Bulgaria. Vântul schimbării adie de la Moscova după destrămarea coaliției de guvernare

Slavi Trifonov (dreapta), președintele partidului „Există un astfel de popor” (ITN) a anunțat că iese din coaliția de guvernare făcută cu Kiril Petkov (stânga), copreședinte al partidului „Continuăm schimbarea” și premier al Bulgariei

Criza politică, încă în desfășurare în Bulgaria, are consecințe directe și de durată atât pentru economia țării cât și pentru partenerii săi europeni.

Aceasta se adaugă inflației ridicate, pandemiei necruțătoare și amenințării de securitate din regiune.

Săptămâna trecută, Slavi Trifonov a anunțat că partidul său, Există un astfel de popor (ITN), se retrage din coaliția de guvernare constituită în urmă cu jumătate de an.

El a citat eșecul în relația cu Macedonia de Nord, a cărei candidatură la UE a fost blocată de Sofia din cauza problemelor etnoculturale și a finanțării insuficiente pentru infrastructură.

Dar rezultatele acestei retrageri vor avea efecte și pe alte planuri, pe fondul crizelor globale multiple, împingând Bulgaria către un punct de cotitură politică.

Guvernul prim-ministrului Kiril Petkov nu a căzut, dar este doar o chestiune de timp până când inevitabilul se va produce, estimează analiștii, pentru că sprijinul pe care-l mai primește din parlament este destul de fragil.

Orice s-ar întâmpla în următoarele zile sau săptămâni, câteva detalii sunt certe:

  • Bulgaria a încetinit ritmul spre adoptarea monedei euro;
  • Au scăzut șansele de îmbunătățire a relațiilor cu Macedonia de Nord;
  • Obiectivele unei comisii anticorupție funcționale și reformele sistemului judiciar vor rămâne nerealizate pentru o bună perioadă de timp.

Toate acestea au loc pe fondul unor acțiuni până acum de neconceput sub orice guvern bulgar din ultimii 20 de ani.

Criza politică din Bulgaria a izbucnit la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina

La începutul acestei luni, Bulgaria a respins dreptul de survol pentru vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în Serbia și a rămas loială sancțiunilor UE, atrăgând furia și amenințările Moscovei.

Cu câteva săptămâni în urmă, Gazprom a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Bulgaria, după ce Sofia a refuzat cererea Moscovei de a plăti gazul în ruble.

Îți mai recomandăm Cum câștigă gigantul rus LUKoil milioane în Bulgaria, dar nu plătește aproape deloc impozit

Dar criza nu a fost declanșată de niciunul din aceste motive, mai ales că guvernul bulgar negociază în prezent surse alternative de gaz și finalizează o conductă de „interconexiune” cu Grecia, care ar putea ajuta la eliminarea totală a dependenței de gazul rusesc.

În ciuda cererilor făcute de unii politicieni bulgari, care au îndemnat la negocieri sau concesii către Moscova, guvernul lui Petkov a respins orice posibilitate de încheiere a unui nou acord cu Gazprom, după ce acordul actual expiră la sfârșitul acestui an.

Ministrul adjunct al Energiei, Plamen Danailov, a declarat pentru Euronews Bulgaria TV că partidul său - ITN - a insistat pentru o abordare „mai echilibrată” și pentru amânarea unei decizii care să presupună respingerea categorică a livrărilor de gaze rusești.

Ministrul Energiei, Alexander Nikolov, tot de la ITN, a negat că astfel de obiecții s-ar afla la baza deciziei de a renunța la coaliție.

Serviciile speciale ruse desfășoară în prezent o „operațiune intensă” în Bulgaria „pentru a răsturna guvernul republicii”

Dar unii parlamentari de la partidul Continuăm schimbarea, al lui Petkov, s-au referit deja pe rețelele de socializare la partenerii lor de coaliție de la ITN ca la „oamenii Gazprom”, iar ministrul Transporturilor Nikolai Sabev s-a întrebat dacă Gazprom pune la cale o nouă coaliție de guvernare în Bulgaria.

Demersurile ITN fie vor slăbi capacitatea guvernului de a căuta surse alternative de energie pentru a sparge dependența Bulgariei de gazul rusesc, fie vor duce la un nou guvern, cu noi priorități, care ar putea avea un comportament mai favorabil Moscovei.

Aceasta este, fără îndoială, o veste proastă pentru susținătorii căii pro-europene a Bulgariei.

Noua distribuție a puterii

Toți cei patru miniștri ai cabinetului ITN și-au prezentat demisiile, condiționate de acceptarea lor oficială de către premier și de propunerile sale către parlament pentru înlocuirea lor.

