotriva corupţiei și alte subiecte.

În replică, CSM a transmis sâmbătă că nu există nicio dispoziție legală care să oblige președintele CSM să îi consulte pe ceilalți membri despre convocarea ședințelor de plen.

„Cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între preşedinte şi membrii aleşi, aceştia au fost consultaţi în măsura în care a fost posibil şi s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea şedinţei de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consiliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către preşedinte în vederea convocării şedinţelor de plen sau secţii”, a transmis purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi.

Oficialul a mai arătat într-un comunicat de presă că ordinea de zi a ședințelor CSM se comunică cu trei zile înainte, lucru respectat în privința ședinței de marți, 8 octombrie.

Replica Anei Birchall nu s-a lăsat așteptată. „Să înţelegem că acum nu mai este o cooperare loială între preşedinte şi membrii CSM de drept sau aleşi?", a spus ea, pentru Agerpres.

Ana Birchall nu este la prima ciocnire cu Lia Savonea și membrii CSM fideli acesteia, în ultimele zile. La ședința CSM din urmă cu două săptămâni, Lia Savonea, Gabriela Baltag și Victor Alistar i-au cerut ministrului să spună dacă a semnat o „foaie de parcurs” privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr și au întrebat-o dacă a avut mandat din partea premierului în acest sens.

Birchall i-a scris și atunci Liei Savonea, acuzând-o că a comis o „imixtiune gravă și inacceptabilă în activitatea puterii executive”.

Ana Birchall i-a atras atenția Liei Savonea că în atribuțiile legale și constituționale ale CSM „nu intră și supervizarea modului în care reprezentanţii autorității executive înțeleg să își îndeplinească rolul constituțional, inclusiv în asigurarea funcţiei de reprezentare externă”, iar un demers de genul acesta însemnă încălcarea ”principiul separaţiei și echilibrului puterilor în stat”.

De asemenea, Birchall mai arăta, în scrisoarea respectivă, că membrii CSM care i-au cerut socoteală despre vizita în SUA ”își arogă un veritabil drept de veto” cu privire la acţiunile externe ale ministrului justiţiei și sunt ”o imixtiune gravă şi inacceptabilă în activitatea puterii executive”.

„Atitudinea acelor membri este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât aceștia pun în discuţie relaţia cu unul dintre partenerii strategici ai României și o propunere vizând consolidarea statului de drept”, mai scria Birchall.

Mai mulți membri ai CSM ar lua în calcul să ceară revocarea Liei Savonea din funcția de președinte, conform unor surse citate de G4Media.

Îți mai recomandăm Răspuns dur al ministrului Birchall către Savonea în legătură cu ”foaia de parcurs”: ”Puneți în discuție relația cu un partener strategic”