Contabilii și antreprenorii români sunt nemulțumiți de măsura introdusă de Ministerul de Finanțe, printr-o ordonanță de urgență, care presupune că toate firmele plătitoare de TVA să achite această taxă în regim online, pe baza documentelor întocmite de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Ordonanța 69/2024 prin care Guvernul Ciolacu introduce RO e-TVA a fost adoptată pe 21 iunie 2024, cu termen de aplicare 1 august 2024.
În urma protestelor oamenilor de afaceri și a contabililor nemulțumiți că nu au fost consultați - deoarece o astfel de măsură le-ar îngreuna munca - ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut joi că a abrogat anumite prevederi din ordonanța de urgență.
În plus, afirmă ministrul, sistemul e-TVA ar urma să fie pus în practică de la 1 ianuarie 2025.
Pasul în spate a venit după ce mai multe asociații ale contabililor au spus că vor protesta în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, ca să ceară eliminarea e-TVA.
Loredana Mihăilă, coordonatoarea domeniului Fiscalitate de la Organizația Femeilor Antreprenor din România - UGIR, este una dintre expertele nemulțumite de introducerea acestui sistem.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Loredana Mihăilă spune că, odată cu introducerea e-TVA, contabilii nu numai că vor avea mai mult de lucru, dar evaziunea fiscală privind TVA nu va scădea.
În plus, spune experta, costurile pentru companii vor crește deoarece va trebui ca acestea să-și comprime datele la care plăteau TVA-ul, adică ziua de 25 din lună, și să plătească mai devreme.
Ea menționează că, pentru ca toate documentele să fie gata la timp, companiile vor trebui să își incheie toată contabilitatea pe luna anterioară până pe data de 15 a lunii, astfel încât ANAF-ul să aibă toate informațiile pentru a le trimite TVA-ul calculat.
Care este procedura? „Fiscul va încărca în Spațiul Virtual Privat al fiecărui operator economic un decont de TVA pre-completat”, spune Mihăilă.
„Aceste decont pre-completat este un formular prin care statul îți comunică cât ai vândut, cât TVA ai cumpărat și cât ai avea de plată. Ca să stabilească aceste sume, folosește ca sursă de informație declarația informativă pe care o trimiți tu”, spune experta.
„Adică folosește datele generate de casa de marcat fiscală”, explică Loredana Mihăilă.
1. Europa Liberă: Ce înseamnă e-TVA?
Loredana Mihăilă: e-TVA-ul este un mecanism, o unealtă, pe care ANAF-ul dorește să și-o construiască pentru scopul anunțat de a combate evaziunea fiscală.
Pentru pentru noi, mediul de afaceri, această ordonanță de urgență prin care au introdus e-TVA a fost un șoc.
2. Europa Liberă: De ce un șoc? Concret, ce ar trebui să facă firmele?
Loredana Mihăilă: Ca să îndeplinești cerințele impuse prin acest act normativ este nevoie de restructurarea fundamentală a unor procese în companii.
Este necesar să modifici fluxuri de documente, va fi necesar să-ți crești schemele de personal astfel încât să nu fii expus amenzilor.
Concret, sub egida să combatem evaziunea fiscală și „gap-ul” de TVA, acest sistem e-TVA s-ar aplica cam așa: toate firmele vor trebui să-și prelucreze absolut toate documentele de evidență fiscală în legătură cu TVA-ul până pe data de 15 a lunii. Și afirm cu toată responsabilitatea data de 15, și nu data de 25 - cum se întâmplă acum.
Data de 25 a lunii următoare este data știută și bătută în cuie de ani de zile pentru toți contribuabilii și pentru toți operatorii economici - data la care se depun declarațiile TVA.
Declarațiile TVA sunt trei, din care două se numesc informative. Aceste declarații informative conțin niște informații mai amănunțite pe care firmele le transmit statului, din care rezultă ce tranzacții au avut și cu cine.
Aceste declarații informative este necesar să fie corecte și se pot genera doar după ce este încheiată prelucrarea documentelor generate de un business din punct de vedere al TVA-ului.
Cu alte cuvinte, trebuie să fie încheiată toată contabilitatea pe luna anterioară până pe data de 15.
După data de 15 a lunii, după ce se transmit aceste declarații informative la Fisc, cărora li se va modifica termenul, Fiscul va încărca în SPV-ul fiecărui operator economic un decont de TVA pre-completat.
Îți mai recomandăm Deficitul bugetar în primele patru luni ale lui 2024, dublu față de aceeași perioadă a lui 20233. Europa Liberă: Ce înseamnă acest decont de TVA pre-completat?
Loredana Mihăilă: Este un formular prin care statul îți comunică cât ai vândut, cât TVA ai cumpărat și cât ai avea de plată.
Ca să stabilească aceste sume, folosește ca sursă de informație declarația informativă pe care o trimiți tu, folosește ca sursă informativă datele generate de casa de marcat fiscală.
Mai folosește toate informațiile din e-Factura, toate facturile emise prin sistemul e-Factura și declarațiile vamale de import. Astea sunt datele folosite și disponibile în momentul ăsta la ANAF privind sumele despre TVA.
Pe data de 20 a lunii, din aceste date, ei vor face calculul pentru contribuabil, în care îi va spune că are de plătit 100.000 lei, de exemplu.
Dacă ar fi să fiu puțin mai colocvială și să ies din sfera limbajului profesional, aș spune că trebuie să facă o lucrare de control sau o teză de doctorat.
După data de 20 a lunii, contribuabilul trebuie să se apuce să verifice dacă ce a trimis statul este corect, pentru că lui îi dă de plată suma de 80.000 de lei. El a mai avut un mecanism de ajustare, a avut un TVA colectat mai mic, a aplicat TVA la încasare - de exemplu, a cumpărat de la furnizori care au o perioadă intertrimestrială etc. Și atunci companiei îi iese 80.000 de plată.
Compania convinsă că așa-i corect - adică 80.000 lei de plată - ignoră ce trimis ANAF-ul și depune decontul de TVA cu 80.000 de plată.
Din momentul ăsta, Fiscul începe să-ți ceară note justificative.
4. Europa Liberă: Ce înseamnă această „Notă justificativă privind diferențe RO e-TVA”, care e cuprinsă în ordonanța Guvernului?
Loredana Mihăilă: Înseamnă tocmai asta – că statul român va spune «Eu ți-am spus că ai de plată 100.000 și tu spui că ai 80.000. Te rog frumos, justifică de ce».
În acel moment contribuabilul primește un termen de 10 zile în care trebuie să facă o justificare.
Dacă ar fi să fiu puțin mai colocvială și să ies din sfera limbajului profesional, aș spune că trebuie să facă o lucrare de control sau o teză de doctorat, pentru că a justifica o diferență de TVA, fie ea și de 1.000 lei, este necesar să pui copii după documente, să justifici operațiunea respectivă, să invoci temeiuri legale.
Nota justificativă este o adresă care necesită timp și cunoașterea profundă a legislației specifice companiei.
5. Europa Liberă: Care va fi efectul asupra companiilor?
Loredana Mihăilă: În opinia noastră, toată această coborâre de termene din data de 25 pe data de 15 comprimă tot ce înseamnă timp necesar pentru finalizarea evidenței contabile, pentru finalizarea evidenței fiscale. Și, pentru a îndeplini termenele noi, vor fi necesare bugete suplimentare.
Vor fi necesare bugete suplimentare pe procesele de vânzare, pe procesele de achiziții și, în egală măsură, scheme de personal suplimentare pentru departamentele de contabilitate.
Și nu ne referim la serviciile de contabilitate externalizate - dar și acolo va fi un efort suplimentar, iar costurile se vor mări procentual cu volumul de lucru.
Dar să ne imaginăm o companie de mărime mijlocie care comercializează volume mari de produse, care are multe achiziții, multe facturi de intrări, multe facturi de ieșiri și multe situații atipice privind TVA-ul.
Și atunci, pentru corectitudinea datelor și pentru a nu interveni acel 20% diferență între ceea ce spune Fiscul că ai avea de plată și ceea ce știi tu în mod corect că ai de plată, va trebui să faci eforturi suplimentare prin alocarea de costuri astfel încât să trimiți declarațiile informative pe data de 15 și să finalizezi tot ce înseamnă prelucrare de date.
6. Europa Liberă: Cam cu cât estimați că vor crește costurile firmei odată cu introducerea e-TVA?
Loredana Mihăilă: Vor crește procentual cu volumele de vânzare. Într-o firmă mică poate să existe impact nesemnificativ, într-o firmă cu un salariat sau într-o firmă de familie.
Dar într-o companie mare ar putea să ajungă până la 3-4-5 posturi în plus. Asta ar însemna costuri estimând la un salariu minim pe economie înmulțit cu patru posturi suplimentare necesare într-o companie cu volume mari de activitate.
Îți mai recomandăm Cum își vor putea cumpăra libertatea evazioniștii. Pro și contra unei legi controversate, promulgată de președinte7. Europa Liberă: Ce se întâmplă cu TVA-ul în cazul facturilor care nu se introduc în e-Factura?
Loredana Mihăilă: Nu au fost luate în calcul. Toate clarificările aduse prin ordonanța 69/2024 intră în vigoare treptat sau de la 1 ianuarie 2025.
Sunt multe alte date pe care Fiscul nu are cum să le detecteze când întocmește un e-Decont.
Nu are cum să detecteze aplicarea TVA-ului la încasare, ceea ce înseamnă că factura se emite în luna mai și încasarea are loc în decembrie.
Nu există niciun tip de dată transmis în e-Structura sau transmis în declarațiile informative, de unde Fiscul să aibă cheie de detectare pentru cei care aplică TVA la încasare, și la care TVA-ul facturat este mai mic sau mai mare decât TVA-ul încasat, pentru că acolo este o facilitate fiscală acordată mediului de afaceri prin care ai de plătit TVA-ul doar când încasezi, nu când emiți factura.
8. Europa Liberă: Se va schimba modul de calcul al TVA sau doar modalitatea de raportare?
Loredana Mihăilă: TVA este unul dintre cele mai corecte impozite, datorită faptului că este reglementat de legislația europeană, de o directivă și un regulament bine gândite.
De exemplu, sunt o societate mică, nu plătesc TVA, dar devin - depășesc cifra de afaceri și mă înregistrez în scopuri TVA. Am avut un stoc de marfă la momentul la care m-am înregistrat în scopuri de TVA, pentru care anterior eu nu am scăzut TVA-ul, legea îmi permite ca, în momentul în care încep să colectez TVA pentru vânzări, să iau TVA-ul ăla aferent stocului de marfă din magazin și să îl pun în decont de TVA ca TVA cumpărat. Aici iar nu au cheie de detectare. Și sunt foarte multe astfel de situații.
De exemplu, agențiile de turism au un regim special de TVA.
Cei care apelează la agențiile de turism știu că pe factură este înscris TVA inclus, nu apare nicăieri suma de TVA.
Agențiile de turism au un regim special reglementat prin legislație, în care își calculează altfel TVA-ul. Toate agențiile de turism care depun decont de TVA vor avea diferențe de 80-90% față de ceea ce estimează Fiscul.
Îți mai recomandăm Evaziunea fiscală, infracțiunile de circulație și violența domestică, în creștere față de anul trecut9. Europa Liberă: Credeți că prin această măsură de introducere a e-TVA va fi combătută nedeclararea taxei pe valoare adăugată?
Loredana Mihăilă: Nu. Și vă spun și de ce. Pentru că, în primul rând, suntem prematuri, avem doar șase luni de zile de când este implementată e-Factura fără sancțiuni.
Începând cu 1 iulie 2024 intră în vigoare sancțiunile, ceea ce înseamnă că gradul de conformare a celor care emit facturi va fi spre 100%.
Toate agențiile de turism care depun decont de TVA vor avea diferențe de 80-90% față de ceea ce estimează Fiscul.
Și atunci de ce nu lăsăm un sistem implementat, care a restructurat și oricum va restructura paradigma contabilității și a business-urilor, de ce nu îl lăsăm să funcționeze și să producă efecte?
În plus, începând din anul 2022 este în vigoare o prevedere prin care toate firmele din România vor transmite către ANAF datele din contabilitate.
Primii care au început să transmită au fost marii contribuabili și datorită lor a devenit funcțional, după care au intrat contribuabili mijlocii și, de la 1 ianuarie 2025, intră restul companiilor – adică cele mici.
Sunt făcute multe demersuri care să ducă la conformarea la plată. Plus că statul român are la dispoziție foarte multe instrumente, care pot fi utilizate cu totul altfel și mult mai eficient.
10. Europa Liberă: Cum se întâmplă în alte țări europene cu acest e-TVA? Unde mai e folosit?
Loredana Mihăilă: Nicăieri. În nicio țară din Europa nu există implementat așa ceva. Nici din jaloanele PNRR pe care le-a invocat ministrul de Finanțe într-un interviu zilele trecute nu există așa ceva.
Explicațiile care au fost date public sunt cele pe care le-am auzit cu toții - combaterea evaziunii fiscale și scăderea gap-ului de TVA.
Numai că ar trebui făcut cu totul altfel.
Sumele alocate pentru implementarea acestui sistem e-TVA puteau fi alocate pe automatizări de sisteme, astfel încât diferențele pe care vor ei să le identifice în prin e-Decont să se stabilească imediat după ce se termină o lună calendaristică.
Să poată interveni rapid și eficient în zonele în care constată evaziune fiscală sau risc de evaziune sau subdeclarare, pentru că există controlul antifraudă care este inopinat, există control documentar.
Un control documentar este o noțiune nouă – care presupune că, în baza unor necorelări constatate de organul fiscal, se face o simplă solicitare de informații, după care se emit deciziile de impunere și se colectează bani, prin acest control documentar pe diferențele constatate printr-o analiză de risc bine gândită.
Nu trebuie ca mediul privat să primească o sarcină administrativă suplimentară care se va duce într-un cost indirect al business-ului, un cost pe care nu vei știi dacă poți să-l recuperezi prin preț.
Îți mai recomandăm Cum investești în acțiuni la bursă? Trainer în educație financiară: Orice român care lucrează ar trebui să investească pentru pensieEuropa Liberă România este pe Google News. Abonați-vă AICI.