Dar schimbarea a început deja.

Cele trei forțe rămase la putere sunt minoritare în Adunarea Națională, parlamentul unicameral al Bulgariei și, prin urmare, nu sunt în măsură să adopte decizii pe cont propriu.

Continuăm schimbarea (PP), Partidul Socialist Bulgar (BSP) și Bulgaria Democrată (DB) controlează doar 109 locuri, cu 11 mai puțin decât e nevoie pentru a avea majoritatea simplă în parlamentul cu 240 de locuri.

Deputații ITN au început deja să voteze cu opoziția.

Petkov a spus că se așteaptă să poată convinge 12 parlamentari ITN să susțină amendamentele la buget, la timp pentru ajustarea pensiilor, și pentru alte chestiuni urgente, dar sunt slabe speranțe să reușească.

Cu toate acestea, pe 13 iunie, ministrul sportului, Radostin Vassilev, a anunțat că, alături de cinci deputați ITN, părăsește partidul și se așteaptă ca aceștia să susțină guvernul.

Partidele de opoziție, GERB (59), Mișcarea pentru drepturi și libertăți (MRF, 34) și Renașterea (Vazrajdane, 13) - care au împreună 106 locuri - au avertizat că Petkov nu va găsi niciun sprijin în rândurile lor.

Preşedintele bulgar Rumen Radev a cerut între timp partidelor parlamentare să caute o nouă majoritate.

Trei posibilități

În aceste condiții, există trei posibilități.

  • Guvernul lui Petkov ar putea rămâne, împreună cu posibilele complicații ale unei astfel de opțiuni.
  • Parlamentarii ar putea reuși să facă o nouă majoritate pentru un guvern succesor, dacă guvernul Petkov va cădea.
  • Radev ar putea numi un cabinet interimar înainte de noile alegeri.

Niciuna dintre aceste trei opțiuni, însă, nu va convinge pe nimeni că schimbarea politică inițiată de dezertarea ITN este o veste bună pentru viitorul pro-occidental al Bulgariei.​

Euro Visuri

La sfârșitul lunii mai, guvernul lui Petkov a început să pună în aplicare un plan operațional de adoptare a monedei comune a zonei euro, începând cu ianuarie 2024.

Dar decizia a fost luată fără voturile socialiștilor de la guvernare sau de la ITN.

Chiar dacă susțin că sunt de acord cu adoptarea monedei unice europene, ambele partide spun că vor să vadă mai multe analize ale potențialelor consecințe ale aderării la moneda euro.

Îți mai recomandăm Conectarea României la gazul lichefiat din Grecia. Premierul Ciucă la Sofia: Rusia e cea mai serioasă amenințare

Parlamentarii din partidul ITN al lui Trifonov au înaintat o propunere de suspendare a planului până când Adunarea Națională va adopta o analiză a efectelor tranziției la euro.

Deputații MRF nu au respins adoptarea monedei, dar au spus că vor mai multe clarificări.

Între timp, partidul Renașterea a respins categoric orice sprijin pentru adoptarea monedei euro.

Planul guvernului stabilește pași specifici pentru ca țara să poată parcurge calea către euro, inclusiv modificarea legilor și a liniilor directoare pentru bănci și instituții guvernamentale.

O astfel de muncă tehnică necesită timp. Dacă guvernul se abate de la cursul stabilit, obiectivul din ianuarie 2024 ar putea fi ușor ratat.

Cel mai recent Raport de convergență al Comisiei Europene, publicat pe 1 iunie, spune că numai Croația îndeplinește în prezent toate cerințele care îi permit să adopte moneda unică la începutul anului viitor.

Bulgaria încă nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor - adică suferă de o inflație excesivă - și nu a adoptat încă cadrul de reglementare necesar.

Orice guvern slăbit, sau unul nou care să fie mai sceptic față de euro, este probabil să încetinească procesul și astfel să împiedice Bulgaria să-și atingă obiectivul pentru 2024.

Vecinul macedonean


Trifonov a susținut în discursul său de retragere a ITN din coaliție că „există două motive pentru care această coaliție nu funcționează și pentru care nu avem loc în ea: Macedonia și faptul că nu mai sunt bani în țară”.

El l-a acuzat pe Petkov de „înaltă trădare” și că a urmat o politică diferită de cea aprobată de Adunarea Națională.

Ambele acuzații provin din dreptul de veto al Bulgariei din 2019 cu privire la începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord.

