Premierul Cîțu s-a întors cu un mesaj dur de la Bruxelles la adresa miniștrilor din Cabinetul său, dar nu s-a ferit să lanseze săgeți și către colegii de partid.
Aflat în fruntea unui guvern de Coaliție, în care deciziile sunt luate de președinții celor trei partide, și subordonat politic lui Ludovic Orban, Florin Cîțu pare să își dorească mai mult decât funcția de la Palatul Victoria. Pentru a-și juca eficient cartea la Congresul PNL, el trebuie să demonstreze într-o jumătate de an succesul guvernării și un mesaj politic coerent, axat pe ideea de reformă și investiții.
A câștigat un prim duel la capitolul independență când și-a securizat funcția de secretar general al Guvernului, respingând propunerile venite din partid, și a preluat controlul Cancelariei, dând atribuții decorative nominalizării pe care o face PLUS.
Primul semnal important venit dinspre Florin Cîțu este că nu exclude o candidatură pentru funcția de președinte PNL. El avea posibilitatea să facă un anunț sec, că nu va candida, și închidea discuția legată în jurul său în perspectiva Congresului. Dar nu a făcut acest lucru, deși a fost întrebat direct.
„Este prea devreme să discutăm așa ceva, în acest moment, îmi asum orice risc politic ca România să meargă pe direcția bună, orice cost politic, indiferent care este acela”, a fost eschiva folosită de premier când a primit întrebarea dacă vizează funcția de președinte PNL la Congres.
De ce riscă Florin Cîțu ceva la Congresul PNL? Momentan este vicepreședinte, iar ca premier, nimeni nu i-ar contesta o realegere în această poziție în structura de conducere a partidului. Dimpotrivă, Ludovic Orban ar fi primul care ar anunța un tandem cu Florin Cîțu, dacă acesta și-ar fi dat acordul pentru a face parte din echipa președintelui PNL. Dar, din câte se poate observa, acest lucru nu s-a întâmplat până în acest moment.
Are Florin Cîțu alte informații? Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că a existat o primă discuție între el și Ludovic Orban pe tema Congresului. Președintele PNL i-a transmis un mesaj ferm: dacă vei candida la Congres împotriva mea și vei pierde, va trebui să renunți la funcția de premier. De subliniat că Ludovic Orban nu i-a cerut demisia înainte de Congres, ci doar în perspectiva în care Cîțu va pierde funcția de președinte PNL. Ar reprezenta o demonstrație de forță din partea lui Orban, care vrea să arate că poate câștiga în Congres legitimitatea de a prelua, din nou, funcția de prim-ministru.
Învins la Congres, Florin Cîțu, va trebui să accepte subordonarea în fața lui Orban. În schimb, o victorie la Congres îi deschide drumul spre alegerile din 2024 în calitate de președinte PNL și premier în funcție.
„Nu cred că premierul Cîțu va candida la Congres pentru funcția de președinte PNL, colaborăm bine”, le-a spus Ludovic Orban unor colegi din partid. Dar nu e sigur că acest lucru nu se va întâmpla.
Ce speră Ludovic Orban? În primul rând ca președintele Klaus Iohannis să nu intervină în competiția internă din PNL. Implicarea președintelui de partea unui contracandidat i-ar pune multe probleme lui Ludovic Orban. Aceasta este cea mai mare preocupare a sa. În partid, el a încercat să dea mesaje la calm și liniște, să evite o dispută internă cu prea multe luni înaintea Congresului.Rareș Bogdan i-a aruncat mănușa, dar Ludovic Orban a jucat strategic corect și nu a ridicat-o imediat. Nu era timpul pentru începerea războiului intern.
„Președintele nu se va implica, nu este un președinte intervenționist, îi place armonia”, le-a transmis Ludovic Orban celor din PNL, potrivit unor surse.
Teoria lui Ludovic Orban este contrară celor din tabăra care îl contestă. Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, dar și alți lideri din Transilvania mizează tocmai pe sprijinul președintelui în lupta internă din partid. Același lucru îl așteaptă și Florin Cîțu. Semnalul de la Cotroceni,
Schimbarea sa din funcția de premier a lui Florin Cîțu nu poate depinde doar de voința lui Ludovic Orban, fără ca președintele Iohannis să aibă un rol. El este cel care face următoarea nominalizare, dacă actualul guvern pica, astfel că orice strategie care îl exclude pe Klaus Iohannis are puține șanse de reușită.
Până la bătălia internă din PNL, Florin Cîțu trebuie să câștige puncte la capitolul imagine din postura de premier. În primul rând, trebuie să se impună în fața celor din USR, care au contestat bugetul. Florin Cîțu a avut un meci dur în Palatul Victoria cu Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.
Florin Cîțu trebuie să livreze rapid. Campania de vaccinare, reforme în domenii cheie și investițiile masive sunt posibilele sale arme. Congresul PNL coincide cu data la care premierul s-a angajat că 70% din populația României o să fie vaccinată. Respectarea angajamentului ar constitui un atu de netăgăduit la Congres. Dar primarii PNL așteaptă mai ales banii de investiții, banii pentru proiecte. Reforma nu poate să fie realizată în șase luni, dar premierul trebuie să dea impresia că este capabil să conducă acest proces de reformă, indiferent de opozanți.
„Știu că există un risc politic pentru premierul care își asumă așa ceva, știu că în acest moment foarte mulți lideri politici se dau la o parte pentru că a face reformă este complicat și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, chiar dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte va urma un Congres și vor fi și acolo candidaturi. Nu mă interesează acest risc, îmi asum acest risc și voi merge mai departe indiferent de costul pe care s-ar putea să-l plătesc în acel Congres pentru orice funcție aș candida acolo”, a transmis premierul Cîțu de la Palatul Victoria, chiar în timp ce în Modrogan se desfășura o ședință în care se împărțeau funcțiile de secretar de stat.
Unii cu reforma, alții cu împărțeala funcțiilor a fost imaginea prezentată sâmbătă.
Surprins de ora stabilită pentru conferința de presă, Ludovic Orban a trebuit să reacționeze din nou în defensivă.
„Orice membru al PNL poate candida pentru orice funcție, este o decizie pe care trebuie să o ia Florin Cîțu, nu mă întrebați pe mine că nu decid eu”, a replicat președintele PNL când a fost întrebat despre intențiile lui Florin Cîțu.
Cel mai periculos scenariu pentru România este ca activitatea guvernamentală să se afle sub asediul generat de războiul intern din PNL în următoarele șase, șapte luni.
Îți mai recomandăm Guvernare sub asediu intern. Taberele din PNL se luptă pentru susținerea lui Iohannis și Cîțu