Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, pentru care Guvernul urmează să își angajeze răspunderea. Legea este necesară pentru aprobarea bugetului de stat pe anul 2020.
“Bugetul pe anul 2020 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 3,60 % din PIB și deficit ESA estimat la 3,58 % din PIB. (…) Construcția bugetară pentru anul 2020 se bază pe o menținere a creșterii economice în jurul mediei de 4% pe termen mediu, în condițiile în care majoritatea instituțiilor financiare interne și externe anticipează o încetinire a ritmului de creștere din statele Europei Centrale și de Est“, se precizează în expunerea de motive a legii plafoanelor bugetare.
La estimarea veniturilor și cheltuielilor bugetare pentru perioada 2020-2022, Ministerul Finanțelor a luat în calcul majorarea accizei pentru țigări, eliminarea mecanismului plății defalcate a TVA, precum și:
- începând cu 1 ianuarie 2020, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2019.
- valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2019
- începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.
- interzicerea cumulul pensiei cu salariul în instituții publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice.
- asigurarea a 2% din PIB pentru apărare.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul săptămânii, că nu este normal ca persoane care s-au pensionat după ce au lucrat la stat să aibă și salarii în sectorul public.
„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani în poliţie sau alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste medie - să cumuleze cu salariul din sectorul public”, a spus Ludovic Orban, citat de news.ro
Îți mai recomandăm Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat