Analiză | Ce înseamnă o victorie a lui Donald Trump pentru China

Oamenii din Hong Kong mănâncă într-un restaurant în timp ce pe un televizor sunt afișate rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din SUA, pe 6 noiembrie 2024.

Fostul președinte Donald Trump a câștigat alegerile americane, iar rezultatul votului va avea efecte și în afara Statelor Unite. Prin urmare, iată cum ar putea fi percepută din China Administrația Trump.

Perspectiva: Beijingul și Washingtonul sunt cele mai mari două economii ale lumii, iar un nou mandat Trump va avea un impact major asupra evoluției relațiilor dintre cele două puteri rivale.

La Washington, e un fel de consens în ceea ce privește Beijingul, cu accent pe constrângerea ascensiunii continue a Chinei pe scena mondială.

Mandatul precedent al lui Trump a fost marcat de un război comercial – el a impus tarife pentru bunuri chinezești în valoare de sute de miliarde de dolari și a lansat o campanie globală împotriva gigantului chinez de telecomunicații Huawei.

În cei patru ani ai Aministrației Biden, președintele în exercițiu a adoptat un ton mult mai moderat decât cel al lui Trump, dar, în același timp, a și vizat industriile chineze de tehnologie prin controale ale investițiilor și exporturilor, precum și prin tarife aplicate unor produse precum vehiculele electrice chineze.

În ciuda acestei suprapuneri, pe termen scurt și lung există diferențe importante pentru liderul chinez Xi Jinping.

Îți mai recomandăm Kamala Harris îl asigură pe Donald Trump că transferul de putere va fi pașnic: Sper că nu intrăm într-o perioadă întunecată

Unghiul lui Trump: Dacă Harris a reprezentat o abordare mai previzibilă și o politică externă americană mai tradițională, Trump este un wild card pentru Beijing.

Fostul președinte a amenințat cu tarife de peste 60% pentru toate importurile din China și a vorbit deschis despre dorința sa de a declanșa un nou război comercial.

Nimic din toate acestea nu înseamnă ceva bun pentru Beijing, care se confruntă cu o economie care încetinește și analizează cum să se folosească de stimulente fiscale.

Dar această problemă pe termen scurt vine cu un potențial avantaj pe termen lung pentru Xi.

Analiștii chinezi au considerat uneori că stilul politicii interne a lui Trump și politica sa externă de tip „America First” reprezintă un câștig net pentru Beijing, care încearcă să depășească Washingtonul pe scena globală.

Îți mai recomandăm Alegeri în SUA | Uniunea Europeană se pregătește pentru întoarcerea lui Trump la Casa Albă

Acest lucru ar putea părea mai atrăgător în viitor dacă Trump, care a pus la îndoială alianțele tradiționale ale SUA, tensionează relațiile cu partenerii americani din Europa și Asia și permite deschideri diplomatice pentru Beijing.

Analiștii consideră că Harris ar fi fost un continuator al politicii Biden, axată pe construirea unei rețele de aliați și parteneri pentru a constrânge China.

Un lucru despre care Philip Gordon, consilierul lui Harris pe probleme de securitate națională, a spus în mai – înainte ca Biden să se retragă din cursă – că ar fi un avantaj american împotriva Beijingului și a altor potențiali adversari ai SUA.

„Suntem într-o poziție favorabilă pentru a câștiga această competiție geopolitică, în măsura în care Rusia și China și alte autocrații se aliniază împotriva noastră... Acesta este motivul pentru care președintele și vicepreședintele au investit atât de mult timp în aceste alianțe.”

Da, dar: Trump a declarat că dorește să facă rapid presiuni pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a afirmat că Taiwanul nu plătește Washingtonului suficienți bani pentru sprijinul acordat de guvernul SUA. Însă aspectele pozitive ale acestei situații pentru Beijing nu sunt atât de simple.

Dacă Trump pune capăt războiului din Ucraina – dacă va reuși– ar putea încuraja Beijingul să acționeze asupra Taiwanului în viitor.

În plus, acest lucru ar putea permite Washingtonului să dedice mai multe resurse regiunii Indo-Pacific pentru a provoca mai direct China.

Îți mai recomandăm Al doilea mandat de președinte al lui Donald Trump vine cu multe premiere

De ce este important: Indiferent de cine ar fi câștigat alegerile din SUA, Beijingul se aștepta la puține îmbunătățiri în relațiile sale tensionate cu Washingtonul.

Victoria lui Trump vine într-un moment crucial pentru ambele țări, mai ales că Xi încearcă să transforme China într-un centru alternativ al puterii globale.

Președintele Chinei crede că Occidentul, în special SUA, este în declin și i-a spus anul trecut președintelui rus Vladimir Putin că trăim acum într-o perioadă de mari schimbări istorice, cum „nu am mai văzut în ultimii 100 de ani”.

Kevin Rudd, ambasadorul Australiei la Washington, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Xi, spune că aceste opinii reflectă modul în care factorii de decizie chinezi văd traiectoria Statelor Unite și că liderul de la Beijing „vede forțele istoriei mișcându-se decisiv în direcția Chinei”.

În al doilea său mandat, Trump se va afla într-o poziție centrală pentru a-i dovedi lui Xi că are sau nu dreptate.

Un lucru de urmărit: Un sondaj realizat înainte de alegerile din SUA de către institutul de sondare de la Universitatea Națională Taiwan din Taipei a arătat că 56% dintre taiwanezi ar fi preferat-o pe Harris ca viitor președinte al SUA, față de doar 16% pentru Trump.

23% dintre cei intervievați au declarat că nu au o părere despre acest lucru.

Victoria lui Trump – care a vorbit despre reevaluarea unor principii ale direcției tradiționale a Washingtonului față de Taiwan – va fi esențială pentru insula autonomă.

Îți mai recomandăm Acțiunile producătorilor de cipuri scad și mai mult după declarațiile lui Trump privind apărarea Taiwanului

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.