Linkuri accesibilitate

Cum se desfășoară sărbătorile în România și alte țări europene


Comitetul pentru Situații de Urgență a anunțat că toate restricțiile rămân în vigoare și a mai adăugat câteva pentru perioada sărbătorilor. Cum au acționat alte state din Europa?

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat într-o conferință de presă că starea de alertă se prelungește cu 30 de zile în România.

Toate restricțiile aflate în vigoare rămân: fără deplasări după ora 23:00, magazine închise la ora 21:00, mască obligatorie în spații publice deschise sau închise etc.

La ele se adaugă însă și câteva restricții specifice sărbătorilor de iarnă:

  • Se interzic reuniunile „cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private”;
  • Pe pârtiile de schi, mai precis la instalațiile de transport pe cablu, capacitatea acestora va fi limitată la jumătate, iar persoanele vor trebui să respecte regulile de distranțare socială și port al măștii.

Incidența medie în județele României, cu două săptămâni înainte de Crăciun este:

Italia se închide aproape total înainte de sărbători

Pe 4 decembrie, autoritățile italiene au decis să înăsprească restricțiile în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pârtiile de schi din întrega țară sunt închise până după 6 ianuarie, călătoriile între regiuni sunt interzise din 21 decembrie.

Carantina nocturnă - în mod normal între 22:00 și 05:00 - va fi cu două ore mai lungă în noaptea de Revelion.

Chiar și turiștii străini sunt descurajați să vină în Italia prin introducerea carantinei obligatorii de 14 zile la sosirea de oriunde din străinătate.

În Germania situația e incertă

De cinci săptămâni, Republica Federală se află în lockdown parțial, deschise sunt numai locurile de muncă, grădinițe și școli. Contactele sociale sunt limitate la 5 persoane din cel mult două gospodării.

Pentru Crăciun, planul prezent prevede că membrii unei gospodării se pot vedea cu până la 10 persoane în perioada 23 decembrie - 1 ianuarie. Copiii până în 14 ani sunt excluși de la aplicarea măsurii.

Guvernele regionale au îndemnat oamenii să se autoizoleze pentru câteva zile înainte de Crăciun, pentru a preveni infectările la adunările de sărbători.

Focurile de artificii vor fi interzise în spațiile publice aglomerate.

Însă toate acestea sunt deocamdată sub semnul întrebării pentru că, deși creșterea exponențială a cazurilor a fost stăvilită, numărul de cazuri noi este în continuare ridicat.

O decizie finală se lasă încă așteptată.

Bula de Crăciun din Marea Britanie

Între 23 și 27 decembrie, Marea Britanie va relaxa restricțiile pentru a permite oamenilor să se bucure de Crăciun.

Pe perioada acestor 3 zile, membrii a trei familii pot forma o „bulă de Crăciun” și pot interacționa în spații închise, private.

În aceste cinci zile nu vor exista restricții de călătorie. Dar chiar și pentru o „bulă” există reguli: membrii nu pot merge la bar împreună și dacă vor să interacționeze cu persoane din afara bulei, atunci o pot face doar afară, în spațiu deschis, și cu respectarea distanțării.

Pentru a-și permite această relaxare, Marea Britanie a trecut printr-o perioadă de 30 de zile de carantină extrem de strictă.

Austria mai așteaptă

Ministrul Sănătății a anunțat că ordonanța cu regulile pentru sărbătorile de iarnă urmează să fie definitivată, totul depinde de evoluția numărului zilnic de cazuri.

Planul inițial prevedea ca între 26 și 26 decembrie, carantina nocturnă să fie ridicată, la fel și în noaptea de Revelion.

În aceste zile, întâlnirile ar fi putut cuprinde grupuri de 10 persoane inclusiv copii, spre deosebire de Germania, care nu ia în calcul copiii sub 14 ani la limita grupului.

Deși a anunțat că vrea să țină pârtiile deschise, pentru turiști accesul este practic imposibil.

Austria a impus carantină obligatorie oricărui străin dintr-o țară cu incidență peste 100/100.000 de locuitori, hotelurile și restaurantele sunt închise până pe 7 ianuarie, așa că numai localnicii pot merge pe pârtie.

Franța își dorea, dar situația nu permite

Planul francez prevedea ridicarea carantinei stricte după 15 decembrie pentru sărbătorile de iarnă, dar condiția era ca numărul zilnic de infectări să ajungă sub 5.000 de cazuri. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Prin urmare, carantina totală se ridică, dar doar parțial.

  • Deplasările din cază sunt permise și fără declarație și scop esențial, dar intervine lockdown nocturn între 20:00 și 06:00;
  • Cinematografe, teatre și instituții culturale rămân închise până în ianuarie;
  • La fel barurile, restaurantele și sălile de sport;
  • Singura excepție de la lockdown de noapte este Ajunul Crăciunului;
  • Stațiunile de schi sunt închise, iar Franța a impus și controale la frontieră pentru ca francezii să nu meargă la schi în Elveția, care permite acest sport.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG