Carantina pentru toți - dar nu pentru turiști
Turcia are în prezent câteva reguli stricte de carantină temporară. Noaptea, după ora 21:00 până la 05:00, și în weekend, cetățenii turci nu au voie să iasă din case. În noiembrie, la momentul acestei decizii, numărul zilnic de cazuri ajungea la peste 30.000.
Între timp, un lockdown dur va fi instituit între 31 decembrie și 4 ianuarie pentru a împiedica adunările și petrecerile mari de Revelion.
Însă, pentru turiști, aceste măsuri nu se aplică. Mai simplu, cine vrea să vadă Istanbulul complet neaglomerat ar trebui să meargă acum. Iar prețurile la hoteluri au scăzut în ultima perioadă.
La intrarea în Turcia nu este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ. Pe aeroporturi sau la frontiere se pot face teste pe loc, dar doar dacă turiștii prezintă simptome specifice, altfel nu.
Fix invers este situația în Austria, în stațiunile de schi. Deși guvernul afirmă că ele rămân deschise, în realitate nu le pot folosi decât localnicii. Hotelurile, pensiunile și restaurantele sunt închise, iar orice străin trebuie să stea obligatoriu în carantină 14 zile la sosire, indiferent de unde e și dacă are test negativ sau nu.
Carantina după gen
În prima carantină impusă cu stare de urgență, persoanele vârstnice puteau ieși din case doar într-un anumit interval de ore.
În America de Sud, de-a lungul epidemiei, au existat strategii bazate pe gen. Ba femei, ba bărbați.
În Peru, președintele a ordonat ca femeile și bărbații să iasă din case alternativ, în zile diferite. Cine are vârsta necesară își aduce aminte de weekend-urile din România comunistă, când circulau alternativ mașinile cu număr par și impar.
Argumentul autorităților a fost că prezența unui singur sex pe stradă face mai simplă detectarea celor care încalcă măsurile.
În Panama a fost la fel, dar acolo argumentul folosit a avut o notă mai romantică: se presupunea că persoanele vor fi mai puțin dispuse să iasă din casă, dacă partenera / partenerul nu au voie să iasă și ei.
Iar în Columbia, deși nu era o regulă bazată pe genul persoanei, în anumite orașe precum Cali sau Medellin, autorităție făceau o loterie după seriile de buletin și alocau un anumit număr de serii care aveau permisia de a ieși din casă.
Drone de supraveghere
Aplicații care avertizează oamenii când se află în proximitatea unor persoane testate pozitiv în ultimele 14 zile există la scară largă în lume, mai puțin în România.
Îți mai recomandăm România în urma pandemiei. Statul ignoră propria aplicație anti-Covid, dar și una lansată gratisDar nu multe sunt statele care au folosit drone pentru supravegherea respectării măsurilor de prevenție.
În Italia și Marea Britanie au zburat drone în perioadele de lockdown pentru a monitoriza mișcările populației.
În Australia, guvernul a încheiat un parteneriat cu o companie specializată, care utiliza drone pentru a monitoriza simptomele oamenilor pe stradă - temperatură și respirație, în principal - și pentru a identifica oameni care tușesc sau strănută în mulțimi.
Iar China a folosit drone vorbitoare, care, când identificau cetățeni încălcând reguli, le transmiteau direct instrucțiuni.
Țigări, perne și… atracție
În Insulele Canare și în regiunea Galiția din Spania, autoritățile au interzis fumatul în public. De tot. Adică și pe stradă. Argumentul a fost că, dacă un fumător este infectat, atunci riscă să răspândească particule de virus în timp ce expiră fumul de țigară.
În Brazilia a existat o interdicție de perne pe cursele aeriene. În același timp, președintele brazilian - cunoscut negaționist al existenței virusului, care a semnat decretul - nu era îngrijorat de aglomerația din avion. Decizia de interzicere a pernelor nu era acompaniată, de exemplu, de o limitare a capacității, adică de distanțare între pasageri.
În orașul New York, o campanie despre reguli de prevenție în timpul actului sexual a ținut capul de afiș o bună perioadă. „Make it kinky” era sloganul campaniei care îndemna portul măștii în acest proces intim, dar cerea și inventivitate în utilizarea unor bariere fizice între parteneri, precum… un perete.
În fine, în Cambodgia, turiștii trebuie să depună o garanție de bani, mai precis 2000 de dolari americani, pentru a acoperi eventuale costuri cauzate de o infecție cu coronavirus.
Inițial, regatul a cerut 3000 de dolari, dar a decis să micșoreze totuși suma. Garanția începe să fie cheltuită, dacă unul dintre pasagerii unui zbor manifestă simptome pe perioada șederii în Cambodgia. Chiar dacă nimeni nu se poate îmbarca fără a prezenta un test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de zbor.
Surse: AP, Reuters, CNN, misiuni diplomatice