Ministrul bulgar de externe Teodora Genchovska, tot de la ITN, a declarat că a fost exclusă de la întâlnirile pe această temă, la care Petkov a discutat cu liderii europeni posibilii pași pentru ridicarea dreptului de veto al Bulgariei.

Petkov a răspuns că acuzația ministrului este falsă.

Pe 9 iunie, s-a întâlnit la Sofia cu comisarul UE pentru extindere, Oliver Varhelyi, iar cei doi au insistat că nu a existat un acord pentru ridicarea dreptului de veto.

Îți mai recomandăm Bulgaria: Suplimentarea forțelor NATO nu este luată în calcul în acest moment

Petkov a adăugat că depune eforturi pentru a face din Uniunea Europeană un garant al cererilor Bulgariei, inclusiv includerea bulgarilor în Constituția macedoneană, încetarea discursului instigator la ură și clarificarea disputelor istorice dintre Sofia și Skopje.

Sfârșitul majorității lui Petkov înseamnă și sfârșitul angajamentelor de reformă judiciară

Pe 11 iunie, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că încă nu există un astfel de acord. Între timp, Radev a spus pe 10 iunie că este de datoria guvernului „să mențină dreptul de veto”.

În situația actuală, șansele unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Sofia și Skopje scad dramatic. Este puțin probabil ca guvernul să găsească timpul și sprijinul pentru o soluție pe frontul macedonean.​

Combaterea Corupției

Guvernul lui Petkov a venit la putere cu angajamentul de a lupta cu hotărâre împotriva corupției, de a-l înlătura pe procurorul general Ivan Gheșev și pe șeful comisiei anticorupție (KPKONPI), Sotir Țațarov, și de a întări puterile KPKONPI. Demisia lui Țațarov a fost pe primul loc.

Pe 9 iunie, un proiect de lege pentru extinderea puterilor KPKONPI a fost înaintat parlamentului. Deputații ITN l-au supus unor critici devastatoare și l-au acuzat pe Petkov că a încercat să-și instaleze „propriul său Gheșev”.

Parlamentarii de la Continuăm schimbarea au considerat că este un atac politic al foștilor lor parteneri și i-au acuzat că au sabotat efortul.

Oriunde stă adevărul, rezultatul este clar: reformele anticorupție vor fi greu de făcut pentru că guvernul și-a pierdut majoritatea.

Fără controlul Adunării Naționale, nici ei nu vor putea ocupa Consiliul Suprem al Magistraturii, care din punct de vedere constituțional este singurul organism care îl poate demite pe procurorul general Gheșev.

Sfârșitul majorității lui Petkov înseamnă și sfârșitul angajamentelor de reformă judiciară.​

Timpul este totul

Criza politică din Bulgaria a izbucnit la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Sofia s-a alăturat Kievului și a reparat tancurile ucrainene avariate în fabricile bulgărești.

Rezistența coaliției socialiștilor a împiedicat Bulgaria să contribuie oficial cu arme, dar producătorii bulgari de arme exportă cantități mari în țările care sprijină Ucraina cu armament.

Sofia a blocat accesul aeronavei lui Lavrov în spațiul bulgar și a rezistat presiunii Gazprom de a o forța să ignore sancțiunile UE.

La acea vreme, Petkov a intrat și el într-un „război pentru graniță”, așa cum l-a descris chiar el.

Îți mai recomandăm Bulgaria își recheamă ambasadorul de la Moscova. Premierul Petkov: „Ne așteptăm ca rușii să facă la fel”

Guvernul său și-a retras sprijinul pentru un acord vechi de 10 ani care preda inspecțiile fitosanitare ale importurilor de alimente din Turcia unui laborator privat.

Unitatea cheie de inspecție în cauză, de la Kapitan Andreevo, este o poartă de intrare din Turcia, țară care nu este membru al UE.

Parlamentarii de la Continuăm schimbarea spun că sunt în joc circa 200-300 de milioane de leva pe an, adică 107-160 de milioane de dolari.

Unii oficiali au spus că disputa provine din legăturile cu ITN sau presupuse tentative de mită, deși cofondatorul partidului, Slavi Trifonov, a negat orice legătură cu scandalul inspecțiilor.

Vicepreședintele parlamentului bulgar, Atanas Atanasov, de la Bulgaria Democrată, a mai susținut că serviciile speciale ruse desfășoară în prezent o „operațiune intensă” în Bulgaria „pentru a răsturna guvernul republicii”.

Indiferent de motivul specific al oricărui presupus atac asupra guvernului, imaginea de ansamblu rămâne neschimbată: Bulgaria a cotit-o, și nu spre vest.

Articolul lui Ivan Bedrov, directorul serviciului bulgar al RFE/RL.